ΑΘΗΝΑ
08:10
|
25.06.2024
Το νέο νομοσχέδιο εξισώνει τη διακοπή της κύησης μετά την 22η εβδομάδα με ανθρωποκτονία, πλήττοντας κυρίως παιδιά θύματα βιασμού.
«Ένα παιδί δεν είναι μητέρα», το κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Σάο Πάολο, χθες Σάββατο, καθώς διαδηλώσεις σαρώνουν τη Βραζιλία ενάντια σε ένα νομοσχέδιο που θα ποινικοποιεί περαιτέρω τις αμβλώσεις, εξισώνοντας την διακοπή της εγκυμοσύνης μετά από τις 22 εβδομάδες με ανθρωποκτονία.

Το νομοσχέδιο, που προτάθηκε από συντηρητικούς νομοθέτες και οδεύει προς ψήφιση στην Κάτω Βουλή, θα ισχύει ακόμα και σε περιπτώσεις βιασμού, με τους επικριτές του να υπογραμμίζουν πως όταν ζητείται διακοπή της κύησης τόσο αργά, συνήθως πρόκειται για περιπτώσεις βιασμού παιδιών, καθώς οι εγκυμοσύνες τους τείνουν να ανιχνεύονται αργότερα.

Με κεντρικό σύνθημα των διαδηλώσεων το «Ένα παιδί δεν είναι μητέρα», που έχει κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πάνω από 10.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, γέμισαν πολλά τετράγωνα της κεντρικής λεωφόρου του Σάο Πάολο το απόγευμα του Σαββάτου, εκτιμούν οι διοργανωτές. Ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση μέχρι σήμερα, που ακολούθησε αντίστοιχες κινητοποιήσεις στο Ρίο ντε Τζανέιρο, τη Μπραζίλια, τη Ρεσίφε, το Μανάους και άλλες πόλεις.

Η Βραζιλία επιτρέπει την άμβλωση μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, εάν υπάρχει προφανής κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας ή εάν το έμβρυο δεν έχει εγκέφαλο που λειτουργεί. Εκτός από αυτές τις εξαιρέσεις, ο ποινικός κώδικας της Βραζιλίας επιβάλλει ποινή φυλάκισης μεταξύ 1 και 3 ετών για τις γυναίκες που τερματίζουν μια εγκυμοσύνη, με αποτέλεσμα πολλές Βραζιλιάνες να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να κάνουν αμβλώσεις.

Εάν το νομοσχέδιο γίνει νόμος, η ποινή θα αυξηθεί μεταξύ 6 και 20 ετών όταν η άμβλωση πραγματοποιηθεί μετά από 22 εβδομάδες. Οι επικριτές υπογράμμισαν ότι αυτό θα σήμαινε ότι οι καταδικασμένοι βιαστές θα μπορούσαν να λάβουν μικρότερες ποινές από τα θύματά τους.

Οι ειδικοί λένε ότι η καθυστερημένη πρόσβαση στην άμβλωση αντανακλά τις ανισότητες στην υγειονομική περίθαλψη. Τα παιδιά, οι φτωχές γυναίκες, οι μαύρες γυναίκες και όσοι ζουν σε αγροτικές περιοχές κινδυνεύουν ιδιαίτερα. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από τα 74.930 άτομα που έπεσαν θύματα βιασμού στη Βραζιλία το 2022, το 61,4% ήταν κάτω των 14 ετών, σύμφωνα με μια μελέτη του 2023 του Brazilian Forum on Public Safety.

Οι συντηρητικοί νομοθέτες που προτείνουν το νομοσχέδιο –τους οποίους οι διαδηλωτές χαρακτηρίζουν «κοινοβουλευτική ομάδα του βιασμού»– στοχεύουν στην ψήφο των Ευαγγελικών ψηφοφόρων στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, εκτιμούν αναλυτές, καθώς οι αμβλώσεις είναι ένα θέμα υψηλής ανησυχίας για τους χριστιανούς, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία των ψηφοφόρων στη Βραζιλία.

Η πρώτη κυρία της Βραζιλίας Ροσάνγκελα ντα Σίλβα, επέκρινε την πρόταση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Παρασκευή, λέγοντας ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια που βιάζονται πρέπει να προστατεύονται και όχι να θυματοποιούνται εκ νέου.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, από την πλευρά του, μιλώντας από την Ιταλία όπου βρέθηκε για την Σύνοδο των G7 τόνισε:

«Έχω πέντε παιδιά, οκτώ εγγόνια και ένα δισέγγονο. Είμαι κατά των αμβλώσεων. Ωστόσο, δεδομένου ότι η άμβλωση αποτελεί μια πραγματικότητα, πρέπει να την αντιμετωπίζουμε ως ζήτημα δημόσιας υγείας. Και νομίζω ότι είναι παράνοια να θέλει κάποιος να τιμωρήσει μια γυναίκα με ποινή μεγαλύτερη από τον εγκληματία που διέπραξε τον βιασμό».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Thessaly & Evros Pass: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Εκδήλωση: «Παλαιστίνη-γεωγραφίες του εποικισμού»

Δήμος Αθηναίων: Έκτακτα μέτρα λόγω υψηλών θερμοκρασιών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα