ΑΘΗΝΑ
21:36
|
19.06.2024
Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί για την αύξηση των φονικών επιθέσεων από φερόμενους ισλαμιστές αντάρτες.
Τα ερείπια των πάγκων της αγοράς σιγοκαίουν μετά από επίθεση από ύποπτους ισλαμιστές αντάρτες από τις Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ADF), εντός του χωριού Masala στην επικράτεια Beni της ανατολικής Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, 9 Ιουνίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αναταραχές στην επαρχία Βόρειου Κίβου στα ανατολικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι το Σάββατο, αφότου ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί για την αύξηση των φονικών επιθέσεων από φερόμενους ισλαμιστές αντάρτες, μεταδίδει το Reuters.

Οι Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ADF), μια ανταρτική ομάδα που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, φέρεται να σκότωσε περισσότερους από 40 ανθρώπους σε επίθεση στο χωριό Mayikengo αυτή την εβδομάδα και πάνω από 80 σε επιθέσεις σε άλλα χωριά της επαρχίας την προηγούμενη εβδομάδα.

Η ανασφάλεια έχει τροφοδοτήσει τη δημόσια απογοήτευση, οδηγώντας στη δολοφονία δύο στρατιωτών στην επικράτεια του Λουμπέρο από ένα πλήθος που πυρπόλησε το όχημά τους τη νύχτα της Παρασκευής, δήλωσε ο στρατιωτικός διαχειριστής του Λουμπέρο, Αλέν Κιβέουα.

Η αναταραχή στο Λουμπέρο συνεχίστηκε το Σάββατο με ορισμένους κατοίκους να υψώνουν αυτοσχέδια οδοφράγματα, οδηγώντας σε αντιπαράθεση με τις δυνάμεις ασφαλείας, δήλωσε τηλεφωνικά ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φαμπρίς Ρούμια.

Ένας πολίτης και ένας πράκτορας της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών ANR σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις, δήλωσε ο τοπικός αξιωματούχος Τζούλιο Μαμπάνγκα.

Μια παρόμοια διαμαρτυρία ξέσπασε στην πόλη Μπουτέμπο το Σάββατο, με εκατοντάδες νεαρούς να βγαίνουν στους δρόμους κρατώντας ξύλα, φωνάζοντας και τραγουδώντας τραγούδια για να καταγγείλουν την εκτεταμένη ανασφάλεια, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters.

«Είμαι εδώ σε αυτόν τον κυκλικό κόμβο, φράσσω το δρόμο. Συμπάσχουμε με τους σκοτωμένους συμπατριώτες μας», είπε ο Ντάνιελ Σιβανζίρε Παλούκου, ένας από τους διαδηλωτές, ο οποίος είπε ότι έπρεπε να κλείσουν τους δρόμους για να παρακολουθούν ποιος πηγαινοέρχεται.

Το ADF προέρχεται από τη γειτονική Ουγκάντα, αλλά τώρα εδρεύει στο πλούσιο σε ορυκτά ανατολικό Κονγκό. Έχει ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και πραγματοποιεί συχνές επιθέσεις, αποσταθεροποιώντας περαιτέρω μια περιοχή όπου πολλές μαχητικές ομάδες ανταγωνίζονται για επιρροή και πόρους.

Δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με το ADF για σχόλια σχετικά με τις επιθέσεις.

Η Ομάδα Πληροφοριών SITE με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία παρακολουθεί ιστοσελίδες μαχητών, είπε την Παρασκευή το Ισλαμικό Κράτος δημοσίευσε ανακοινώσεις από το αποκαλούμενο τμήμα της Επαρχίας Κεντρικής Αφρικής αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη δολοφονία 51 ανθρώπων σε επιθέσεις στο Βόρειο Κίβου αυτή την εβδομάδα. Ισχυρίστηκε επίσης ότι αποκεφάλισε πάνω από 60 ανθρώπους σε μία μόνο επίθεση στην επαρχία στις 7 Ιουνίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέθανε ο Νόαμ Τσόμσκι

Σε πολιτικό επίπεδο είχε αντιταχθεί στις περισσότερες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό αμφισβητώντας την πολιτική των αμερικανικών κυβερνήσεων εδώ και δεκαετίες.
ΣΥΝΑΦΗ

Δύσκολες μάχες στα πρώτα μεγάλα πύρινα μέτωπα: Βελτίωση της κατάστασης σε Βάρη-Κορωπί και εκκενώσεις κατοίκων σε Μαγνησία (upd)

Εξάρχεια: Έφυγε ο Γιώργος Τσάκαλος, συνδημιουργός του βιβλιοπωλείου «Ναυτίλος»

Κασσελάκης: Όσοι δικηγόροι θέλετε να κινηθείτε κατά του Κούγια, στείλτε μου μήνυμα

Απόστολος Λύτρας: Παραδόθηκε στις αρχές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα