ΑΘΗΝΑ
15:21
|
26.06.2024
Οι ΗΠΑ ξόδεψαν τη μερίδα του λέοντος, περίπου 51,5 δισ. δολάρια, δηλαδή σχεδόν όσα ξόδεψαν όλες οι άλλες 8 χώρες με πυρηνικά όπλα.
Αμερικανικά πυρηνικά όπλα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Oι παγκόσμιες δαπάνες για πυρηνικά όπλα αυξήθηκαν κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023 σε σύγκριση με το 2022 αναφέρει σε έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα η σουηδική «Δεξαμενή Σκέψης» ICAN International Campaign to Abolish Nuclear Weapons», «Διεθνής Εκστρατεία Κατάργησης των Πυρηνικών Όπλων»).

Στη συγκεκριμένη έκθεση επισημαίνεται πως το 2023 εννιά χώρες με πυρηνικά όπλα (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Ινδία, Ισραήλ, Βόρεια Κορέα, Πακιστάν) ξόδεψαν συνολικά 91.393.404.739 εκατομμύρια δολάρια (που ισοδυναμεί με 2.898 δολάρια το δευτερόλεπτο). Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 10,7 δισ. δολάρια σε σχέση με το 2022.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ ξόδεψαν τη μερίδα του λέοντος, περίπου 51,5 δισ. δολάρια (δηλαδή σχεδόν όσα ξόδεψαν όλες οι άλλες χώρες με πυρηνικά όπλα) και αποτελούν το 80% της αύξησης των δαπανών για πυρηνικά όπλα το 2023.

Δεύτερη στις δαπάνες για πυρηνικά όπλα είναι η Κίνα που ξόδεψε 11,8 δισ. δολάρια και τρίτη η Ρωσία με 8,3 δισ. δολάρια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αύξησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατά 17% τις δαπάνες για πυρηνικά όπλα (αύξηση της τάξης των 8,1 δισ. δολαρίων).

SIPRΙ: Πάνω από 2.100 οι πυρηνικές κεφαλές

Από την πλευρά του το  Σουηδικό Ινστιτούτο για την Έρευνα της Ειρήνης («Stockholm International Peace Research Institute», SIPRI) εκτίμησε ότι περίπου 2.100 από τις αναπτυγμένες πυρηνικές κεφαλές διατηρούνται σε κατάσταση υψηλού επιχειρησιακού συναγερμού σε βαλλιστικούς πυραύλους και σχεδόν όλες ανήκουν στη Ρωσία ή στις ΗΠΑ.

Επισήμανε επίσης πως η Κίνα πιστεύεται επίσης ότι διαθέτει για πρώτη φορά κάποιες πολεμικές κεφαλές σε κατάσταση υψηλού επιχειρησιακού συναγερμού.

«Δυστυχώς, συνεχίζουμε να βλέπουμε ετήσια αύξηση του αριθμού των επιχειρησιακών πυρηνικών κεφαλών» δήλωσε ο Dan Smith, διευθυντής του SIPRI, τονίζοντας ότι η τάση αυτή πιθανότατα θα επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια «και είναι εξαιρετικά ανησυχητική».

Το ίδιο ινστιτούτο αναφέρει πως οι ΗΠΑ και η Ρωσία διαθέτουν μαζί σχεδόν το 90% του συνόλου των πυρηνικών όπλων.

Τα μεγέθη των στρατιωτικών τους αποθεμάτων έχουν παραμείνει σχετικά σταθερά το 2023, αν και η Ρωσία εκτιμάται ότι θα έχει αναπτύξει περίπου 36 περισσότερες πυρηνικές κεφαλές με επιχειρησιακές δυνάμεις από ό,τι τον Ιανουάριο του 2023.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Ερντογάν: «Η Δύση στηρίζει τα σχέδια του ψυχασθενή Νετανίαχου»

Μήνυμα Μητσοτάκη προς ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας: Λιγότερα λάθη, περισσότερη προσπάθεια

Ρωσία: Δεν αναγνωρίζει τα εντάλματα σύλληψης κατά Σοϊγκού και Γερασίμοφ

Το πενθήμερο, πέθανε! Ζήτω η ανάπτυξη!

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα