ΑΘΗΝΑ
02:36
|
06.07.2024
Εκατοντάδες αστυνομικοί κακοποίησαν σεξουαλικά παιδιά και εφήβους υπό την προστασία δικαστών και εισαγγελέων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες αστυνομικοί κακοποίησαν σεξουαλικά χιλιάδες παιδιά αλλά κατάφεραν με τους κατάλληλους χειρισμούς να αποφύγουν κάθε τιμωρία. Αυτό καταγράφει έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post.

Η μεγάλη έρευνα πέντε ρεπόρτερ της εφημερίδας έχει τίτλο: «Hundreds of police have sexually abused kids. How do they avoid prison time?» («Εκατοντάδες αστυνομικοί κακοποίησαν σεξουαλικά παιδιά. Πώς απέφυγαν τη φυλακή;»).

Η έρευνα εντόπισε τους εκατοντάδες αστυνομικούς παιδοβιαστές που υπηρετούσαν μεταξύ άλλων σε αστυνομικά τμήματα της Νέας Υόρκης, σε Πενσυλβάνια, σε Φλόριντα, σε Καλιφόρνια και δεκάδες άλλες πολιτείες των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, η εφημερίδα έχει τεκμηριώσει την έρευνα παραθέτοντας ήδη από χτες ένα ξεχωριστό ρεπορτάζ με τις φωτογραφίες, τα ονόματα και τα στοιχεία κατηγοριών για εκατοντάδες αστυνομικούς σεξουαλικούς εγκληματίες σε βάρος παιδιών και εφήβων.

Οι ερευνητές δημοσιογράφοι της εφημερίδας εντόπισαν περίπου 1.800 κρατικούς και τοπικούς αστυνομικούς που κατηγορήθηκαν για εγκλήματα που αφορούσαν σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από το 2005 έως το 2022.

Χρειάστηκαν πάνω από έναν χρόνο μέχρι να ολοκληρώσουν αυτή την συνταρακτική δημοσιογραφική έρευνα εντοπίζοντας, διαβάζοντας και αναλύοντας χιλιάδες αστυνομικά και δικαστικά έγγραφα που κατέγραφαν τη μεθοδολογία που ακολουθούσαν οι εγκληματίες – αστυνομικοί για να εντοπίζουν και να (εκ)βιάζουν τα θύματά τους.

Για παράδειγμα, υπήρχαν πολλοί που περνούσαν μήνες προσεγγίζοντας αρχικά φιλικά τα παιδιά σε γειτονιές με υψηλή εγκληματικότητα. Ωστόσο, ακόμη περισσότεροι χρησιμοποιούσαν την απειλή σύλληψης ή σωματικής βλάβης για να κάνουν τα θύματά τους να υποκύψουν στις αρρωστημένες ορέξεις τους.

Στο 80% των περιπτώσεων οι διευθυντές των αστυνομικών τμημάτων στα οποία υπηρετούσαν οι επίορκοι αστυνομικοί αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο ή να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τις υποθέσεις.

Μεταξύ άλλων η δημοσιογραφική έρευνα κατέληξε σε ορισμένα αποκρουστικά συμπεράσματα για το σάπιο σύστημα επιβολής νόμου και δικαστικής εξουσίας στις ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων ανακάλυψαν πως:

  • Εισαγγελείς συνήψαν γενναιόδωρες συμφωνίες με αστυνομικούς που παραδέχθηκαν ότι βίαζαν και άγγιζαν ανηλίκους.
  • Δικαστές επέτρεψαν σε πολλούς καταδικασθέντες αξιωματικούς να αποφύγουν τη φυλάκιση.
  • Δεν δημοσιοποιούνται όλες οι καταγγελίες για ποινικά αδικήματα από αστυνομικούς.
  • Τα σεξουαλικά εγκλήματα, ειδικά εκείνα που αφορούν παιδιά, πιστεύεται ευρέως ότι υποδηλώνονται.
  • Τα δικαστήρια σφραγίζουν αρχεία που αφορούν ανήλικους, ενώ οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου δεν επιτρέπεται να κοινοποιούν πληροφορίες σχετικά με τις συλλήψεις στα μέσα ενημέρωσης.
  • Όταν αστυνομικοί κατηγορήθηκαν, υπηρεσιακοί παράγοντες της αστυνομίας προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν υποστηρίζοντας ότι η παραβατική συμπεριφορά συνέβη ενώ οι αστυνομικοί ήταν εκτός υπηρεσίας.
  • Υποθέσεις χρειάστηκαν χρόνια για να προχωρήσουν δικαστικά.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις οι φάκελοι των υποθέσεων ήταν αδύνατο να εντοπιστούν, επειδή οι εισαγγελείς συνήψαν συμφωνίες που επέτρεπαν στον αστυνομικό που ομολογούσε, να μην καταγραφεί η καταδίκη τους,
  • Σε άλλους επετράπη να σφραγιστεί το ποινικό τους μητρώο, αν πληρούσαν ορισμένες προϋποθέσεις.
  • Υπήρξαν περιπτώσεις, όπου αστυνομικοί κατηγορήθηκαν για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, αλλά διώχθηκαν για μη σεξουαλικά εγκλήματα, όπως απλή επίθεση ή υπηρεσιακό παράπτωμα.
Μία έφηβη, θύμα αστυνομικής σεξουαλικής κακοποίησης. Περίμενε 10 χρόνια για μία δίκη που δεν έγινε ποτέ…

«Μέλη της επιβολής του νόμου έχουν εκμεταλλευτεί τις θέσεις εξουσίας τους και άφησαν απροστάτευτα τα παιδιά-θύματα. Πρόκειται για ειδεχθή συμπεριφορά που δεν μπορούμε να ανεχτούμε», είπε η Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Κρίστεν Κλαρκ, η οποία ηγείται του τμήματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης που διώκει αστυνομικούς, που κατηγορούνται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μένει βεβαίως να δούμε εάν τα θύματα της αστυνομικής σεξουαλικής βίας θα βρουν επιτέλους δικαίωση ή οι αρχές θα περιοριστούν στις ανέξοδες διαπιστώσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Πάπας αφόρισε Αρχιεπίσκοπο αφού κρίθηκε ένοχος για σχίσμα

Αστυνομία: Απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις στις 6/7 στο Παλαιό Φάληρο

Βουλγαρία: Ανακαλύφθηκε μαρμάρινο άγαλμα 2 μ. που απεικονίζει τον θεό Ερμή

Καστοριά: Ιδρύεται σχολή Αστυφυλάκων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα