Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε το Σάββατο ότι είναι ανοιχτός να αναλύσει τις προτάσεις του υπουργού Οικονομικών Φερνάντο Χαντάντ για περικοπή δαπανών, αλλά τόνισε ότι οι δημοσιονομικές προσαρμογές δεν θα γίνουν σε βάρος των φτωχών, αναφέρει το Reuters.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στην Ιταλία, ο αριστερός Λούλα είπε ότι οι περιττές δαπάνες πρέπει να αποφευχθούν εν μέσω αυξανόμενης πίεσης από τους επενδυτές για την κυβέρνηση να μειώσει τις δαπάνες και να εξισορροπήσει τα δημοσιονομικά.
«Ο Χαντάντ δεν θα αποδυναμωθεί ποτέ όσο είμαι πρόεδρος, επειδή είναι ο υπουργός Οικονομικών μου, τον έχω επιλέξει και τον κρατάω», είπε. «Εάν ο Χαντάντ έχει πρόταση, θα με αναζητήσει αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουμε την οικονομία. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν πρόκειται να κάνουμε προσαρμογές στις πλάτες των φτωχών».
Τα σχόλιά του έγιναν αφότου ο Χαντάντ είπε ότι επικεντρώθηκε στην εντατικοποίηση της ατζέντας περικοπών δαπανών, επικαλούμενος τομείς όπως οι υπερβολικοί δημόσιοι μισθοί και τα παράνομα οφέλη.
Η απόρριψη από τη Γερουσία ενός αμφισβητούμενου μέτρου αύξησης εσόδων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε προκαλέσει πτώση των τιμών στην αγορά εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι ο Χαντάντ έχανε επιρροή στη θέση του.
Ο Λούλα είπε επίσης ότι τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν συχνά το δημοσιονομικό έλλειμμα της Βραζιλίας, αλλά κανείς δεν μιλά για υψηλά επιτόκια «σε μια χώρα με πληθωρισμό 4%.
«Αντίθετα, γιορτάζουν με τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας στο Σάο Πάολο. Και πάλι, όσοι συμμετέχουν στον εορτασμό πρέπει να επωφελούνται από το επιτόκιο», είπε.
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Ρομπέρτο Κάμπος Νέτο, που διορίστηκε από τον πρώην Πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο, τιμήθηκε τη Δευτέρα στο νομοθετικό σώμα της Πολιτείας του Σάο Πάολο και αργότερα παρευρέθηκε σε δείπνο που παρέθεσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Ταρκίσιο ντε Φρέιτας, ο οποίος θεωρείται πιθανός δεξιός υποψήφιος για την προεδρική κούρσα του 2026.
Από τον Αύγουστο, τα επιτόκια της Βραζιλίας μειώθηκαν κατά 325 μονάδες βάσης στο 10,50%, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε το 3,93% τον Μάιο, σε σύγκριση με τον επίσημο στόχο 3%. Η επόμενη συνεδρίαση για τον καθορισμό των επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί στις 18-19 Ιουνίου.