ΑΘΗΝΑ
15:25
|
18.06.2024
Η Σύνοδος Κορυφής, η οποία αποσκοπεί στη χάραξη του δρόμου προς την ειρήνη, θα πραγματοποιηθεί με την απουσία της Ρωσίας.
Επίπεδα ασφαλείας πριν την Σύνοδο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σύνοδος Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία ξεκινά σήμερα Σάββατο 15/6 στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας με τη συμμετοχή 100 κρατών και οργανισμών από όλο τον κόσμο.

Αν και η διήμερη σύνοδος κορυφής έχει ως στόχο να «αναπτύξει μια κοινή αντίληψη για την πορεία προς μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία», σύμφωνα με το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών, η απουσία της Ρωσίας δημιουργεί το ερώτημα για το πώς είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια πορεία προς την ειρήνη χωρίς να βρίσκεται στο τραπέζι ένα από τα μέρη.

Ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών Ιγνάσιο Κάσις υποστήριξε ότι η ειρήνη δεν είναι εφικτή με την απουσία της Μόσχας πριν από τη σύνοδο κορυφής. «Ήμουν πολύ σαφής από την αρχή: δεν μπορεί να υπάρξει ειρηνευτική διαδικασία χωρίς τη Ρωσία. Πρέπει να το πούμε αυτό πολύ ξεκάθαρα», δήλωσε.

Δεν είναι σαφές πόσο αυτές οι παρατηρήσεις θα αντικατοπτρίζονται σε μια πιθανή τελική δήλωση μετά τις συζητήσεις, αλλά σύμφωνα με ένα σχέδιο εγγράφου που κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης, θα μπορούσε να αναφέρει ότι στις μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συμμετέχουν «εκπρόσωποι όλων των πλευρών».

Κύρια ατζέντα

Η σύνοδος κορυφής θα βασιστεί σε συζητήσεις όπως η ουκρανική ειρηνευτική φόρμουλα, μαζί με άλλες προτάσεις που θα επικεντρωθούν στην εφαρμογή βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου.

Ο «πρωταρχικός στόχος» της συνόδου κορυφής είναι να εμπνεύσει μια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία, σύμφωνα με το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η σύνοδος κορυφής σκοπεύει όχι μόνο να παράσχει μια πλατφόρμα διαλόγου για τους τρόπους προς μια «συνολική, δίκαιη και διαρκή» ειρήνη για την Ουκρανία με βάση το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, αλλά και να προωθήσει μια κοινή κατανόηση ενός πιθανού πλαισίου για την επίτευξη αυτού του στόχου και να καθορίσει έναν οδικό χάρτη σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής και των δύο πλευρών σε μια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία.

Η πυρηνική ασφάλεια, η επισιτιστική ασφάλεια και τα ανθρωπιστικά ζητήματα, όπως η κατάσταση των αιχμαλώτων πολέμου και των αμάχων κρατουμένων, θα είναι μεταξύ των σημείων που θα συζητηθούν.

Η πρόεδρος της Ελβετίας Βιόλα Άμχερντ θα κάνει δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής.

Συμμετέχοντες

Σύμφωνα με το αίτημα της Ουκρανίας, η Ελβετία απηύθυνε πρόσκληση σε περισσότερες από 160 διεθνείς αντιπροσωπείες να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι 100 από αυτούς – 92 κράτη, συμπεριλαμβανομένων 57 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, και οκτώ διεθνείς οργανισμοί – θα συμμετάσχουν.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και οι ηγέτες της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας είναι μεταξύ αυτών που θα συμμετάσχουν. Η Τουρκία θα συμμετάσχει επίσης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Παρόλο που η Μόσχα έδειξε ξεκάθαρη αδιαφορία από την ανακοίνωση της συνόδου κορυφής, επικρίνοντας την ουδετερότητα της Ελβετίας, η Ρωσία δεν έλαβε επίσημη πρόσκληση.

«Η Ρωσία έχει επισημάνει πολλές φορές ότι δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει. Ως εκ τούτου, δεν εκδόθηκε καμία επίσημη πρόσκληση προς τη Ρωσία», δήλωσε το υπουργείο εξηγώντας την κατάσταση.

Η Κίνα επίσης δεν συμμετέχει, αφού αμφισβήτησε το πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η σύνοδος κορυφής στη δημιουργία των βάσεων για μια ειρηνευτική διαδικασία ελλείψει της Ρωσίας.

Ασφάλεια

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, η Ελβετία διέθεσε περίπου τα δύο τρίτα του ορίου του προϋπολογισμού των 10-15 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (11,2-16,8 εκατομμύρια δολάρια).

Οι ελβετικές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν τα μέτρα ασφαλείας για τη σύνοδο κορυφής, αναπτύσσοντας έως και 4.000 στρατιωτικούς για την παροχή επικουρικών υπηρεσιών υποστήριξης.

Θα προστατεύσουν κρίσιμες υποδομές, θα παράσχουν αερομεταφορές και εναέρια αναγνώριση, καθώς και αεροπορικές επιχειρήσεις, θα διεξάγουν επιτήρηση και επεμβάσεις στις λίμνες, καθώς και υλικοτεχνική και διοικητική υποστήριξη, σύμφωνα με το υπουργείο.

Θα υπάρξουν επίσης προσωρινοί περιορισμοί στον εναέριο χώρο στην περιοχή Μπούργκενστοκ, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο. Το μέτρο αυτό λαμβάνεται λόγω του αριθμού των αναμενόμενων υψηλών προσκεκλημένων.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καρυστιανού σε Μητσοτάκη: «Οι υπουργοποιήσεις αποδεικνύουν τη φθηνή σας αξία»

ΟΣΕ: Ελβετικό ενδιαφέρον για το σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου

Νότια Κορέα: «Δεκάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες πέρασαν τα σύνορα»

Φειδίας Παναγιώτου: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως challenge του YouTube

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα