ΑΘΗΝΑ
21:45
|
02.07.2024
Ένας μετανάστης πεθαίνει κάθε 45 λεπτά, ή 32 την ημέρα, στον Ατλαντικό Ωκεανό μεταξύ Βόρειας Αφρικής και Καναρίων Νήσων.
λέμβος μεταναστών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνολικά 5.054 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην μεταναστευτική διαδρομή από τη Βόρεια Αφρική προς τις ισπανικές ακτές μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε την Τετάρτη η ισπανική μη κυβερνητική οργάνωση Caminando Fronteras (Υπερασπιστές της πρώτης γραμμής).

Η ΜΚΟ τόνισε ότι η διαδρομή από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής προς τα Κανάρια Νησιά, η οποία έχει γίνει η πιο συχνή διαδρομή για τους μετανάστες τα τελευταία χρόνια, έχει φθάσει σε τραγικά επίπεδα.

Το Caminando Fronteras ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι 4.808 από τους θανάτους σημειώθηκαν μόνο στη διαδρομή προς τα Κανάρια Νησιά.

Στατιστικά, αυτό σημαίνει ότι κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2024, ένας μετανάστης πέθαινε κάθε 45 λεπτά, δηλαδή 32 την ημέρα, στον Ατλαντικό Ωκεανό μεταξύ της Βόρειας Αφρικής και των Καναρίων Νήσων.

Η έκθεση υπογράμμισε τα πρωτοφανή στοιχεία, σημειώνοντας ότι 6.007 παράτυποι μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στη διαδρομή αυτή καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

Το γεγονός ότι περισσότεροι από 4.800 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στην ίδια διαδρομή μόνο τους πρώτους πέντε μήνες του 2024 είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Η έκθεση υπογράμμισε επίσης συγκεκριμένους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο να παρουσιάζουν τον υψηλότερο αριθμό θανάτων – 1.997 και 1.090 αντίστοιχα – λόγω των δυσμενών μετεωρολογικών συνθηκών.

Σαράντα επτά βάρκες ή λέμβοι βυθίστηκαν κατά τη διαδρομή τους προς τα Κανάρια Νησιά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, χωρίς να επιζήσει κανείς από κανένα από τα ατυχήματα.

Η ΜΚΟ, η οποία συγκεντρώνει τα στοιχεία της μέσω συνεντεύξεων με μετανάστες ή τις οικογένειές τους, επισήμανε ότι οι θάνατοι που κατέγραψαν αναφέρονται συχνά ως «αγνοούμενοι ή άγνωστοι» στα επίσημα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών και του ΟΗΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κοζάνη: Άνδρας έδεσε το σκυλί του σε φορτηγάκι και το έσερνε στο χωριό

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Κρήτη

Νότια Αφρική: Δολοφόνησαν τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή του ύψους Ζακ Φρίταγκ

Θεσσαλονίκη: 13χρονος κατηγορείται για τον βιασμό 8χρονου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα