ΑΘΗΝΑ
14:41
|
18.06.2024
Κλειστά σχολεία αλλά όχι για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών. Μέτρα από το υπουργείο Εργασίας και η πρόγνωση του καιρού των επόμενων ημερών.
Από αύριο υποχωρεί το κύνα καύσωνα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το πρώτο και πρωτοφανές για την εποχή κύμα καύσωνα κορυφώνεται σήμερα Πέμπτη 13/6 σε όλη τη χώρα. Κατά τόπους το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 43 βαθμούς Κελσίου, με τις Αρχές να συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή στους πολίτες με οδηγίες και μέτρα για την προφύλαξη από τις υψηλές θερμοκρασίες. Από αύριο Παρασκευή 14/6 αναμένεται να υποχωρήσει ο καύσωνας και να δροσίσει λόγω της έντασης των ανέμων. Ωστόσο, η ζέστη των προηγούμενων ημερών και οι άνεμοι αποτελούν ιδανικό συνδυασμό για εκδηλώσεις φωτιάς και οι αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση.

Σήμερα λόγω του καύσωνα κλειστά θα μείνουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, αλλά οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα συνεχιστούν κανονικά.

Η πρόγνωση του Καιρού

Οι θερμοκρασίες σήμερα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και ως προς τις μέγιστες και ως προς τις ελάχιστες. Μικρή πτώση θα παρουσιάσει η θερμοκρασία μόνο στα βορειοδυτικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, στα βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 38 με 39 , τη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 39 με 41 βαθμούς, στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 43 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου, τις Σποράδες και τις Κυκλάδες τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου τους 38 με 40 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 42 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 41 με 42 βαθμούς και πιθανόν τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες . Σημειώνεται ότι και η ελάχιστη θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και θα κυμανθεί περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Για αύριο Παρασκευή 14/6 στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή όμβρους και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Βελτίωση του καιρού αναμένεται προς τις βραδινές ώρες και από τα δυτικά-βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν βόρειοι 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ ενώ στα ανατολικά θα πνέουν αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ και από το απόγευμα βόρειοι με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια. 

Τέλος το Σάββατο 15/6 αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις τις πρωινές ώρες στα νότια και κατά τόπους λίγες νεφώσεις αυξημένες τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στα βορειοανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω πτώση και θα επανέλθει πρόσκαιρα σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Μέτρα για τον καύσωνα

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με εγκύκλιο που εξέδωσε για το κύμα καύσωνα, απηύθυνε αυστηρή σύσταση στους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12:00-17:00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο, για την αποφυγή των φαινομένων θερμικής καταπόνησης, υπό συνθήκες καύσωνα. Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων της διάταξης επιβάλλεται στην επιχείρηση από την Επιθεώρηση Εργασίας χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την από 3 Ιουνίου του 2024 (αριθ. πρωτ. 34666) σχετική εγκύκλιο «πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τη νέα εγκύκλιο, που δημοσιεύθηκε, προβλέπονται τα εξής:

Υποχρεωτική παύση εργασίας

α) Για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που βρίσκονται κυρίως στην Αττική, την Ανατολική Στερεά, την Ανατολική Πελοπόννησο και την Θεσσαλία, που, σύμφωνα με το από 10.06.2024 Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ), αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα 12:00-17:00, τις ημέρες Τρίτη 11/6/2024, Τετάρτη 12/06/2024 και Πέμπτη 13/06/2024, σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο. Ενδεικτικά, αναφερόμενες εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα (delivery) κ.λπ., όταν η θερμοκρασία είναι ίση ή ανώτερη των 40 βαθμών Κελσίου.

β) Ειδικά, για εργασίες σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη η υποχρέωση του ανωτέρω εδαφίου ισχύει για θερμοκρασία που να διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 38 βαθμών.

γ) Εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο της παύσης εργασιών διανομής, μπορεί να διατηρείται ενεργή η επιλογή της παραγγελιοληψίας με παραλαβή του χρήστη απευθείας από το κατάστημα (takeaway), καθώς και ενδεχόμενη δυνατότητα να εκτελείται διανομή με οχήματα ιδιωτικής χρήσης, εκτός των δικύκλων και λοιπών μέσων του προηγούμενου εδαφίου, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 2 του Ν. 2696/1999, υπό ειδικότερους όρους ή προϋποθέσεις, εφόσον διαθέτουν κλιματισμό.

δ) Η παύση εργασιών δεν εφαρμόζεται σε οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν σημαντικές και κοινωνικά κρίσιμες υποδομές στους τομείς της υγείας, των μεταφορών και της κοινής ωφέλειας (υγειονομικές μονάδες, ύδρευση, ηλεκτρισμός, αεροπορικές μεταφορές, handling, θαλάσσιες, χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές), υπό την προϋπόθεση της λήψης των λοιπών τεχνικών και οργανωτικών μέτρων της υπ’ αριθμ. 34666/03/06/2024 εγκυκλίου «πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων», συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

ε) Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων της παρούσας διάταξης επιβάλλεται από την Επιθεώρηση Εργασίας χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο της επιχείρησης.

Για εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ειδικά δε στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες στις περιοχές που, σύμφωνα με το από 10/06/2024 Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ), αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, δίνεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας, εφόσον είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας τους.

Κλειστά σχολεία

Πολλά δημοτικά και νηπιαγωγεία θα μείνουν και σήμερα κλειστά, όπως αποφάσισε ο Δήμος Αθηναίων. Στους δήμους Βριλησσίων, Φιλοθέης-Ψυχικού και Αγίου Δημητρίου θα κλείσουν και οι παιδικοί σταθμοί.

Τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα είναι σήμερα κλειστά σε Πάτρα και Λάρισα, καθώς και σε Βόρεια Ελλάδα, Σπάρτη, Άργος, Κόρινθο και Λουτράκι.

Κλειστά επίσης θα είναι τα ολοήμερα στους Δήμους Σερρών και Ηράκλειας, οι σχολικές μονάδες Α/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χανίων.

Στον Δήμο Αλμυρού κλειστά λόγω καύσωνα θα μείνουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και στη Χαλκίδα και τον Δήμο Καρδίτσας και Μουζακίου.

Οδηγίες στα νοσοκομεία

Ήδη σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας έχουν αποσταλεί οδηγίες ώστε οι υπεύθυνοι να είναι προετοιμασμένοι και να εξασφαλίσουν όλες εκείνες τις συνθήκες που θα διευκολύνουν τη νοσηλεία των πασχόντων.

Ειδικότερα οι Διοικητές των νοσοκομείων θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει τον κλιματισμό στους χώρους νοσηλείας των ασθενών στους διαδρόμους αλλά και σε όλους τους θαλάμους, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα. Υπό το πρίσμα αυτό θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει και καύσιμα για τις γεννήτριες, καθώς σχεδόν πάντα με τις υψηλές θερμοκρασίες είναι πιθανό να παρατηρηθεί πτώση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Για τους θαλάμους που δεν διαθέτουν κλιματιστικά, οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί ανεμιστήρες ώστε να μην κινδυνεύσουν οι ασθενείς. Άλλωστε στο παρελθόν έχουν υπάρξει περιστατικά όπου οι νοσηλευόμενοι έβρασαν μέσα στις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στους θαλάμους επειδή οι διοικητές δεν είχαν φροντίσει να εξασφαλίσουν όλα τα μέσα για την προστασία τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στα προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας

Frontex: Επιβεβαιώνει την απαγωγή προσφύγων από μασκοφόρους στην Κω

Νότια Κορέα: «Δεκάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες πέρασαν τα σύνορα»

ΑΔΕΔΥ: Κήρυξε στάση εργασίας την Πέμπτη στο Δημόσιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα