«Απαραίτητη για να τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία» χαρακτήρησε την παρουσία της Ρωσίας στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων» ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης για την Ουκρανία στη Ελβετία.
Η δήλωση του Υπουργού έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την απόρριψη των όρων που έθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία, από το Κίεβο.
Σύμφωνα με τον Κουλέμπα, είναι προφανές ότι «χρειάζονται και οι δύο πλευρές» για να διευθετηθεί η σύγκρουση. «Φυσικά, καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι θα έρθει η στιγμή που θα χρειαστεί να μιλήσουμε με τη Ρωσία», ανέφερε ο κορυφαίος Ουκρανός διπλωμάτης.
Αναγνώρισε, επίσης, την διαφορετική οπτική των δυτικών χωρών, σε σύγκριση με αυτή του παγκόσμιου Νότου, σχετικά με τον τρόπο τερματισμού της σύγκρουσης. «Χθες υπήρξαν φωνές από τον Παγκόσμιο Νότο, οι οποίες μίλησαν για τους δύσκολους συμβιβασμούς που πρέπει να γίνουν. Αυτή δεν είναι η γλώσσα που ακούμε από τους δυτικούς εταίρους», πρόσθεσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.
Στις 15 και 16 Ιουνίου, η Ελβετία φιλοξένησε διάσκεψη για την Ουκρανία, στην οποία είχαν προσκληθεί περισσότερες από 160 αντιπροσωπείες, συμπεριλαμβανομένων από χώρες των G7, G20 και των BRICS. Η Ρωσία, η οποία δεν είχε προσκληθεί να συμμετάσχει, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η ουκρανική κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας και ως εκ τούτου η ελβετική διάσκεψη δεν θα μπορούσε να φέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Με πιο σκληρούς όρους η επόμενη πρόταση της Ρωσίας
Από μεριάς του, ο διευθυντής της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR), Σεργκέι Ναρίσκιν, προειδοποίησε πως, εφόσον οι όροι που έθεσε το Κρεμλίνο για την έναρξη των συνομιλιών απορριφθούν, τότε οι όροι της επόμενης ειρηνευτικής πρότασης που θα καταθέσει η Ρωσία στην Ουκρανία θα είναι πιο περίπλοκοι και σκληροί.
Μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο αξιωματικός υποστήριξε πως «οι συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη και μπορεί να υπογραφεί κάποιου είδους ειρηνευτική συμφωνία θα γίνουν πιο περίπλοκες και σκληρές για την Ουκρανία», απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα συμβεί εάν η Ουκρανία αρνηθεί την ειρηνευτική πρόταση του Πούτιν.
Νωρίτερα, ο Πούτιν παρουσίασε νέες ειρηνευτικές προτάσεις για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, προβλέποντας την αναγνώριση της Κριμαίας, των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ και των περιοχών Ζαπορίζια και Χερσώνα ως τμήματα της Ρωσίας, τη θέσπιση του αδέσμευτου και μη πυρηνικού καθεστώτος της Ουκρανίας, αλλά και την αποστρατιωτικοποίηση και αποναζικοποίησή της και την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Το καθεστώς του Κιέβου απέρριψε αυτή την πρόταση.
Διαβάστε επίσης: