ΑΘΗΝΑ
09:39
|
04.07.2024
Με προσομοίωση πολεμικών επιχειρήσεων στο Λίβανο απαντά ο ισραηλινός στρατός στο νέο μπαράζ ρουκετών και πυραύλων της Χεζμπολάχ.
Βόρειο Ισραήλ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καθημερινή είναι πλέον, από την αρχή της βδομάδας, η κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Οι προτροπές των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση δεν φαίνεται να πιάνουν τόπο καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν χτες νέες 15ήμερες ασκήσεις προσομοίωσης πολέμου με τον Λίβανο. «Δε θέλουμε να δούμε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση. Θέλουμε να δούμε αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή» είχε δηλώσει το βράδυ της Τετάρτης στην έδρα του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον η εκπρόσωπός του Σαμπρίνα Σινγκ ενώ σήμερα άλλος Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να τηρηθεί η ανωνυμία του δήλωσε:

«Ανησυχούμε πολύ για την κλιμάκωση στην μπλε γραμμή μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου τις τελευταίες δύο εβδομάδες..Το έχουμε πει αυτό ξεκάθαρα και στο παρελθόν, δεν αρκεί μόνο η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα».

Ασκήσεις πολέμου

Σε σημερινή ανακοίνωσή του ισραηλινού στρατού αναφέρεται πως το «σενάριο» στα γυμνάσια συμπεριλαμβάνει κινήσεις σε «σύνθετο έδαφος» και «προώθηση δυνάμεων σε ορεινές περιοχές».

Οι Ισραηλινοί επιβεβαίωσαν μετά τις 16.00 το απόγευμα τις εκτοξεύσεις δεκάδων όλμων σε περιοχές της Γαλιλαίας και των κατεχόμενων Υψιπέδων του Γκολάν και τόνισαν πως αναχαίτισαν τρία από τα πέντε εχθρικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εισήλθαν στην περιοχή.

Ο Ισραηλινός Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ντέιβιντ Μένσερ επέρριψε ευθύνες στη Χεζμπολάχ, το Ιράν και την κυβέρνηση του Λιβάνου για την κλιμάκωση της βίας στα σύνορα αμφοτέρων χωρών, απειλώντας με γενίκευση συγκρούσεων.

«Ο Λίβανος και η Χεζμπολάχ, υπό την καθοδήγηση του Ιράν, φέρουν την πλήρη ευθύνη για την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στο βορρά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μένσερ.

Πάντως, σήμερα Ισραηλινοί αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ισχυρίστηκαν πως δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας (χερσαία) επιχείρηση κατά του Λιβάνου…

Βροχή 150 ρουκετών από τη Χεζμπολάχ

Από την άλλη πλευρά η Χεζμπολάχ προχώρησε σε νέο μπαράζ επιθέσεων με πάνω από 150 ρουκέτες και πυραύλους στο Βόρειο Ισραήλ, υποστηρίζοντας πως χτύπησε στρατιωτικές βάσεις σε τουλάχιστον έξι περιοχές.  

Οι επιχειρήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο αντιποίνων που αποφάσισε η Χεζμπολάχ για τη δολοφονία του διοικητή της Τάλιμπ Αμπντάλα το βράδυ της περασμένης Τρίτης σε επιδρομή ισραηλινού πολεμικού αεροπλάνου στο Λίβανο.

Οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ προκάλεσαν σήμερα 15 μεγάλες πυρκαγιές κατά τις οποίες αναφέρθηκε ο τραυματισμός τουλάχιστον δύο ατόμων.

Λόγω της «βροχής» ρουκετών που πέφτουν στο Βόρειο Ισραήλ για δεύτερη μέρα, οι σειρήνες δεν έχουν σταματήσει να ηχούν σε διάφορες περιοχές, από τις οποίες έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους εδώ και οκτώ μήνες πάνω από 200.000 Ισραηλινοί.

Στην Ουάσιγκτον ο Λιβανέζος στρατηγός Αούν

Σε αυτό το φόντο εξελίξεων ο Λιβανέζος γενικός επιτελάρχης, στρατηγός Τζόζεφ Αούν, επισκέπτεται (σύμφωνα με το Axios) την Ουάσιγκτον και πραγματοποιεί από την αρχή της βδομάδας διαδοχικές συναντήσεις σε Λευκό Οίκο και Πεντάγωνο σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων.

Ο στρατηγός Αούν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αστάνα: Υπό διεξαγωγή η σύνοδος κορυφής της SCO-Ως νέο μέλος αναμένεται η Λευκορωσία

Τέλος στη φιλοπαλαιστινιακή κατάληψη του Πανεπιστημίου του Τορόντο

Αξιωματούχοι της Fed ανοιχτοί στην αύξηση επιτοκίων εάν ο πληθωρισμός παραμείνει

Διεθνές Δικαστήριο: Έγκριση της παρέμβασης στην υπόθεση γενοκτονίας κατά της Μιανμάρ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα