ΑΘΗΝΑ
05:32
|
26.06.2024
14 Ιορδανοί αναφέρθηκαν νεκροί κατά τη διάρκεια του ετήσιου μουσουλμανικού προσκυνήματος χατζ στη Σαουδική Αραβία, ορισμένοι από αυτούς λόγω θερμοπληξίας.
Μεγάλο Τζαμί, Μέκκα, 16 Ιουνίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκατέσσερις Ιορδανοί αναφέρθηκαν νεκροί κατά τη διάρκεια του ετήσιου μουσουλμανικού προσκυνήματος χατζ στη Σαουδική Αραβία, ορισμένοι από αυτούς λόγω θερμοπληξίας, ενώ άλλοι 17 αγνοούνται, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών την Κυριακή, μεταδίδει το Reuters.

Τουλάχιστον έξι από τα θύματα σχετίζονται με τη ζέστη, δήλωσε το υπουργείο το Σάββατο, με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να φτάσουν τους 47 βαθμούς Κελσίου στη Μέκκα τη Δευτέρα.

Δεν διευκρίνισε την Κυριακή εάν ο μεγαλύτερος αριθμός των νεκρών οφείλεται επίσης στη ζέστη.

Το χατζ, το οποίο θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, είναι μια από τις μεγαλύτερες μαζικές συγκεντρώσεις στον κόσμο, με περισσότερους από 1,8 εκατομμύρια προσκυνητές να αναμένεται να συμμετάσχουν φέτος, σύμφωνα με τη Γενική Στατιστική Αρχή της Σαουδικής Αραβίας.

Ποδοπατήματα, πυρκαγιές σκηνών, ζέστη και άλλοι παράγοντες έχουν προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους στην εκδήλωση τα τελευταία 30 χρόνια.

Το υπουργείο Υγείας της Σαουδικής Αραβίας εξέδωσε γνωμάτευση την Πέμπτη προειδοποιώντας για την άνοδο της θερμοκρασίας και συμβουλεύει τους προσκυνητές να παραμείνουν ενυδατωμένοι και να αποφεύγουν να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας μεταξύ 11 π.μ. (0800 GMT) έως 3 μ.μ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας συντονιζόταν με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με τις διαδικασίες ταφής ή μεταφοράς των σορών των νεκρών σύμφωνα με τις επιθυμίες της οικογένειάς τους, ανέφερε την Κυριακή.

Το 2015, μια θανατηφόρα συντριβή στο χατζ κοντά στη Μέκκα σκότωσε τουλάχιστον 2.070 ανθρώπους, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters εκείνη την εποχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Γερμανικές αντιδράσεις για την 6ήμερη εργασία στην Ελλάδα

Νορβηγία: Προχωράει στην αποθήκευση σιτηρών πριν έρθει το… «αδιανόητο»

Συνελήφθησαν δυο άτομα για πρόκληση πυρκαγιών σε Νάξο και Φωκίδα

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα για το γατάκι που βασάνισαν και ακρωτηρίασαν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα