Πέρυσι, το έλλειμμα της Βαρσοβίας έφτασε το 5,1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας, έναντι 3,5% το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.
Η διαδικασία επί παραβάσει της Ε.Ε. «θα κινηθεί οπωσδήποτε κατά της Πολωνίας λόγω του υπερβολικού ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Αντρέι Ντομάνσκι.
Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι «συστάσεις του μπλοκ θα είναι πολύ ήπιες» επειδή η Πολωνία φέρεται να «επενδύει στην ασφάλεια για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», γι’ αυτό και είπε ότι η Βαρσοβία πρέπει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες.
Στην Ε.Ε., εάν το έλλειμμα μιας χώρας υπερβαίνει το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), τίθεται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και πρέπει να το μειώνει κατά 0,5% ετησίως. Ο Ντομάνσκι δήλωσε νωρίτερα ότι οι στρατιωτικές δαπάνες οδήγησαν το έλλειμμα, εξηγώντας ότι «4,1% του ΑΕΠ είναι το ποσοστό που ξοδεύουμε (η Πολωνία) για την άμυνα φέτος και του χρόνου θα είναι περισσότερο».
Το έλλειμμα γενικής διακυβέρνησης της χώρας ανήλθε στο 5,1% του ΑΕΠ το 2023, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν ότι το ποσοστό μπορεί να εκτοξευθεί στο 5,4% πριν από το τέλος του 2024, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Πολωνίας, το υψηλό έλλειμμα της χώρας είναι αποτέλεσμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία και των τεράστιων δαπανών της Βαρσοβίας για τον εκσυγχρονισμό του πολωνικού στρατού.
Η Πολωνία παραμένει η έκτη μεγαλύτερη χώρα σε ό,τι αφορά τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία, στέλνοντας το ιλιγγιώδες ποσό των 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα τη Γερμανία.