Αντιρατσιστικές ομάδες προσχώρησαν σε γαλλικά συνδικάτα και έναν νέο αριστερό συνασπισμό σε διαμαρτυρίες σε όλη τη Γαλλία κατά της διογκούμενης εθνικιστικής ακροδεξιάς, καθώς η φρενήρης εκστρατεία βρίσκεται σε εξέλιξη πριν από τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, μεταδίδει το Al Jazeera.
Περίπου 21.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες αναπτύχθηκαν σε συγκεντρώσεις το Σάββατο με τις αρχές να αναμένουν από 300.000 έως 500.000 διαδηλωτές σε όλη τη χώρα, δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.
Στο Παρίσι, όσοι φοβούνταν ότι οι εκλογές θα δημιουργούσαν την πρώτη ακροδεξιά κυβέρνηση της Γαλλίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συγκεντρώθηκαν στην Place de la Republique πριν κάνουν πορεία.
Πλήθη συγκεντρώνονται καθημερινά στη Γαλλία, από τότε που η αντιμεταναστευτική Εθνική Συσπείρωση (RN) σημείωσε ιστορικά κέρδη στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη Κυριακή. Αυτό ώθησε τον Μακρόν να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να ζητήσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν σε δύο γύρους στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.
Ένα μεγάλο πλήθος παρευρέθηκε παρά τον βροχερό και τον θυελλώδη καιρό το Σάββατο κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Ελευθερία για όλους, Ισότητα για όλους και Αδελφότητα με όλους» – αναφορά στο εθνικό σύνθημα της Γαλλίας – καθώς και «Ας σπάσουμε τα σύνορα, χαρτιά για όλους, Όχι στο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση».
Μιλώντας από την Place de Republique, η ηγέτης του σκληρού αριστερού συνδικάτου CGT Σοφί Μπινέ είπε στους δημοσιογράφους: «Κάνουμε πορεία επειδή ανησυχούμε εξαιρετικά ότι ο [ηγέτης του RN] Ζορντάν Μπαρντελά μπορεί να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός… Θέλουμε να αποτρέψουμε αυτήν την καταστροφή».
«Ιδεολογία βασισμένη στον φόβο»
Μεταξύ των διαδηλωτών στο Παρίσι, ορισμένοι φώναζαν επίσης «Ελεύθερη Παλαιστίνη, viva Palestina» και φορούσαν παλαιστινιακά keffiyeh.
Ανάμεσά τους ήταν η Νουρ Τσεκάρ, μια 16χρονη μαθήτρια λυκείου, η οποία έχει γονείς Γάλλους και Αλγερινούς και φοράει χιτζάμπ.
«Για μένα, η ακροδεξιά είναι ένας κίνδυνος γιατί υποστηρίζει μια ιδεολογία που βασίζεται στο φόβο του άλλου, ενώ είμαστε όλοι Γάλλοι πολίτες παρά τις διαφορές μας», είπε.
Η Τσεκάρ πρόσθεσε ότι θα ψηφίσει υπέρ του αριστερού συνασπισμού επειδή «είναι η μόνη πολιτική [οντότητα] που αντιμετωπίζει τον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία».
Εν τω μεταξύ, στην πόλη της Νίκαιας της Γαλλικής Ριβιέρας, διαδηλωτές κατέβηκαν στη λεωφόρο Jean Medecin, τον κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης, φωνάζοντας κατά του Εθνικού Ράλι και του ηγέτη του Bardella, 28 ετών, καθώς και του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Οι διοργανωτές διαμαρτυρίας δήλωσαν ότι συμμετείχαν 3.000, ενώ η αστυνομία έκανε λόγο για 2.500.
Η Νίκαια είναι παραδοσιακά ένα συντηρητικό προπύργιο, αλλά, την τελευταία δεκαετία, έχει στραφεί σταθερά υπέρ του Εθνικού Ράλι της Μαρίν Λεπέν και του ακροδεξιού αντιπάλου της Ερίκ Ζεμούρ.
Η Νασιρά Γκενίφ, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο Paris 8, χαρακτήρισε την άνοδο της ακροδεξιάς «πολύ επικίνδυνη κατάσταση» και είπε ότι πολλοί νέοι που παρακολούθησαν τις συγκεντρώσεις το Σάββατο κατήγγειλαν «τους φασίστες».
«Αυτός είναι ένας μεγαλύτερος κίνδυνος από ποτέ. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ακροδεξιά ανήλθε στο 30 τοις εκατό των ψήφων στις ευρωεκλογές. Ο λόγος που η νεολαία και πολλοί άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σήμερα είναι για να πουν ότι δεν θέλουν να συμβεί αυτό στη Γαλλία», είπε η Γκενίφ στο Al Jazeera.
Τεράστιο στοίχημα για τον Μακρόν
Αναφέροντας από το Παρίσι, η Νατάσα Μπάτλερ του Al Jazeera σημείωσε ότι η έκκληση του Γάλλου προέδρου για τις εκλογές ξάφνιασε τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών του.
«Ο Μακρόν λέει ότι κάλεσε αυτές τις εκλογές επειδή άκουσε τη φωνή του λαού, των ψηφοφόρων. Είπε ότι είδε τις εκλογές στην Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκαν και είδε ότι οι άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι με τις πολιτικές του σε αυτήν την κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, λέει ότι έδωσε την επιλογή πίσω στον κόσμο».
Η κίνηση είναι ένα τεράστιο στοίχημα, είπε. «Οι άνθρωποι είναι εδώ για να πουν ότι φοβούνται την ακροδεξιά που θα καταστρέψει τις αξίες της Γαλλίας για δικαιώματα, ελευθερία, ελευθερία και ισότητα».
Για να αποτρέψουν το κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές, τα αριστερά κόμματα συμφώνησαν τελικά την Παρασκευή να παραμερίσουν τις διαφορές σχετικά με τους πολέμους στη Γάζα και την Ουκρανία και να σχηματίσουν συνασπισμό. Κάλεσαν τους Γάλλους πολίτες να νικήσουν την ακροδεξιά.
Οι γαλλικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Εθνική Συσπείρωση αναμένεται να προηγηθεί στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Το κόμμα βρέθηκε στην κορυφή στις ευρωπαϊκές εκλογές την περασμένη εβδομάδα, συγκεντρώνοντας περισσότερο από το 30 τοις εκατό των ψήφων στη Γαλλία, σχεδόν διπλάσιες ψήφους από το κόμμα του Μακρόν, Αναγέννηση.
Η θητεία του Μακρόν συνεχίζεται για τρία ακόμη χρόνια και θα διατηρήσει τον έλεγχο των εξωτερικών υποθέσεων και της άμυνας ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Αλλά η προεδρία του θα αποδυναμωθεί εάν κερδίσει το Εθνικό Ράλι, κάτι που θα μπορούσε να βάλει τον Μπαρντελά σε τροχιά να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός, με εξουσία στις εσωτερικές και οικονομικές υποθέσεις.
Οι Γάλλοι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες πρώτα στις 30 Ιουνίου και ξανά στις 7 Ιουλίου.