ΑΘΗΝΑ
02:48
|
26.06.2024
Προσευχή στο τέμενος στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ μαζί με θρήνο για τα θύματα του συνεχιζόμενου πολέμου.
Οι Παλαιστίνιοι κάνουν την προσευχή του Eid al-Adha στο τέμενος Al Aqsa παρά τους περιορισμούς της ισραηλινής αστυνομίας στην Ιερουσαλήμ στις 16 Ιουνίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου 40.000 Παλαιστίνιοι έκαναν την προσευχή του Eid al-Adha (Γιορτή των Θυσιών) στο τέμενος Αλ-Άκσα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ την Κυριακή 16/6, αλλά δεν επικρατούσε εορταστική ατμόσφαιρα, αντίθετα θρήνησαν τα θύματα του συνεχιζόμενου πολέμου του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και οκτώ μήνες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το Τμήμα Ισλαμικών Κληροδοτημάτων στην Ιερουσαλήμ ανέφερε σε δήλωση ότι περίπου 40.000 πιστοί τέλεσαν την προσευχή του Eid al-Adha λόγω του αυστηρού απαγορευτικού στους πιστούς που εμποδίζει χιλιάδες να εισέλθουν.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε ότι «οι (ισραηλινές) δυνάμεις κατοχής επιτέθηκαν σε πιστούς το πρωί της Κυριακής καθ’ οδόν προς το Τζαμί Αλ-Άκσα και καθώς έβγαιναν από αυτό και εμπόδισαν δεκάδες να εισέλθουν για να κάνουν την προσευχή του Eid».

«Τις πρώτες πρωινές ώρες, δυνάμεις κατοχής μπήκαν στις αυλές του τεμένους Αλ-Άκσα, έλεγξαν τις ταυτότητες των πιστών, εμπόδισαν την κίνησή τους και εμπόδισαν πολλούς νεαρούς άνδρες να εισέλθουν αναγκάζοντάς τους να προσευχηθούν έξω από τις πόρτες του τζαμιού», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες Παλαιστίνιοι τέλεσαν την προσευχή του Eid al-Adha στο τζαμί Ibrahimi στη Χεβρώνα, στη νότια κατεχόμενη Δυτική Όχθη, παρά τους περιορισμούς ασφαλείας που επιβλήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό στην είσοδο των πιστών.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Κληροδοτήσεων της Χεβρώνας, Γκασάν Αλ-Ρατζάμπι, δήλωσε στο Anadolu ότι «τα μέτρα που έλαβε η κατοχή την Eid al-Adha στοχεύουν να εμποδίσουν την πρόσβαση των Παλαιστινίων στους ιερούς τόπους, ειδικά στο Τζαμί Ibrahimi».

«Παρά όλα αυτά τα μέτρα, μεταξύ 8.000 και 10.000 Παλαιστίνιοι έκαναν την προσευχή του Eid al-Adha στο τέμενος», πρόσθεσε.

Οι πιστοί πρέπει να περάσουν από στρατιωτικά σημεία ελέγχου και στη συνέχεια ηλεκτρονικές πύλες για να εισέλθουν στο Τζαμί Ibrahimi και να προσευχηθούν εκεί, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Anadolu.

Η μουσουλμανική γιορτή του Eid al-Adha, ή η γιορτή της Θυσίας, θυμίζει την προθυμία του Προφήτη Αβραάμ να θυσιάσει τον γιο του κατόπιν εντολής του Θεού.

Η φετινή αργία του Eid al-Adha έρχεται εν μέσω μιας ισραηλινής συνεχιζόμενης βίαιης επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς, παρά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός.

Σχεδόν 37.300 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τότε στη Γάζα, οι περισσότεροι από αυτούς γυναίκες και παιδιά, και περισσότεροι από 85.000 άλλοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές.

Πάνω από οκτώ μήνες μετά τον ισραηλινό πόλεμο, τεράστιες εκτάσεις της Γάζας ήταν ερειπωμένες εν μέσω ενός ακρωτηριασμένου αποκλεισμού τροφίμων, καθαρού νερού και φαρμάκων.

Το Ισραήλ κατηγορείται για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ), το οποίο στην τελευταία του απόφαση διέταξε το Τελ Αβίβ να σταματήσει αμέσως τη λειτουργία του στη νότια πόλη Ράφα, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι είχαν βρει καταφύγιο από τον πόλεμο πριν από την εισβολή σε αυτήν στις 6 Μαΐου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Γερμανικές αντιδράσεις για την 6ήμερη εργασία στην Ελλάδα

Νορβηγία: Προχωράει στην αποθήκευση σιτηρών πριν έρθει το… «αδιανόητο»

Συνελήφθησαν δυο άτομα για πρόκληση πυρκαγιών σε Νάξο και Φωκίδα

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα για το γατάκι που βασάνισαν και ακρωτηρίασαν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα