ΑΘΗΝΑ
14:49
|
18.06.2024
Ο Ραμαφόσα δηλώσε ευχαριστημένος που είδε τα αντιμαχόμενα κόμματα να συμφωνούν να συνεργαστούν σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Σίριλ Ραμαφόσα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα μέλη του νοτιοαφρικανικού κοινοβουλίου επανεξέλεξαν αργά την Παρασκευή τον Σίριλ Ραμαφόσα πρόεδρο για δεύτερη θητεία κατά την πρώτη συνεδρίαση του νομοθετικού σώματος.

Ο 71χρονος Ραμαφόσα, ηγέτης του κόμματος Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) έλαβε 283 ψήφους, νικώντας τον Τζούλιους Μάλεμα του κόμματος Μαχητές της Οικονομικής Ελευθερίας (EFF) που συγκέντρωσε 44 ψήφους.

Το ANC, του οποίου ηγείτο κάποτε ο Νέλσον Μαντέλα, κυριάρχησε στην πολιτική της Νότιας Αφρικής τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, μέχρι που έχασε την πλειοψηφία του στις εθνικές εκλογές της 29ης Μαΐου. Το ANC διαθέτει 159 βουλευτές στην 400μελή Εθνοσυνέλευση, γεγονός που καθιστά δύσκολο για αυτό να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο του. Πρότεινε τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Νωρίτερα την Παρασκευή το ANC κατέληξε σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη Δημοκρατική Συμμαχία (DA), την Πατριωτική Συμμαχία (PA) και το Κόμμα Ελευθερίας Inkatha (IFP). Ο Ραμαφόσα ευχαρίστησε τα μέλη του κοινοβουλίου που τον ψήφισαν και δεσμεύτηκε να εργαστεί και να υπηρετήσει όλους τους Νοτιοαφρικανούς.

Σε ομιλία του είπε ότι είναι μια μεγάλη στιγμή να βλέπουμε τα πολιτικά κόμματα που διεκδίκησαν σε μια σκληρή και διχαστική εκλογική αναμέτρηση να συμφωνούν να συνεργαστούν σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

«Θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα, ότι δεν πρόκειται για έναν μεγάλο συνασπισμό δύο ή τριών κομμάτων», δήλωσε ο Ραμαφόσα, προσθέτοντας ότι περισσότερα κόμματα είναι ευπρόσδεκτα να συμμετάσχουν εθελοντικά στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Ο Μαλέμα συνεχάρη τον Ramaphosa για την επανεκλογή του, αλλά δήλωσε δυσαρεστημένος με ορισμένα από τα κόμματα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ιδίως με τη Δημοκρατική Συμμαχία. Είπε ότι το κόμμα του θα διασφαλίσει τη λειτουργία του κοινοβουλίου, καθώς θα είναι μια ηχηρή αντιπολίτευση που θα ελέγχει την εκτελεστική εξουσία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στα προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας

Frontex: Επιβεβαιώνει την απαγωγή προσφύγων από μασκοφόρους στην Κω

ΟΣΕ: Ελβετικό ενδιαφέρον για το σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου

Νότια Κορέα: «Δεκάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες πέρασαν τα σύνορα»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα