Θετική ήταν η απάντηση της Χαμάς στην πρόσφατη πρόταση κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων –που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν– σύμφωνα με ανακοίνωση του παλαιστινιακού κινήματος, στην οποία καταγγέλλει την απροθυμία της ισραηλινής πλευράς να συνθηκολογήσει.
«Σε όλα τα στάδια των διαπραγματεύσεων, η Χαμάς επέδειξε τη θετική της στάση, απαραίτητη για την επίτευξη μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης, με βάση τις νόμιμες απαιτήσεις του λαού μας για τερματισμό της επιθετικότητας, απόσυρση [ των ισραηλινών στρατευμάτων] από τη Γάζα, επιστροφή των εκτοπισμένων, αποκατάσταση των υποδομών και απελευθέρωση των κρατουμένων. Συνειδητοποιώντας την ευθύνη της ενώπιον του έθνους, η Χαμάς αντέδρασε θετικά στην τελευταία πρόταση για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση κρατουμένων», ανέφερε το κίνημα στο κανάλι του στο Telegram.
Στη δήλωσή της, η Χαμάς αναφέρει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση παρέμεινε απρόθυμη να συνάψει συμφωνία, παρά την έγκριση και την υποστήριξή της από το παλαιστινιακό κίνημα.
«Η Χαμάς έλαβε προτάσεις από μεσολαβητές στις 5 Μαΐου και τις ενέκρινε την επόμενη μέρα, δίνοντας μια απάντηση την οποία οι μεσολαβητές και όλα τα μέρη χαρακτήρισαν θετική και καθησυχαστική. Από την άλλη, ως απάντηση, ο Ισραηλινός [πρωθυπουργός Μπέντζαμιν] Νετανιάχου επιτέθηκε στη Ράφα και ενέτεινε την επιθετικότητα εναντίον του λαού μας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Στη συνέχεια, η παλαιστινιακή οργάνωση κάλεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, με βάση την πρόταση Μπάιντεν.
Η ανακοίνωση επισημαίνει, επίσης, ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν δήλωσαν ποτέ δημόσια την υποστήριξή τους στην πρόταση, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ισχυρίστηκε εχθές από τη Ντόχα ότι το Ισραήλ δεν είχε αντιρρήσεις στις παραμέτρους του σχεδίου συμφωνίας.
Υπενθυμίζεται πως, στις 31 Μαΐου, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός τριών φάσεων, με κάθε φάση να διαρκεί έξι εβδομάδες. Το πρώτο στάδιο προβλέπει την πλήρη κατάπαυση του πυρός, την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από κατοικημένες περιοχές στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούσε η Χαμάς με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές. Εκτός αυτού, τα μέρη υποτίθεται ότι θα ξεκινήσουν συνομιλίες σε αυτό το στάδιο, με την κατάπαυση του πυρός να παραμένει σε ισχύ μέχρι να καταλήξουν σε συμφωνία.
Η δεύτερη φάση προβλέπει την απελευθέρωση όλων των επιζώντων ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, ενώ το τρίτο στάδιο αφορά την έναρξη της ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Λωρίδας της Γάζας.
Την ίδια μέρα, η Χαμάς δήλωσε ότι είναι θετική για την πρωτοβουλία του Μπάιντεν, αλλά τόνισε ότι θα συμφωνήσει να εξετάσει τις προτάσεις μόνο αφού η ισραηλινή πλευρά δηλώσει τη δέσμευσή της στις ίδιες αρχές. Ωστόσο, την επόμενη μέρα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν, δήλωσε ότι οι παράμετροι του σχεδίου Μπάιντεν δείχνουν ότι το Ισραήλ θέλει μόνο να απελευθερώσει τους ομήρους του, αλλά δεν πρόκειται να αποσύρει τις δυνάμεις του από τον θύλακα.
Στις 11 Ιουνίου, ο αξιωματούχος της Χαμάς επιβεβαίωσε τις αναφορές, πως η Χαμάς παρέδωσε την απάντησή της στην πρόταση Μπάιντεν, στους μεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ.