Κατεπείγουσα προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα σε βάρος των λειτουργών που αποφάσισαν να αφεθεί ελεύθερος ο Απόστολος Λύτρας, ζήτησε ο Άρειος Πάγος, ύστερα από την ομολογία του γνωστού ποινικολόγου, ότι κακοποίησε σωματικά τη σύζυγό του.
Συγκεκριμένα, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητά να ερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες τόσο της τακτικής ανακρίτριας, όσο και του εισαγγελέα γνωμοδοτήσεων, ως προς την απόφαση του να αφεθεί ελεύθερος ο ποινικολόγος, με τους περιοριστικούς όρους της υποχρέωσης μετοίκησης από το σπίτι όπου διαμένει με τη σύζυγο του, της απαγόρευσης να την προσεγγίζει και της υποχρέωσης να παρακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης.
Η έρευνα διατάχθηκε αφενός λόγω της βαρύτητας της – κακουργηματικού χαρακτήρα– πράξης και, αφετέρου, διότι ο κατηγορούμενος είχε ομολογήσει.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό που οδήγησε τους λειτουργούς στην απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο κατηγορούμενος, ήταν η κατάθεση του θύματος ότι ο άγριος ξυλοδαρμός της αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, όπως και η κατάθεση της πρώην συζύγου του, η οποία κατάθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης.
Παράλληλα, κατόπιν της σύλληψης του καθ’ ομολογίαν δράστη, ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, έδωσε παραγγελία στον πρόεδρο του πειθαρχικού του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ζήση Κωνσταντίνου, να προχωρήσει σε προκαταρκτική πειθαρχική εξέταση κατά του δικηγόρου.
Επικαλέστηκε ψυχολογικά προβλήματα και δεν ζητήθηκε γνωμάτευση
Σε ανακοίνωση προχώρησε η ΠΟΕΔΗΝ, σχετικά με την απόφαση των λειτουργών να αφήσουν ελεύθερο τον Απόστολο Λύτρα, παρόλο που ο ίδιος επικαλέστηκε ψυχολογικά προβλήματα, για τα οποία έπρεπε κανονικά να ζητηθεί γνωμάτευση ειδικού γιατρού.
«Πώς είναι δυνατόν κάποιος που ομολογεί ότι ξυλοκόπησε άγρια τη γυναίκα του να επικαλείται ψυχολογικά προβλήματα και να αφήνεται ελεύθερος;», αναφέρει η ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και συνεχίζει:
«Εμείς που εργαζόμαστε σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας γνωρίζουμε ότι σχεδόν όλοι όσοι διαπράττουν κακουργήματα επικαλούνται ψυχιατρικά προβλήματα. Οι εισαγγελείς διατάσσουν πραγματογνωμοσύνη σε δημόσιο Ψυχιατρικό νοσοκομείο και οι γιατροί αποφασίζουν εάν όντως έχει ψυχιατρικά προβλήματα. Έχουν δεν έχουν ψυχιατρική νόσο, παραμένουν κρατούμενοι μέχρι να δικασθούν», υπογραμμίζει.
Οι γιατροί υπογραμμίζουν πως η τύχη των κατηγορούμενων αποφασίζεται κατά τη διάρκεια της δίκης, «ανάλογα και την πραγματογνωμοσύνη των γιατρών». «Τελευταία είχαμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις με άτομα που διέπραξαν κακουργήματα και επικαλέστηκαν ψυχολογικά προβλήματα», καταλήγει στην ανακοίνωσή της.