Οι πυρηνικές δυνάμεις αναπτύσσουν όλο και περισσότερο τα οπλοστάσια τους καθώς η γεωπολιτική κατάσταση επιδεινώνεται, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).
«Τα εννέα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα – οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (Βόρεια Κορέα) και το Ισραήλ– συνέχισαν να εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια και πολλά ανέπτυξαν νέα οπλικά συστήματα μέσα το 2023», αναφέρει η έκθεση.
All nine nuclear-armed states are modernizing or upgrading their #NuclearArsenals. Several states deployed new nuclear-armed or nuclear-capable weapon systems in 2023.
— SIPRI (@SIPRIorg) June 17, 2024
Press Release➡️https://t.co/gcpKWFj4SF pic.twitter.com/yLLAkLrb0V
«Ενώ το παγκόσμιο σύνολο των πυρηνικών κεφαλών συνεχίζει να μειώνεται καθώς τα όπλα της εποχής του ψυχρού πολέμου σταδιακά αποσυναρμολογούνται, δυστυχώς συνεχίζουμε να βλέπουμε ετήσια αύξηση στον αριθμό των επιχειρησιακών πυρηνικών κεφαλών», δήλωσε ο διευθυντής του SIPRI Νταν Σμιθ. «Αυτή η τάση φαίνεται πιθανό να συνεχιστεί και πιθανώς να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια και είναι εξαιρετικά ανησυχητική».
«Δεν έχουμε δει τα πυρηνικά όπλα να παίζουν τόσο εξέχοντα ρόλο στις διεθνείς σχέσεις μετά τον Ψυχρό Πόλεμο», δήλωσε ο Διευθυντής του Προγράμματος Όπλων Μαζικής Καταστροφής του SIPRI. «Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι έχουν περάσει μόλις δύο χρόνια από τότε που οι ηγέτες των πέντε μεγαλύτερων κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα επιβεβαίωσαν από κοινού ότι «ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί».
Ένα από τα βασικά ευρήματα του SIPRI είναι ότι ο αριθμός και οι τύποι όπλων αυξάνονται καθώς οι χώρες βασίζονται όλο και περισσότερο στην πυρηνική αποτροπή.
Τον Ιανουάριο του 2024, υπήρχαν περίπου 12.121 πυρηνικές κεφαλές στον κόσμο, εκ των οποίων οι 9.585 ήταν σε επιφυλακή. Σύμφωνα με την έκθεση, 3.904 από αυτές αναπτύχθηκαν σε πυραύλους ή αεροσκάφη, αύξηση 60% σε σχέση με τις εκτιμήσεις για τον προηγούμενο Ιανουάριο, ενώ περίπου 2.100 αναπτυγμένες κεφαλές βρίσκονταν σε κατάσταση συναγερμού για βαλλιστικούς πυραύλους.
Of the total global inventory of an estimated 12 121 #nuclear warheads in January 2024, about 9585 were in military stockpiles for potential use.
— SIPRI (@SIPRIorg) June 17, 2024
Download the #SIPRIYearbook chapter ➡️https://t.co/B9doScswMk pic.twitter.com/2wvEu0Xjrz
Σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο, σχεδόν όλες οι κεφαλές ανήκαν στη Ρωσία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η Κίνα πιστεύεται ότι έθεσε για πρώτη φορά ορισμένες από αυτές σε κατάσταση συναγερμού.
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ μαζί κατέχουν σχεδόν το 90% του συνόλου των πυρηνικών όπλων. Τα μεγέθη των αντίστοιχων στρατιωτικών τους αποθεμάτων (δηλαδή χρησιμοποιήσιμων κεφαλών) φαίνεται ότι παρέμειναν σχετικά σταθερά το 2023, αν και η Ρωσία εκτιμάται ότι έχει αναπτύξει περίπου 36 περισσότερες κεφαλές με επιχειρησιακές δυνατότητες από ό,τι τον Ιανουάριο του 2023.
Η Ινδία, το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα, με τη σειρά τους, αναζητούν έναν τρόπο να τοποθετήσουν πολλαπλές κεφαλές σε βαλλιστικούς πυραύλους.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα, η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία έχουν ήδη τέτοιες δυνατότητες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.