ΑΘΗΝΑ
01:44
|
16.07.2024
Προοπτικές για ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων, από τις συναντήσεις του Λι Τσιάνγκ στο Ώκλαντ, αλλά και φόβοι για τις αναδυόμενες γεωπολιτικές διαμάχες.
O Λι Τσιάνγκ με τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ, έφτασε στο Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας σήμερα Παρασκευή, στα πλαίσια μιας εξαήμερης περιοδείας στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία δημιουργώντας ελπίδες για νέους εμπορικούς δρόμους μεταξύ των δύο χωρών.

Η Κίνα αντιπροσωπεύει το 30% των εσόδων της Νέας Ζηλανδίας από εξαγωγές, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι αυτό θα μπορούσε να εξατμιστεί εάν η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο συνεχίσει να επιβραδύνεται.

Το Συμβούλιο Κίνας – Νέας Ζηλανδίας, στο οποίο συμμετέχουν μερικοί από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς και εταιρείες με μεγάλη επιρροή, αναμένεται να συναντηθεί με τον Λι σήμερα το βράδυ, και πληροφορίες αναφέρουν πως εκπρόσωποι του συμβουλίου εκτιμούν πως θα συζητηθούν νέοι τομείς ανάπτυξης των διμερών σχέσεων.

Η Νέα Ζηλανδία είναι μια από τις πρώτες δυτικές χώρες που μια συνολική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Πεκίνο, και οι εξαγωγές προς την Κίνα κυρίως κρέατος, γαλακτοκομικών και κρασιών βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη.

Την ίδια ώρα όμως, η Νέα Ζηλανδία, η οποία θεωρείται από καιρό ως ένας από τους στενότερους εταίρους της Κίνας στην περιοχή, γίνεται όλο και πιο τολμηρή στην κριτική της για τον ρόλο του Πεκίνου στον Νότιο Ειρηνικό.

Νωρίτερα, ο Κινέζος πρωθυπουργός ανέδειξε ευκαιρίες για εμπόριο, τουρισμό και επενδύσεις καθώς ξεκίνησε την περιοδεία του στην πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας Ουέλινγκτον χθες Πέμπτη. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι αναδυόμενες διαφορές μεταξύ των δύο εθνών «δεν πρέπει να γίνουν ένα χάσμα που θα εμποδίζει τις ανταλλαγές και τη συνεργασία», μεταξύ των δύο χωρών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

ΔΑΚΕ προς Μενδώνη: Να ακυρωθεί ο διαγωνισμός που φέρει υπογραφή κατηγορούμενης στο κύκλωμα εκβιαστών

Η -διορισμένη από την υπουργό- πρόεδρος της Επιτροπής του διαγωνισμού για την παραχώρηση του ελέγχου των εισόδων στην Ακρόπολη, βρίσκεται προφυλακισμένη, για την υπόθεση εκβιασμών.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γάζα στο επίκεντρο συνάντησης Μπλίνκεν με Χανέγκμπι και Ντέρμερ

Πυρά ΚΚΕ σε Γεραπετρίτη για την Εξωτερική Πολιτική

Δέσμευση δεκάδων τραπεζικών λογαριασμών στην Πάτμο λόγω χρεών

Μποϊκοτάζ της Ε.Ε. στη σύνοδο κορυφής της Ουγγαρίας για τις εξωτερικές υποθέσεις;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα