ΑΘΗΝΑ
11:09
|
26.06.2024
Ο πρώην διευθυντής της NSA και διοικητής της USCYBERCOM, Πολ Νακασόνε, διορίστηκε και στο Δ.Σ. της εταιρίας Τεχνητής Νοημοσύνης, OpenAI.
Πολ Νακασόνε
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο διορισμός του ε.α. στρατηγού της NSA, Πολ Νακασόνε, στο Διοικητικό Συμβούλιο της πρωτοπόρου εταιρίας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης,OpenAΙ, που διέθεσε πρώτη στο κοινό την εφαρμογή Chat GPT, προκάλεσε σήμερα τα αιχμηρά σχόλια του πρώην αναλυτή και πράκτορα της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) Έντουαρντ Σνόοουντεν και ένα ακόμη πιο σύντομο αλλά εξίσου «αιχμηρό» σχόλιο από τον δισεκατομμυριούχο καινοτόμων επιχειρήσεων, Ίλον Μασκ.

Ο 40χρονος πρώην αναλυτής που έχει βρει πολιτικό άσυλο στη Ρωσία είχε γίνει γνωστός διεθνώς ως πληροφοριοδότης της NSA, δημοσιοποιώντας το 2013 με ποιο τρόπο η NSA έκανε τις παρακολουθήσεις δεκάδων ηγετών ισχυρών χωρών και διεθνών οργανισμών αλλά και εκατομμυρίων πολιτών σε δεκάδες χώρες από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

«Οι μάσκες τους έπεσαν: Μην εμπιστευτείς ποτέ την OpenAI ή τα προϊόντα της (ChatGPT, κ.λπ). Υπάρχει μόνον ένας λόγος που διορίστηκε ο πρώην διευθυντής της NSA στο Διοικητικό σας Συμβούλιο. Πρόκειται για σκόπιμη, εσκεμμένη προδοσία των δικαιωμάτων κάθε προσώπου πάνω στη Γη. Σε προειδοποίησα» ανέφερε στην ανάρτησή του ο Έντουαρντ Σνόοουντεν.

Δεν ήταν ασφαλώς ο μόνος που αντέδρασε δυσμενώς στον διορισμό του ε.α. στρατηγού που διορίστηκε στην NSA επί του τέως Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Μαζί του συμφώνησε και ο γνωστός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας (X, SpaceX,Neurolink,Tesla, κ.α.) Ίλον Μασκ.

«Αδημονώ να αποκτήσει η OpenAI πρόσβαση στο τηλέφωνό μου» ήταν το σχόλιο του Ίλον Μασκ.

Σύμφωνα με το SecurityWeek.com ο ε.α. και πρώην διευθυντής της NSA, Πολ Νακασόνε, θα ενταχθεί στο Δ.Σ. της OpenAI τις επόμενες μέρες και θα είναι υπεύθυνος για συστάσεις σε θέματα «ασφάλειας» και αποφάσεις διαφόρων σχεδίων και «επιχειρήσεων» της OpenAΙ.

Γεγονός είναι πάντως πως ο στρατηγός Νακασόνε δεν έμεινε για πολύ «άνεργος» καθώς πριν λίγους μήνες (αρχές του 2024) είχε αποχωρήσει από τη θέση διοικητή της διοίκησης κυβερνοπολέμου του αμερικανικού στρατού, USCYBERCOM.

Ποιος είναι ο στρατηγός Νακασόνε

Ο Πολ Νακασόνε είχε διοριστεί επικεφαλής της NSA από τον Ντόναλντ Τραμπ, διευθύνοντάς την από το 2018 έως τον Φεβρουάριο του 2024. Πριν αποχωρήσει από την NSA, έγραψε ένα άρθρο υποστηρίζοντας την ανανέωση της Ενότητας 702 του νόμου περί επιτήρησης ξένων πληροφοριών, του προγράμματος παρακολούθησης που τελικά εγκρίθηκε εκ νέου από το Κογκρέσο τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της OpenAI, ο στρατηγός Νακασόνε θα ενταχθεί στην Επιτροπή Ασφάλειας που ανακοινώθηκε τον Μάιο και διευθύνεται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Σαμ Άλτμαν «ως πρώτη προτεραιότητα».

Ο Νακασόνε υποτίθεται έτσι πως θα «συμβάλει στις προσπάθειες της OpenAI για την «καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο».

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Νακασόνε διορίστηκε για να μας…«προσέχει»!

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Ζυμώσεις… στο ΠΑΣΟΚ: «Χάρη, πάμε;»-Ο Χριστοδουλάκης στηρίζει την υποψηφιότητα Δούκα

Ακόμα ένας νεκρός για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στη Γάζα

Δίκη για τη δολοφονία Καραϊβάζ: Διακόπηκε για τις 5 Ιουλίου (upd)

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στο Ρέθυμνο (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα