ΑΘΗΝΑ
14:36
|
26.06.2024
Μετά από καταγγελίες, ο αρμόδιος φορέας της Ε.Ε., ENQA άρχισε τη διερεύνηση των «πανεπιστημίων» αυτών και της σχέσης τους με πιθανή εμπορία προσώπων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κύπρος προχώρησε σήμερα σε καταγγελία τουρκοκυπριακών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στα κατεχόμενα της Βόρειας Κύπρου προς τον Ευρωπαϊκό Φορέα Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (European Association for Quality Assurance in Higher Education – ENQA) κατηγορώντας τα πως βαφτίζουν «φοιτητές» μετανάστες.

Τα κυπριακά υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε συνεργασία με τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ), προέβησαν σε καταγγελία των «πανεπιστημίων» στα κατεχόμενα, παραθέτοντας εμπεριστατωμένα στοιχεία για 188 περιπτώσεις υπηκόων τρίτων χωρών. Όπως διαπιστώθηκε, αυτοί έφτασαν στις κατεχόμενες περιοχές με «φοιτητικές θεωρήσεις» και σχεδόν ταυτόχρονα μετέβησαν στις ελεύθερες περιοχές, όπου αιτήθηκαν άσυλο από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Εξετάζοντας τις μαρτυρίες και τις αποδείξεις που εξασφαλίζουν οι αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας, τεκμηριώθηκε ότι πρόκειται για εικονικούς φοιτητές. Η διαπίστωση ότι αφορά επαναλαμβανόμενο φαινόμενο, υποδεικνύει ότι γίνεται κατόπιν καθοδήγησης και ενδεχομένως να παραπέμπει σε εμπορία προσώπων.

Μετά τις καταγγελίες, ο ENQA άρχισε τη διερεύνηση των «πανεπιστημίων» αυτών και της σχέσης τους με πιθανή εμπορία προσώπων.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Euronews, το φαινόμενο με τους εικονικούς φοιτητές αποτέλεσε έναν εκ των κυριότερων παραγόντων που συνέτειναν στις έντονες πιέσεις που δέχθηκε η Κύπρος, με μαζικές αφίξεις, κυρίως Αφρικανών υπηκόων, μέσω της Πράσινης Γραμμής.

Διαπιστώνοντας πως τα πρόσωπα αυτά τύγχαναν εκμετάλλευσης και εργαλειοποίησης από κυκλώματα διακινητών, η Κυβέρνηση προώθησε, μεταξύ άλλων μέτρων, την εφαρμογή μέτρων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, ασκώντας πιέσεις προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Οργανισμό Frontex και την Europol.

Επιπρόσθετα, οι κυπριακές αρχές έκαναν ενημερωτική διαδικτυακή εκστρατεία σε αφρικανικές χώρες, παραθέτοντας τα πραγματικά δεδομένα που επικρατούν στην Κύπρο σε σχέση με την παράτυπη μετανάστευση.

Το αποτέλεσμα ήταν μείωση κατά 65% στον αριθμό των αφίξεων μέσω της «πράσινης γραμμής» και κατακόρυφη μείωση κατά 85% στις αφίξεις Αφρικανών υπηκόων.

Ως εκ τούτου, μειώθηκε ο συνωστισμός στο σύστημα υποδοχής και φιλοξενίας Κύπρου, με το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής να φιλοξενεί αυτή τη στιγμή περίπου 250 άτομα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Διαδικτυακή προβολή ταινίας-εκδήλωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό την Πέμπτη

Πυρκαγιά σε εργοστάσιο στο Μοσχάτο- Ήχησε το 112

Μήνυμα Μητσοτάκη προς ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας: Λιγότερα λάθη, περισσότερη προσπάθεια

Ποινική δίωξη στον δημοσιογράφο για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα