ΑΘΗΝΑ
08:39
|
02.07.2024
Το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση Μακρόν, για μια συνεργασία ΗΠΑ-Γαλλίας-Ισραήλ, με στόχο τον περιορισμό των εντάσεων στα σύνορα με τον Λίβανο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την εστίαση των δυνάμεων του στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου μαίνονται οι μάχες με τους μαχητές της Χεζμπολάχ, προτείνει ο ισραηλινός στρατός (IDF), ακόμη και αν αυτό σημαίνει τον τερματισμό της επίθεσης στη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας, ανέφερε δελτίο ειδήσεων του ισραηλινού «Channel 12».

Η αλλαγή της στάσης του IDF έρχεται λίγη ώρα μετά την απόφαση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, να απορρίψει την πρόταση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, αναφορικά με μια συνεργασία ΗΠΑ-Γαλλίας-Ισραήλ, με στόχο τον περιορισμό των εντάσεων στα σύνορα με τον Λίβανο.

Συγκεκριμένα, στο τέλος της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής της G7 στη νότια Ιταλία, ο Μακρόν δήλωσε: «Όλοι έχουμε εκφράσει την ανησυχία μας για την κατάσταση στα σύνορα με τον Λίβανο, ειδικά με τις ΗΠΑ. Έχουμε υιοθετήσει την αρχή της τριμερούς συνεργασίας [ Ισραήλ-ΗΠΑ-Γαλλία], για να προχωρήσουμε προς τον οδικό χάρτη που προτείναμε, και θα κάνουμε το ίδιο με τις αρχές του Λιβάνου».

«Την ώρα που διεξάγουμε έναν δίκαιο πόλεμο, υπερασπιζόμενοι τον λαό μας, η Γαλλία υιοθέτησε εχθρικές πολιτικές εναντίον του Ισραήλ», δήλωσε ο Γκάλαντ. «Το Ισραήλ δεν θα είναι μέρος του τριμερούς πλαισίου που προτείνει η Γαλλία», συμπλήρωσε.

Βηρυτός: Τρομοκρατικές οι επιθέσεις του Ισραήλ

Από μεριάς του, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, είπε ότι «η συνέχιση των ισραηλινών επιθέσεων και η σκόπιμη δολοφονία ανθρώπων, η καταστροφή πόλεων και το κάψιμο των καλλιεργειών, δεν είναι μόνο θέμα καταδίκης και καταγγελίας από μεριάς μας, αλλά αποτελεί καταστροφική και τρομοκρατική επίθεση», σε δήλωσή του.

Σημειώνεται πως, το βράδυ της Πέμπτης, μια γυναίκα σκοτώθηκε και τουλάχιστον επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην περιοχή Τύρου, στο νότιο Λίβανο, η οποία είχε ως στόχο ένα σπίτι στο χωριό Τζενάτα, σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου.

«Είναι μια τρομοκρατική επίθεση στην οποία η διεθνής κοινότητα πρέπει να βάλει τέλος», τόνισε ο Λιβανέζος πρωθυπουργός.

Από την έναρξη της ανταλλαγής πυρών κατά μήκος των συνόρων, περίπου 28 πόλεις και χωριά στην ισραηλινή πλευρά έχουν εκκενωθεί, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 60.000 Ισραηλινούς, οι οποίοι μετεγκαταστάθηκαν σε άλλες περιοχές.

Στο εσωτερικό της χώρας, ο πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δέχεται αυξανόμενη πίεση από τους ακροδεξιούς υπουργούς του, οι οποίοι ζητούν να υιοθετήσει η κυβέρνηση μια πιο επιθετική στάση κατά της Χεζμπολάχ, ώστε να προσπαθήσει να την απωθήσει βαθύτερα στον Λίβανο.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πράσινο φως από τον Μαδούρο για επανέναρξη διαλόγου με τις ΗΠΑ

Η απάτη της Μαρίν Λεπέν

Σαμαράς: «Δεν ξέρω ποιους ακούει ο Μητσοτάκης και επιμένει στο λάθος»

Θα αντισταθεί ή θα παραδοθεί η γαλλική Δημοκρατία στις 7 Ιουλίου;  

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα