Με μια αφαίρεση της Αψίδας του Θριάμβου από τους Ναζί, παρομοίασε την αφαίρεση των Γλυπτών του Παρθενώνα ο γνωστός Βρετανός ηθοποιός και τηλεπαρουσιαστής, Στίβεν Φράι, χαρακτηρίζοντας «κλασάτη κίνηση» από μεριάς του Βρετανικού Μουσείου μια ενδεχόμενη επιστροφή των αρχαίων γλυπτών στη γενέτηρά τους, η οποία θα αντικατοπτρίζει την… αριστοκρατική φύση της Αγγλίας.
Μιλώντας στον παρουσιαστή Μαρκ Φένελ, στο πλαίσιο της αυστραλιανή τηλεοπτικής σειράς του ABC, «Stuff the British Stole» (Πράγματα που έκλεψαν οι Βρετανοί), ο Φράι υποστήριξε ότι ακόμα κι αν υπήρχε «το πιο προσεκτικά διατυπωμένο έγγραφο» το οποίο έδινε άδεια στον Βρετανό Λόρδο Έλγιν να αφαιρέσει τα μάρμαρα του Παρθενώνα από την Ακρόπολη το 1802, «είναι σαν να λέει κανείς “Λοιπόν, η Γερμανία ισχυρίζεται ότι πρέπει να πάρουν την Αψίδα του Θριάμβου και υπάρχει το έγγραφο που το αποδεικνύει“. Όμως, οι Ναζί ήταν κατοχική δύναμη. Με ποιο δικαίωμα είχαν να δώσουν μέρη της Γαλλίας; Δεν ήταν δικά τους να τα χαρίσουν».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Στίβεν Φράι αναφέρεται στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, μιας και την τελευταία δεκαετία ο ηθοποιός, κωμικός και συγγραφέας πραγματοποιεί εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.
«Δεν θα φαινόταν αριστοκρατική [κίνηση] να το κάνει αυτό;», αναρωτήθηκε ο Φράι και συνέχισε: «Δεν θα ήταν αυτό ένα φανταστικό “φτερό στο καπέλο μας”; Γιατί [τα Γλυπτά] έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία για την Αθήνα από όσο ίσως καταλαβαίνουμε εμείς».
Ο Βρετανός ηθοποιός πρόσθεσε ότι «Αυτό που αναζητούμε στα μουσεία είναι ότι θα πρέπει να είναι μπροστά από εμάς, όχι πίσω μας, όταν πρόκειται για … την ανθρωπότητα και το νόημα και τις ιστορίες της, συμπεριλαμβανομένης της ιστορίας του τι σημαίνει το μουσείο. [Τα μουσεία] αποκαλύπτουν τόσα πολλά για εμάς».
Στη συνέχεια, ο δημοφιλής κωμικός πρόσθεσε πως, κατά την άποψή του, τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα βρίσκονταν σήμερα σε χειρότερη κατάσταση αν ο λόρδος Έλγιν δεν τα είχε πάρει στο Λονδίνο, επέμεινε όμως πως θα πρέπει να επιστραφούν στην Αθήνα, λόγω της «ιερότητάς» τους για τους Έλληνες.
«Ένας από τους λόγους που θέλω να προχωρήσει αυτό, είναι λόγω της αγάπης μου για τη χώρα μου, παρά τα ελαττώματά της, όχι επειδή είμαι κάποιου είδους προδότης», ανέφερε στον παρουσιαστή της αυστραλιανής σειράς.
Πέρυσι, το Βρετανικό Μουσείο δήλωσε ότι «αναζητά ενεργά μια νέα συνεργασία για τον Παρθενώνα με τους εταίρους μας στην Ελλάδα και, καθώς εισερχόμαστε στο νέο έτος, οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται».
Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου υποστήριξαν ότι τα γλυπτά δεν εκλάπησαν από τον Έλγιν και ότι η έκθεσή τους στο Λονδίνο αποτελεί «σημαντική αναπαράσταση του αρχαίου αθηναϊκού πολιτισμού στο πλαίσιο της παγκόσμιας ιστορίας».
Υπενθυμίζεται πως, νωρίτερα μέσα στον μήνα, η Τουρκία απέρριψε τον ισχυρισμό ότι ο Βρετανός λόρδος είχε λάβει άδεια από τις οθωμανικές αρχές για να αφαιρέσει αρχαιότητες από την Ακρόπολη.
Διαβάστε επίσης: