ΑΘΗΝΑ
14:08
|
20.06.2024
Ατραξιόν για μικρούς και μεγάλους η φρεγάτα «Ναύαρχος Γκορσκόφ» και όλος ο ρωσικός στολός που βρίσκεται στην Αβάνα.
Παιδιά, γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών παρατάχθηκαν στο λιμάνι για να επιβιβαστούν στη ρωσική φρεγάτα «Ναύαρχος Γκορσκόφ»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ουρές σχημάτισαν κάτω από τον καυτό ήλιο Κουβανοί πολίτες και τουρίστες, ώστε να επιβιβαστούν στη ρωσική πολεμική φρεγάτα «Ναύαρχος Γκορσκόφ», η οποία έχει δέσει στο λιμάνι της Αβάνας από την περασμένη Τετάρτη 12/6. Είναι ένα από τα τέσσερα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας που θα βρίσκονται στη χώρα της Καραϊβικής, έως τις 17 Ιουνίου.

Εκατοντάδες άτομα βρέθηκαν στο λιμάνι της Αβάνας, ώστε να θαυμάσουν από κοντά το πολεμικό πλοίο –αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων-, αλλά και το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Kazan», δύο από τα πιο ισχυρά ναυτικά όπλα της Ρωσίας. Λογικό, βέβαια, αν σκεφτεί κανείς πόσοι Θεσσαλονικείς έχουν τιμήσει το «πληγωμένο» αντιτορπιλικό «Βέλος» στο λιμάνι του Θερμαϊκού Κόλπου.

Το υποβρύχιο Kazan

Οι κουβανικές και ρωσικές αρχές συμφώνησαν να επιτρέψουν στους πολίτες την πρόσβαση στη ναυαρχίδα της ρωσικής αποστολής «Γκορσκόφ». Η φρεγάτα έφτασε στο λιμάνι της Αβάνας συνοδευόμενη από το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο και δύο ακόμη πλοία, το πετρελαιοφόρο Pashin και το ρυμουλκό διάσωσης Nikolai Chiker, τα οποία, όλα μαζί, απαρτίζουν την ομάδα κρούσης του ρωσικού Βόρειου Στόλου.

Η ουρά συνέχιζε να μεγαλώνει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αν και δεν επιτρεπόταν η είσοδος στο υποβρύχιο που βρισκόταν μόλις λίγα μέτρα πιο πέρα.

«Ήμουν πάντα λάτρης όλων αυτών των πραγμάτων, μου αρέσουν οι στρατιωτικές παρελάσεις και [να μαθαίνω για] αυτά τα γεγονότα», είπε στο Associated Press ο 64χρονος ψαράς Αντόνιο Ναβέα, ο οποίος στήθηκε στη μεγάλη ουρά κατά μήκος του λιμανιού, στην πλευρά που βρίσκονται τα τέσσερα ρωσικά πλοία.

Παιδιά, γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους, ώστε να περάσουν πρώτα από τον έλεγχο ασφαλείας, προτού επιβιβαστούν στη φρεγάτα, με την αναμονή να φτάνει έως και τις τέσσερις ώρες.

Εν τω μεταξύ, μόλις μια ημέρα μετά την άφιξη των ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Κούβα, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε επίδειξη δύναμης στην Καραϊβική θάλασσα, φέροντας μάλιστα σημαία που θύμιζε… πειρατές.

Ποιος ήταν ο Ναύαρχος Γκορσόφ;

Ο Σεργκέι Γκεοργκίεβιτς Γκορσκόφ (26 Φεβρουαρίου 1910-13 Μαΐου 1988) ήταν ναύαρχος του στόλου της Σοβιετικής Ένωσης. Βραβευμένος δύο φορές με τον τίτλο του «Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης», επέβλεψε την επέκταση του σοβιετικού Πολεμικού Ναυτικού σε παγκόσμια δύναμη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ως Ανώτατος Διοικητής του από το 1956 έως το 1985.

Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ξεχώρισε πολεμώντας τις δυνάμεις των ναζί στην Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα, τη γερμανική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση. Τα ρωσικά αντιτορπιλικά με επικεφαλής τον Γκορσκόφ συμμετείχαν στις επιχειρήσεις του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Ο Γκορσκόφ προήχθη αρχικα σε υποναύαρχο και στην πορεία ανέλαβε τη διοίκηση του Στόλου του Αζόφ. Για την ηγεσία του στις αμφίβιες επιχειρήσεις, του απονεμήθηκαν τιμητικοί τίτλοι αλλά και η διοίκηση του στολίσκου κατά την ανακατάληψη της Κριμαίας.

Η φρεγάτα «Ναύαρχος Γκορσκόφ» είναι το πρώτο πλοίο της κλάσης «σχέδιο 22350». Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2006. Το πλοίο έπεσε στην θάλασσα το φθινόπωρο του 2010. Οι πρώτες δοκιμές ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2014. Η τελική δοκιμή ξεκίνησε τον Μάρτιο τους 2017. Το εκτόπισμά του είναι στους 4.500 τόνους και αναπτύσσει ταχύτητες 29 κόμβων. Είναι οπλισμένο με πυραύλους κρουζ «Καλίμπρ», πυραύλους κατά πλοίων «Όνικς» και αντιαεροπορικό-αντιπυραυλικό σύστημα «Πολιμέντ».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιές σε Λακωνία και Αττική-Υπό μερικό έλεγχο τα μέτωπα σε Ασπρόπυργο και Λαμία (upd)

Φωτιά τώρα στη Βαρυμπόμπη- Επιχειρούν και εναέρια μέσα

Κομισιόν: Η απειλή Νασράλα κατά της Κύπρου είναι απειλή εναντίον της Ε.Ε.

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα ο 41χρονος που παρέσυρε με αυτοκίνητο την πρώην σύζυγό του

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα