ΑΘΗΝΑ
13:39
|
20.06.2024
Σύμφωνα με τον Πούτιν, η Ρωσία θέλει η γειτονική Ουκρανία να είναι ουδέτερη, χωρίς δεσμεύσεις σε τρίτους και μη πυρηνική.
«Ασυμβίβαστες» οι προϋποθέσεις του Πούτιν με τους στόχους του Κιέβου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Κίεβο απέρριψε τις προϋποθέσεις που παρουσίασε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, για την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία.

Σημειώνεται πως, σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος έθεσε όρους για τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, σε συνάντηση με την ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από τις περιοχές που έχει πάρει τον έλεγχο η Ρωσία, αλλά και την παραίτηση του Κιέβου από την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία θέλει η γειτονική Ουκρανία να είναι ουδέτερη, αδέσμευτη και μη πυρηνική, καθώς αναμένει και από τη Δύση να άρει τις κυρώσεις της.

Εφόσον αρχίσει η απομάκρυνση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από τις περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνας και Ζαπορίζιας και εφόσον η Ουκρανία δεσμευτεί ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, τότε η Μόσχα θα διατάξει κατάπαυση του πυρός και έναρξη των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ο Πούτιν.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας περιέγραψε τα λόγια του Πούτιν ως «δηλώσεις χειραγώγησης που έχουν στόχο να παραπλανήσουν την διεθνή κοινότητα [και] να υπονομεύσουν τις διπλωματικές προσπάθειες να επιτευχθεί μια δίκαια ειρήνη».

«Είναι παράλογο για τον Πούτιν, ο οποίος σχεδίασε, προετοίμασε και εκτέλεσε, μαζί με τους συνοδοιπόρους του, την μεγαλύτερη ένοπλη επίθεση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, να παρουσιάζεται ως ειρηνοποιός», προσθέτει το υπουργείο στην ανακοίνωση του.

Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, απέρριψε την πρόταση, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για μια «σοβαρή προσπάθεια» να επιτευχθεί ειρήνη και δεν έχει καμία σχέση με τις όποιες διαπραγματεύσεις.

Μιλώντας μέσω Zoom, ο Ποντολιάκ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι δεν «υπάρχει δυνατότητα να βρεθεί συμβιβασμός» μεταξύ των δηλώσεων του Πούτιν και των όρων που θέτει η Ουκρανία για τον τερματισμό του πολέμου.

Από μεριάς του, ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε πως «Εάν το Κίεβο και η Δύση αρνηθούν τη νέα πρόταση ειρήνης, οι περαιτέρω συνθήκες θα είναι διαφορετικές».

Ο Πούτιν κάνει «το ίδιο με τον Χίτλερ» λέει ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε πως πιστεύει ότι ο Πούτιν δεν θα σταματήσει τη στρατιωτική του επίθεση, ακόμη και αν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του για κατάπαυση του πυρός.

«Αυτά είναι μηνύματα τελεσιγράφου που δεν διαφέρουν από τα μηνύματα του παρελθόντος», δήλωσε ο Ζελένσκι σε δηλώσεις του στο ιταλικό ειδησεογραφικό κανάλι SkyTG24, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7.

«Είναι το ίδιο πράγμα που έκανε ο Χίτλερ… Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε αυτά τα μηνύματα. Δεν θα σταματήσει», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κομισιόν: Η απειλή Νασράλα κατά της Κύπρου είναι απειλή εναντίον της Ε.Ε.

Ισραήλ: Ράπισμα Νετανιάχου στον Χάγκαρι-Τα μαζεύει ο IDF

Τάκης Θεοδωρικάκος: Απαραίτητη η συνεργασία για την αποκλιμάκωση των τιμών

Πετρέλαιο: Πτώση τιμών κατόπιν αύξησης αποθεμάτων από τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα