ΑΘΗΝΑ
07:28
|
22.11.2024
Η Σουηδία ελευθέρωσε έναν πρώην Ιρανό αξιωματούχο, ενώ το Ιράν απελευθέρωσε δύο Σουηδούς που κρατούνταν εκεί.
Ο Hamid Noury, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή στη σφαγή πολιτικών κρατουμένων στο Ιράν το 1988, κάθεται με τον δικηγόρο Thomas Soderqvist, κατά τη διάρκεια της δίκης του, σε αυτό το σκίτσο από την αίθουσα του δικαστηρίου, στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Στοκχόλμης, Σουηδία, 23 Νοεμβρίου 2021
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σουηδία και το Ιράν πραγματοποίησαν ανταλλαγή κρατουμένων το Σάββατο, δήλωσαν αξιωματούχοι, με τη Σουηδία να ελευθερώνει έναν πρώην Ιρανό αξιωματούχο που καταδικάστηκε για το ρόλο του σε μαζική εκτέλεση τη δεκαετία του 1980, ενώ το Ιράν απελευθέρωσε δύο Σουηδούς που κρατούνταν εκεί, αναφέρει το Reuters.

Η ανταλλαγή κρατουμένων έγινε με τη μεσολάβηση του Ομάν, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. «Οι προσπάθειες του Ομάν είχαν ως αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μια αμοιβαία απελευθέρωση, καθώς όσοι απελευθερώθηκαν μεταφέρθηκαν από την Τεχεράνη και τη Στοκχόλμη», ανέφερε.

Η Σουηδία απελευθέρωσε τον πρώην Ιρανό αξιωματούχο Χαμίντ Νουρί, δήλωσε στο X ο κορυφαίος αξιωματούχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ιράν. Ο Νουρί, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τη συμμετοχή του σε μαζική εκτέλεση πολιτικών κρατουμένων στο Ιράν το 1988, θα επέστρεφε στο Ιράν σε λίγες ώρες, πρόσθεσε.

Ξεχωριστά, ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε ότι οι Σουηδοί πολίτες Γιόχαν Φλόντερους και Σαΐντ Αζίζι που είχαν τεθεί υπό κράτηση στο Ιράν επέβαιναν σε αεροπλάνο που επέστρεφαν στη Σουηδία.

«Το Ιράν τους χρησιμοποίησε και τους δύο ως πιόνια σε ένα κυνικό παιχνίδι διαπραγματεύσεων με σκοπό την απελευθέρωση του Ιρανού υπηκόου Χαμίντ Νουρί από τη φυλακή στη Σουηδία. Είναι καταδικασμένος για σοβαρά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Ιράν τη δεκαετία του 1980», είπε ο Κρίστερσον.

«Ως πρωθυπουργός έχω ιδιαίτερη ευθύνη για την ασφάλεια των σουηδών πολιτών. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση εργάστηκε εντατικά για το θέμα, μαζί με τις σουηδικές υπηρεσίες ασφαλείας που έχουν διαπραγματευτεί με το Ιράν.»

Ο Κρίστερσον επιβεβαίωσε σε βίντεο που δημοσίευσε η κυβέρνηση ότι ο Νουρί ​​μεταφέρεται τώρα πίσω στο Ιράν. Ο Κρίστερσον αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις εκτιμήσεις, επικαλούμενος ανησυχίες για την ασφάλεια.

Ο Νουρί, 63 ετών, συνελήφθη σε αεροδρόμιο της Στοκχόλμης το 2019 και αργότερα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα πολέμου για μαζικές εκτελέσεις και βασανιστήρια πολιτικών κρατουμένων στη φυλακή Gohardasht στο Karaj του Ιράν, το 1988. Αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Το Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν, ένας συνασπισμός ομάδων που αντιτίθενται στην κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, είπε ότι φαίνεται ότι η Σουηδία είχε υποκύψει σε τακτικές εκβιασμού και ομηρίας σε μια κίνηση που θα ενθάρρυνε την Τεχεράνη.

Ο δικηγόρος Κένεθ Λιούις, ο οποίος εκπροσώπησε δώδεκα ενάγοντες στην υπόθεση Νουρί ​​στη Σουηδία, είπε ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη των πελατών του και ότι ήταν «σοκαρισμένοι και συντετριμμένοι» από την απελευθέρωση του Νουρί.

«Αυτό είναι προσβολή για ολόκληρο το δικαστικό σύστημα και όλους όσους συμμετείχαν σε αυτές τις δίκες», είπε στο Reuters.

Ο Λιούις είπε ότι οι πελάτες του συμπάσχουν με τις προσπάθειες της σουηδικής κυβέρνησης να πάρει τους πολίτες της στα σπίτια τους, αλλά είπε ότι η απελευθέρωση του Νουρί ήταν «εντελώς δυσανάλογη».

Ο Φλοντέρους, υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνελήφθη στο Ιράν το 2022 και κατηγορήθηκε για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ και «διαφθορά στη γη», ένα έγκλημα που επισύρει τη θανατική ποινή.

Ο Σουηδός-Ιρανός διπλής υπηκοότητας Σαΐντ Αζίζι συνελήφθη στο Ιράν τον Νοέμβριο του 2023, για αυτό που η Σουηδία αποκάλεσε «λανθασμένους λόγους».

Ένας άλλος Σουηδός-Ιρανός διπλής υπηκοότητας, ο Αχμαντρέζα Ντζαλαλί, που συνελήφθη το 2016, παραμένει σε ιρανική φυλακή. Ο Ντζαλαλί, γιατρός επειγόντων περιστατικών, συνελήφθη το 2016 ενώ βρισκόταν σε ακαδημαϊκή επίσκεψη στο Ιράν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απολύσεις και πιθανό κλείσιμο για το ισραηλινό εργοστάσιο της Yokohama

Ο Φραγκογιάννης στην εκδήλωση της εμιρατινής πρεσβείας στην Αθήνα

Interregnum: Από τα χτυπήματα «βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος» στο χρώμα των κόκκινων γραμμών

Μαρουάν Τουμπάσι: Κανείς δεν είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα