ΑΘΗΝΑ
15:51
|
26.06.2024
Οι διαδοχικές συναντήσεις του Αμερικανού απεσταλμένου έχουν στόχο την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο.
Από τη συνάντηση Χοκστάιν-Νετανιάχου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δίχως δημόσιες ανακοινώσεις ως νωρίς απόψε ο Αμερικανός απεσταλμένος Έιμος Χοκστάιν στο Ισραήλ συνεχίζει τις διαδοχικές συναντήσεις με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας καθώς και με ηγέτες της αντιπολίτευσης σε μία νέα προσπάθεια αποκλιμάκωσης των σφοδρών συγκρούσεων που μαίνονται επικίνδυνα ανάμεσα στον στρατό και τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο.

Ο Χοκστάιν, που είναι ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για θέματα Ενέργειας αλλά τα τελευταία λίγα χρόνια έχει αναλάβει παράλληλα και ρόλο μεσολαβητή για την επίλυση των διαφορών Ισραήλ-Λιβάνου, δεν ήταν μόνος στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ποιοι παραβρέθηκαν στη συνάντηση Χοκστάιν-Νετανιάχου

Παρόντες ήταν ο ειδικός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζάχι Χανέγκμπι, ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, ο προσωπάρχης του πρωθυπουργικού γραφείου Τζάχι Μπρέιβερμαν, ο υπουργός Στρατιωτικών Υποθέσεων Ρόμαν Γκόφμαν, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για Πολιτικά Θέματα, Οφίρ Φαλκ και η διπλωματική επιτετραμμένη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Στέφανι Χάλετ.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί ο Έιμος Χοκστάιν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ισραηλινού Προέδρου, συζήτησαν «την επείγουσα ανάγκη να αποκατασταθεί η ασφάλεια στα βόρεια σύνορα και να επιστρέψουν οι πολίτες στα σπίτια τους». Ο Χέρτζογκ τόνισε επίσης πως η διευκόλυνση της επείγουσας απελευθέρωσης των ομήρων της Χαμάς στη Γάζα «είναι κλειδί» και για την εκτόνωση της σύγκρουσης στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Αργότερα απόψε ο Έιμος Χοκστάιν συνάντησε τον υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, και τους αρχηγούς αντιπολιτευόμενων κομμάτων όπως ο Μπένι Γκαντς από την «Εθνική Ενότητα» που ήταν υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και στις 9 Ιουνίου αποχώρησε από το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου, και ο πρώην πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ του κόμματος «Υπάρχει Μέλλον».

Στη Βηρυτό αμέσως μετά ο Χοκστάιν

Στη συνέχεια ο Έιμος Χοκστάιν θα πετάξει για την πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, όπου θα έχει συνάντηση μεταξύ άλλων και με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της χώρας, Νατζίμπ Μικάτι.

Από παλιότερη επίσκεψη του Χοκστάιν στη Βηρυτό

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Ερντογάν: «Η Δύση στηρίζει τα σχέδια του ψυχασθενή Νετανίαχου»

Μήνυμα Μητσοτάκη προς ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας: Λιγότερα λάθη, περισσότερη προσπάθεια

Ρωσία: Δεν αναγνωρίζει τα εντάλματα σύλληψης κατά Σοϊγκού και Γερασίμοφ

Το πενθήμερο, πέθανε! Ζήτω η ανάπτυξη!

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα