Oι παγκόσμιες δαπάνες για πυρηνικά όπλα αυξήθηκαν κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023 σε σύγκριση με το 2022 αναφέρει σε έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα η σουηδική «Δεξαμενή Σκέψης» ICAN («International Campaign to Abolish Nuclear Weapons», «Διεθνής Εκστρατεία Κατάργησης των Πυρηνικών Όπλων»).
Στη συγκεκριμένη έκθεση επισημαίνεται πως το 2023 εννιά χώρες με πυρηνικά όπλα (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Ινδία, Ισραήλ, Βόρεια Κορέα, Πακιστάν) ξόδεψαν συνολικά 91.393.404.739 εκατομμύρια δολάρια (που ισοδυναμεί με 2.898 δολάρια το δευτερόλεπτο). Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 10,7 δισ. δολάρια σε σχέση με το 2022.
Global nuclear weapons spending surges to $91.4 billion – ICAN https://t.co/sBhuQLSXve
— Dave Savage (@davsav29) June 17, 2024
Ωστόσο, οι ΗΠΑ ξόδεψαν τη μερίδα του λέοντος, περίπου 51,5 δισ. δολάρια (δηλαδή σχεδόν όσα ξόδεψαν όλες οι άλλες χώρες με πυρηνικά όπλα) και αποτελούν το 80% της αύξησης των δαπανών για πυρηνικά όπλα το 2023.
Δεύτερη στις δαπάνες για πυρηνικά όπλα είναι η Κίνα που ξόδεψε 11,8 δισ. δολάρια και τρίτη η Ρωσία με 8,3 δισ. δολάρια.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αύξησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατά 17% τις δαπάνες για πυρηνικά όπλα (αύξηση της τάξης των 8,1 δισ. δολαρίων).
SIPRΙ: Πάνω από 2.100 οι πυρηνικές κεφαλές
Από την πλευρά του το Σουηδικό Ινστιτούτο για την Έρευνα της Ειρήνης («Stockholm International Peace Research Institute», SIPRI) εκτίμησε ότι περίπου 2.100 από τις αναπτυγμένες πυρηνικές κεφαλές διατηρούνται σε κατάσταση υψηλού επιχειρησιακού συναγερμού σε βαλλιστικούς πυραύλους και σχεδόν όλες ανήκουν στη Ρωσία ή στις ΗΠΑ.
Επισήμανε επίσης πως η Κίνα πιστεύεται επίσης ότι διαθέτει για πρώτη φορά κάποιες πολεμικές κεφαλές σε κατάσταση υψηλού επιχειρησιακού συναγερμού.
Israel upgrading plutonium in Dimona nuclear reactor – report: Israeli is modernizing its nucleasr arsenal, according to the Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). https://t.co/Mqk1txDtZJ Globes pic.twitter.com/TF3iVhMRPZ
— Jewish Community (@JComm_NewsFeeds) June 17, 2024
«Δυστυχώς, συνεχίζουμε να βλέπουμε ετήσια αύξηση του αριθμού των επιχειρησιακών πυρηνικών κεφαλών» δήλωσε ο Dan Smith, διευθυντής του SIPRI, τονίζοντας ότι η τάση αυτή πιθανότατα θα επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια «και είναι εξαιρετικά ανησυχητική».
Το ίδιο ινστιτούτο αναφέρει πως οι ΗΠΑ και η Ρωσία διαθέτουν μαζί σχεδόν το 90% του συνόλου των πυρηνικών όπλων.
Τα μεγέθη των στρατιωτικών τους αποθεμάτων έχουν παραμείνει σχετικά σταθερά το 2023, αν και η Ρωσία εκτιμάται ότι θα έχει αναπτύξει περίπου 36 περισσότερες πυρηνικές κεφαλές με επιχειρησιακές δυνάμεις από ό,τι τον Ιανουάριο του 2023.