ΑΘΗΝΑ
01:42
|
26.06.2024
Πρόσθετη βοήθεια σε Ουκρανία, ο πόλεμος στη Γάζα και οι επενδύσεις (της Μελόνι) στην Αφρική θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα του φόρουμ.
Στρογγυλό τραπέζι με Μελόνι... στην κορυφή και τη Ρωσία (πάντα) στη γωνία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) συναντώνται σε τριήμερη σύνοδο κορυφής για να συζητήσουν τις παγκόσμιες υποθέσεις στη νότια περιοχή της Απουλίας (Apulia).

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο Borgo Egnazia, ένα πολυτελές θέρετρο που περιβάλλεται από ελαιόδεντρα σε στυλ μεσαιωνικού χωριού και αγαπήθηκε πολύ από διασημότητες, συμπεριλαμβανομένης της ποπ σταρ Μαντόνα.

Η ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, οικοδέσποινα της φετινής συνόδου κορυφής, θα υποδεχθεί τους αρχηγούς κρατών των επτά μελών -ΗΠΑ, Καναδά, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο- καθώς και τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Καθώς η ομάδα των «ομοϊδεατών» προσπαθεί να αποτινάξει από πάνω της τη φήμη ότι είναι μια λέσχη μόνο για την πλούσια Δύση, η Ιταλία έχει απευθύνει πρόσκληση σε περισσότερες από 10 άλλες χώρες για συζητήσεις στο περιθώριο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπουνέ, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αξιοσημείωτες απουσίες είναι η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία, οι οποίες, σύμφωνα με κατάλογο που είδε το Al Jazeera, είχαν προσκληθεί.

Η Αφρική και η Μεσόγειος – δύο βασικά θέματα εθνικής ασφάλειας – θα έχουν εξέχουσα θέση στη σύνοδο κορυφής. Η Μελόνι αναμένεται να επεκτείνει τη ναυαρχίδα της εξωτερικής της πολιτικής, το λεγόμενο Σχέδιο Ματέι. Το σχέδιο αποσκοπεί στο να τοποθετήσει την Ιταλία ως σημαντικό ενεργειακό κόμβο μεταξύ της Ευρώπης και της αφρικανικής ηπείρου, με την ελπίδα να τονωθεί η ανάπτυξη στην Αφρική και, με τη σειρά της, να περιοριστεί η μετανάστευση προς την Ευρώπη.

Η στήριξη της Ουκρανίας βρίσκεται επίσης στην κορυφή της ατζέντας. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει προγραμματιστεί να φτάσει την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής για δύο συνεδριάσεις αφιερωμένες στην εμπόλεμη χώρα. Το πιο αναμενόμενο αποτέλεσμα της G7 είναι μια συμφωνία σχετικά με ένα δάνειο ύψους 50 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, το οποίο θα υποστηρίζεται από τα κέρδη που προέκυψαν από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που πάγωσαν στη Δύση αμέσως μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας τον Φεβρουάριο του 2022.

Μια άλλη σύνοδος αφορά τη Μέση Ανατολή, όπου ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες. Οι παρατηρητές λένε ότι οι ηγέτες είναι πιθανό να επαναλάβουν τις θέσεις του παρελθόντος, από το να καλέσουν τη Χαμάς να αποδεχτεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που έχει καταρτίσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μέχρι να αναγνωρίσουν τη σημασία της λύσης των δύο κρατών για την ειρήνη στην περιοχή.

Μεταξύ των προσκεκλημένων θα είναι και ο Πάπας Φραγκίσκος – που σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένας ποντίφικας προσκαλείται στη σύνοδο κορυφής -για μια σύνοδο αφιερωμένη στην τεχνητή νοημοσύνη (AI). Στη συνέχεια, άλλες ειδικές συνεδρίες θα αφορούν τη μετανάστευση, τα οικονομικά ζητήματα και την κατάσταση στην Ασία και τον Ειρηνικό.

Η τελική δήλωση αναμένεται το Σάββατο. Πρόκειται συνήθως για ένα έγγραφο που υποδεικνύει την κατεύθυνση που σκοπεύουν να ακολουθήσουν τα μέλη της ομάδας – διαμορφώνοντας τις μελλοντικές πολιτικές, προσφέροντας παράλληλα στον υπόλοιπο κόσμο ένα παράθυρο στις προτεραιότητές τους.

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Απεργία αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στην Αυγή, μετά την απόφαση αναστολής της ημερήσιας έκδοσης

‘Εκκληση της Αναλένα Μπέρμποκ για τερματισμό της βίας στη Γάζα

Γερμανικές αντιδράσεις για την 6ήμερη εργασία στην Ελλάδα

Διάγγελμα του Προέδρου της Κένυας μετά την έκρηξη βίας απέναντι στη βαριά φορολογία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα