ΑΘΗΝΑ
01:39
|
26.06.2024
Το Bump Stock μετατρέπει ένα ημιαυτόματο τουφέκι σε πολυβόλο. Έξι δικαστές ψήφισαν ακύρωση πρότερης ρύθμισης που απαγόρευε τη διάθεση της συσκευής στις ΗΠΑ.
Όπλα με εξάρτημα Bump Stock
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία δυσεξήγητη απόφαση πήρε σήμερα η πλειοψηφία των δικαστών του ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου στις ΗΠΑ, προκαλώντας σάλο στην αμερικανική κοινωνία. Ακύρωσε ομοσπονδιακή ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που απαγόρευε τη συσκευή «Bump Stock» η οποία πολλαπλασιάζει την ταχύτητα λειτουργίας των ημιαυτόματων τουφεκιών μετατρέποντάς τα σε πολυβόλα.

Η απόφαση ελήφθη με έξι ψήφους υπέρ και τρεις κατά. Οι έξι δικαστές που ψήφισαν υπέρ ανήκουν στη λεγόμενη συντηρητική πλευρά του Ανώτατου Δικαστηρίου που πλειοψηφούν απέναντι στους προοδευτικούς.

Με λίγα λόγια το Δικαστήριο έκρινε πως η ομοσπονδιακή υπηρεσία Γραφείο για το Αλκοόλ, τον Καπνό, τα Όπλα και τα Εκρηκτικά (ATF), υπερέβη τις αρμοδιότητές του κατατάσσοντας το 2018 τη συσκευή «Bump Stock» στην κατηγορία των πολυβόλων, που απαγορεύονται από έναν νόμο του 1934, την εποχή της Ποτοαπαγόρευσης.

Ο κανονισμός είχε επιβληθεί το 2019 από την κυβέρνηση του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μετά τη χρήση «Bump Stock» σε πολύνεκρο μακελειό του 2017 με ημιαυτόματο τουφέκι που είχε μετατραπεί σε πολυβόλο με αυτό το εξάρτημα. Το μακελειό είχε γίνει σε Φεστιβάλ Κάντρι Μουσικής στο Λας Βέγκας με αποτέλεσμα το θάνατο 58 ανθρώπων.

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως ο κανονισμός ήταν απαραίτητος για τη δημόσια ασφάλεια στις ΗΠΑ, μια χώρα που αντιμετωπίζει μια επίμονη βία με όπλα.

Η ομοσπονδιακή νομοθεσία απαγορεύει την πώληση ή κατοχή πολυβόλων, η οποία τιμωρείται με φυλάκιση 10 ετών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Γερμανικές αντιδράσεις για την 6ήμερη εργασία στην Ελλάδα

Νορβηγία: Προχωράει στην αποθήκευση σιτηρών πριν έρθει το… «αδιανόητο»

Συνελήφθησαν δυο άτομα για πρόκληση πυρκαγιών σε Νάξο και Φωκίδα

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα για το γατάκι που βασάνισαν και ακρωτηρίασαν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα