ΑΘΗΝΑ
13:13
|
18.06.2024
Το αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο USS Helena πλέει στην άλλη πλευρά της Κούβας, την περίοδο των ρωσο-κουβανικών ναυτικών γυμνασίων.
Τα πυρηνικά υποβρύχια ΗΠΑ-Ρωσίας στην Κούβα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη δική τους «απάντηση» στην παρουσία ρωσικών ναυτικών δυνάμεων (μεταξύ των οποίων και το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Kazan) στην Κούβα δίνουν οι ΗΠΑ στέλνοντας στην βάση του Γκουαντάναμο το αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο ταχείας επίθεσης «USS Helena».

Το αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο USS Helena

Σε ανάρτηση της Νότιας Διοίκησης του αμερικανικού στρατού στην πλατφόρμα Χ αναφέρεται πως το αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο USS Helena βρίσκεται στο λιμάνι της βάσης στο Γκουαντάναμο σε επίσκεψη «ρουτίνας» ενώ παράλληλα διεκπεραιώνει «αποστολή εθνικής άμυνας και παγκόσμιας ναυτιλιακής ασφάλειας».

Είναι χαρακτηριστικό πως το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ σπανίως αποκαλύπτει δημοσίως τις κινήσεις αμερικανικών υποβρυχίων.

Νωρίτερα πάντως, η εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Σαμπρίνα Σινγκχ, με αφορμή την άφιξη στο λιμάνι της Αβάνας ρωσικών ναυτικών δυνάμεων την Πέμπτη, 13 Ιουνίου, στο πλαίσιο κοινών ναυτικών γυμνασίων που θα πραγματοποιήσουν Κούβα και Ρωσία στην Καραϊβική, δήλωσε πως δεν θέτουν απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ.

«Παρακολουθούμε τα ρωσικά σχέδια σε σχέση με αυτά τα γυμνάσια. Δεν αποτελούν έκπληξη. ..Πρόκειται για επισκέψεις ρουτίνας που έχουμε δει  να κάνουν διάφορες κυβερνήσεις».

Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο USS Helena άρχισε αποστολές κατά τη δεκαετία του 1980. Έχει σχεδιαστεί για επιχειρήσεις παρακολούθησης και αντιμετώπισης «διεθνών απειλών».

Τον Ιούλιο του 2023 πάντως ένα άλλο αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο, το  USS Pasadena, είχε σταθμεύσει για κάποιο διάστημα στον όρμο του Γκουαντάναμο προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης στην Κούβα που είδε την παρουσία του υποβρυχίου ως «κλιμάκωση».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φειδίας Παναγιώτου: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως challenge του YouTube

ΝΑΤΟ: Συζητούν την ενεργοποίηση πυρηνικών όπλων – Τι απαντά το Κρεμλίνο

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση ολοκληρώνει το έγκλημα σε βάρος της ΛΑΡΚΟ

Ταϊλάνδη: Ψηφίστηκε νόμος για την ισότητα στον γάμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα