ΑΘΗΝΑ
12:41
|
22.06.2024
Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ είπε ότι οι σχέσεις με την Αυστραλία «επιστρέφουν σε καλό δρόμο» καθώς ξεκίνησε ένα τετραήμερο ταξίδι στη χώρα.
Ο Πρωθυπουργός της Κίνας Li Qiang χαιρετά καθώς έφτασε στο αεροδρόμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ είπε ότι οι σχέσεις με την Αυστραλία «επιστρέφουν σε καλό δρόμο» καθώς ξεκίνησε ένα τετραήμερο ταξίδι στον σημαντικό εμπορικό εταίρο, αναφέρει το Al Jazeera.

Η επίσκεψή του που ξεκινά το Σάββατο είναι η πρώτη επίσκεψη Κινέζου πρωθυπουργού εδώ και επτά χρόνια και αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για το πρώτο ταξίδι του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Αυστραλία από το 2014.

Η Αυστραλία είναι «μοναδικά τοποθετημένη να συνδέει τη Δύση με την Ανατολή» και αποτελεί «μια σημαντική δύναμη της οικονομικής παγκοσμιοποίησης και της παγκόσμιας πολυπολικότητας», δήλωσε ο Λι στο αεροδρόμιο της Αδελαΐδας, σύμφωνα με δήλωση της κινεζικής πρεσβείας.

Οι διμερείς σχέσεις «επιστρέφουν σε τροχιά μετά από μια περίοδο ανατροπών», είπε ο Λι.

Τον υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο της Αδελαΐδας η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένυ Γουόνγκ και ο πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας Πίτερ Μαλινάουσκας.

Η Αυστραλία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής σιδηρομεταλλεύματος στην Κίνα, η οποία υπήρξε επενδυτής σε έργα εξόρυξης της Αυστραλίας, αν και ορισμένες πρόσφατες κινεζικές επενδύσεις σε κρίσιμα ορυκτά έχουν μπλοκαριστεί από την Αυστραλία για λόγους εθνικού συμφέροντος.

Η Κίνα επέβαλε εμπορικούς περιορισμούς σε μια σειρά αυστραλιανών γεωργικών και ορυκτών προϊόντων το 2020 κατά τη διάρκεια μιας διπλωματικής διαμάχης που έχει εκτονωθεί σε μεγάλο βαθμό από τότε που η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανέζε ανέλαβε την εξουσία το 2022 και υιοθέτησε μια πιο ήπια διπλωματική προσέγγιση στο Πεκίνο.

Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψής του, ο Λι θα επισκεφθεί επίσης ένα εργοστάσιο επεξεργασίας λιθίου που ελέγχεται από την Κίνα στη βιομηχανική περιοχή Kwinana Beach στην πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας, καθώς και το Κοινοβούλιο της Αυστραλίας στην εθνική πρωτεύουσα, την Καμπέρα.

Αναμένεται επίσης να επισκεφθεί ένα ζευγάρι πάντα σε δανεισμό από την Κίνα στον ζωολογικό κήπο της Αδελαΐδας την Κυριακή. Ένα γεύμα με εξαγωγείς κρασιού που μέχρι πρόσφατα αποκλείστηκαν από την κινεζική αγορά θα δείξει ότι οι εμπορικοί δεσμοί έχουν εξομαλυνθεί μετά τη διαμάχη που ανέστειλε 20 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (13 δισεκατομμύρια δολάρια) στην αυστραλιανή γεωργία και τις εξαγωγές ορυκτών μέχρι το περασμένο έτος.

«Ο αμοιβαίος σεβασμός, η αναζήτηση κοινού εδάφους με παράλληλη διατήρηση των διαφορών και η αμοιβαία επωφελής συνεργασία» ήταν το κλειδί για την ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Αυστραλίας, είπε ο Λι.

«Μια πιο ώριμη, σταθερή και γόνιμη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση θα είναι ένας θησαυρός που θα μοιραστούν οι λαοί και των δύο χωρών», είπε ο Λι.

Ο Λι έφτασε στην Αυστραλία από τη Νέα Ζηλανδία, και έγινε ο πιο υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος που επισκέφθηκε οποιαδήποτε χώρα από το 2017.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, οι οποίες επιδιώκουν να εξισορροπήσουν το εμπόριο με τις ανησυχίες για την περιφερειακή ασφάλεια σχετικά με τις κινεζικές φιλοδοξίες στα νησιά του Ειρηνικού.

Στη Νέα Ζηλανδία, ο Λι τόνισε τη ζήτηση της Κίνας για τα γεωργικά προϊόντα της χώρας. Το Σάββατο, επισκέφτηκε τον σημαντικό εξαγωγέα γαλακτοκομικών προϊόντων Fonterra μετά την υπογραφή συμφωνιών με τον Πρωθυπουργό Κρίστοφερ Λούξον για το εμπόριο και την κλιματική αλλαγή, με ανθρώπινα δικαιώματα και ξένες παρεμβάσεις επίσης στην ημερήσια διάταξη.

Πριν φύγει, ο Λι είπε σε ακροατήριο στην πόλη του Όκλαντ ότι η χώρα του δεσμεύτηκε να δημιουργήσει ένα πρώτης τάξεως επιχειρηματικό περιβάλλον και να στηρίξει ξένες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν στην Κίνα, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Λι είπε επίσης ότι υπάρχει τεράστιες δυνατότητες για την Κίνα και τη Νέα Ζηλανδία να συνεργαστούν σε τομείς όπως η πράσινη ανάπτυξη και ότι το Πεκίνο καλωσόρισε επιχειρήσεις της Νέας Ζηλανδίας, όπως η εταιρεία γαλακτοκομικών Fonterra, που άδραξαν τέτοιες ευκαιρίες, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Μετά το τέλος του αυστραλιανού σκέλους των ταξιδιών του την Τρίτη, ο Λι έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί τη Μαλαισία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κούβα: Απόφαση συμμετοχής στην αγωγή της Ν. Αφρικής κατά του Ισραήλ

ΟΗΕ: Δεν υπάρχει προγραμματισμένη επίσκεψη απεσταλμένου στην Κύπρο

Λαβρόφ: Η Μόσχα δεν μπορεί να αποδεχθεί τις ισραηλινές ενέργειες στη Γάζα

Παραιτήθηκε στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αρμόδιος για τη διένεξη Ισραήλ-Παλαιστίνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα