ΑΘΗΝΑ
05:39
|
26.06.2024
Ο αρχηγός της Χαμάς λέει ότι η απάντηση στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός ευθυγραμμίζεται με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Ο Ismail Haniyeh, Επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, στις 13 Οκτωβρίου 2022
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ηγέτης του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι η απάντηση του κινήματός του στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός ευθυγραμμίζεται με τις αρχές που περιγράφονται στην ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι δηλώσεις του Ισμαήλ Χανίγια έγιναν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για το Έιντ αλ Άντχα μετά τις επίσημες κατηγορίες των ΗΠΑ κατά της Χαμάς για απόκλιση από την πρόταση κατάπαυσης του πυρός που υποστήριξε ο Μπάιντεν.

«Μια άλλη γιορτή ξετυλίγεται για την Παλαιστίνη καθώς συνεχίζει τον αγώνα της ενάντια στους κατακτητές σε όλα τα μέτωπα», είπε ο Χανίγια.

«Ο ισραηλινός εχθρός που διαπράττει σοβαρές θηριωδίες και γενοκτονία απέτυχε να επιτύχει τους δηλωμένους στόχους του, με σημάδια εσωτερικής αναταραχής να εμφανίζονται στην κυβέρνησή του», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την πρόταση κατάπαυσης του πυρός, ο Χανίγια είπε: «Η απάντησή μας στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός ευθυγραμμίζεται με τις αρχές που περιγράφονται στην ομιλία του Μπάιντεν και στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΟΗΕ).

Στις 10 Ιουνίου, το συμβούλιο ενέκρινε ένα σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο υποστήριξαν οι ΗΠΑ, το οποίο ζητούσε κατάπαυση του πυρός, το οποίο η Χαμάς χαιρέτισε τότε εκφράζοντας την πρόθεσή της να απαντήσει θετικά.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς είπε επίσης: «Η ισραηλινή κατοχή συνεχίζει τις προσπάθειες εξαπάτησης για να ξαναρχίσει τον πόλεμο εξόντωσης κατά της Γάζας».

Εν μέσω μιας σοβαρής έλλειψης τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας, ο Χανίγια προέτρεψε να λάβει «μέτρα για να αναγκάσει τον ισραηλινό εχθρό να ανοίξει αμέσως όλα τα περάσματα και να καλύψει όλες τις απαραίτητες ανάγκες του λαού μας».

Το Ισραήλ αντιμετώπισε διεθνή καταδίκη εν μέσω της συνεχιζόμενης βίαιης επίθεσης του στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, παρά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός.

Σχεδόν 37.300 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τότε στη Γάζα, οι περισσότεροι από αυτούς γυναίκες και παιδιά, και περισσότεροι από 85.000 άλλοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές.

Πάνω από οκτώ μήνες μετά τον ισραηλινό πόλεμο, τεράστιες εκτάσεις της Γάζας ήταν ερειπωμένες εν μέσω ενός ακρωτηριασμένου αποκλεισμού τροφίμων, καθαρού νερού και φαρμάκων.

Το Ισραήλ κατηγορείται για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ), το οποίο στην τελευταία του απόφαση διέταξε το Τελ Αβίβ να σταματήσει αμέσως τη λειτουργία του στη νότια πόλη Ράφα, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι είχαν βρει καταφύγιο από τον πόλεμο πριν από τον πόλεμο. εισέβαλε στις 6 Μαΐου.

Ο Νετανιάχου αποδοκιμάζει τις τακτικές παύσεις στις μάχες στη Γάζα για να λάβει βοήθεια

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επέκρινε τα σχέδια που ανακοινώθηκαν από τον στρατό την Κυριακή για καθημερινές τακτικές παύσεις στις μάχες κατά μήκος ενός από τους κύριους δρόμους προς τη Γάζα για να διευκολυνθεί η παράδοση βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο στρατός είχε ανακοινώσει τις ημερήσιες παύσεις από τις 05:00 GMT έως τις 1600 GMT στην περιοχή από το πέρασμα Kerem Shalom μέχρι τον δρόμο Salah al-Din και στη συνέχεια προς τα βόρεια.

«Όταν ο πρωθυπουργός άκουσε τις αναφορές για μια 11ωρη ανθρωπιστική παύση το πρωί, στράφηκε στον στρατιωτικό του γραμματέα και κατέστησε σαφές ότι αυτό ήταν απαράδεκτο για αυτόν», είπε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο στρατός διευκρίνισε ότι οι κανονικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν στη Ράφα, το κύριο επίκεντρο της επιχείρησής του στη νότια Γάζα, όπου οκτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν το Σάββατο.

Η αντίδραση του Νετανιάχου υπογράμμισε τις πολιτικές εντάσεις σχετικά με το θέμα της βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα, όπου οι διεθνείς οργανισμοί έχουν προειδοποιήσει για μια αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ο οποίος ηγείται ενός από τα εθνικιστικά θρησκευτικά κόμματα στον κυβερνώντα συνασπισμό του Νετανιάχου, κατήγγειλε την ιδέα μιας τακτικής παύσης, λέγοντας ότι όποιος το αποφάσισε ήταν «ανόητος» που θα έπρεπε να χάσει τη δουλειά του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

‘Εκκληση της Αναλένα Μπέρμποκ για τερματισμό της βίας στη Γάζα

Οι ΗΠΑ θα προτιμούσαν αποτροπή πολέμου στον Λίβανο λέει ο Λόιντ Όστιν

Το (μάλλον) αίσιο τέλος της ιστορίας του Ασάνζ

Η σημασία της απελευθέρωσης του Ασάνζ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα