ΑΘΗΝΑ
12:03
|
26.06.2024
Το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν το σύνολο της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, παραμερίζοντας τις ανταγωνιστικές διεκδικήσεις άλλων χωρών της περιοχής.
Φωτογραφία Αρχείου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα πλοίο των Φιλιππίνων και ένα κινεζικό σκάφος συγκρούστηκαν κοντά στα νησιά Σπράτλι στη αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σήμερα Δευτέρα, ανακοίνωσε η Ακτοφυλακή του Πεκίνου, μία ημέρα μετά την απόφαση να τεθούν σε ισχύ νέοι κανόνες σύμφωνα με τους οποίους οι κινεζικές δυνάμεις θα μπορούν να κάνουν συλλήψεις αλλοδαπών με την κατηγορία της παραβίασης των υδάτων στην περιοχή.

Όπως ανέφερε η κινεζική ακτοφυλακή, το φιλιππινέζικο πλοίο ανεφοδιασμού «παραβίασε παράνομα τα υδάτινα όρια κοντά στον ύφαλο Ρενάι στα νησιά Σπράτλι, αγνόησε τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και προσέγγισε το κινεζικό σκάφος με αντιεπαγγελματικό τρόπο, με αποτέλεσμα να επέλθει σύγκρουση». «Η κινεζική ακτοφυλακή έλαβε μέτρα ελέγχου κατά του πλοίου των Φιλιππίνων σύμφωνα με τη νομοθεσία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Μανίλα, από την πλευρά της, κατηγόρησε την κινεζική ακτοφυλακή για «βάρβαρη και απάνθρωπη συμπεριφορά» κατά των φιλιππινέζικων πλοίων και ο πρόεδρος Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ χαρακτήρισε τους νέους κανόνες που τέθηκαν σε ισχύ «πολύ ανησυχητική» κλιμάκωση.

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν το σύνολο της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, παραμερίζοντας τις ανταγωνιστικές διεκδικήσεις πολλών χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων και μια διεθνή απόφαση ότι η στάση του δεν έχει νομική βάση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Και επίσημα ο Μαρκ Ρούτε νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ

Τηλεφωνική συνομιλία Ρωσίας-ΗΠΑ σε επίπεδο υπουργών Άμυνας

Βαλλιστικό πύραυλο εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα

Συνάντηση Γεραπετρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα