ΑΘΗΝΑ
12:41
|
26.06.2024
Περίπου 400 τόνοι πετρέλαιο στη θάλασσα, μετά από τη σύγκρουση δύο πλοίων.
Αρκετές παραλίες σε όλη τη χώρα παραμένουν κλειστές μέχρι νεωτέρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές της Σιγκαπούρης αγωνίζονται να καθαρίσουν μια μεγάλη πετρελαιοκηλίδα που έχει μαυρίσει τη νότια ακτογραμμή της περιοχής, τρεις ημέρες μετά από ένα ναυτικό ατύχημα.

Την Παρασκευή, ένα σκάφος βυθοκόρησης με σημαία Ολλανδίας έχασε την ισχύ του κινητήρα του και παρασυρόμενο συγκρούστηκε με φορτηγό πλοίο μεταφοράς καυσίμων που ήταν αγκυροβολημένο στα στενά ανοιχτά της χώρας.

Ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης, τουλάχιστον το μισό πετρέλαιο από τη δεξαμενή τού φορτηγού, περίπου 400 τόνοι, χύθηκε στη θάλασσα, με μεγάλες ποσότητες να ξεβράζονται στην ξηρά.

«Η σύγκρουση προκάλεσε ρήξη μιας από τις δεξαμενές φορτίου πετρελαίου του Marine Honour και το περιεχόμενό της, πετρέλαιο χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, απελευθερώθηκε στη θάλασσα», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους οι ναυτιλιακές και περιβαλλοντικές υπηρεσίες της Σιγκαπούρης.

Οι επισκέπτες σε μερικά από τα παραλιακά κλαμπ στο δημοφιλές θέρετρο νησί Σεντόσα ανέφεραν ότι το νερό παραμένει μαύρο και λιπαρό και μια μυρωδιά πλανάται στην ατμόσφαιρα, τρεις ημέρες μετά το περιστατικό.

Το κολύμπι και άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες απαγορεύονται προς το παρόν στη Σεντόσα, ενώ αρκετές παραλίες σε όλη τη χώρα παραμένουν κλειστές μέχρι νεωτέρας.

Υπάρχουν ανησυχίες για την άγρια ζωή, με αναφορές από ανταποκριτές για θαλάσσια σαλιγκάρια και άλλα πλάσματα καλυμμένα με πετρέλαιο. Ωστόσο, οι αρχές δεν αναγνωρίζουν σημαντικά προβλήματα στη βιοποικιλότητα. «Δεν είχε παρατηρηθεί καμία σημαντική επίπτωση στη θαλάσσια βιοποικιλότητα, αν και παρατηρήθηκε πετρέλαιο στις ρίζες ορισμένων μαγγρόβιων φυτών στην περιοχή», δήλωσε υπεύθυνη του Συμβουλίου Εθνικών Πάρκων στην εφημερίδα Straits Times.

Από την πλευρά τους, εθελοντές που συμμετέχουν στον καθαρισμό λένε ότι μπορεί να είναι ακόμα πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα. «Αποτελεί καλό σημάδι ότι δεν είδαμε άγρια ζωή σε κίνδυνο σήμερα, αλλά θα πρέπει να παρακολουθήσουμε την κατάσταση. Πιθανόν να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να δούμε τις πραγματικές επιπτώσεις από την πετρελαιοκηλίδα», αναφέρουν.

Η κυβέρνηση λέει ότι έχει αναπτύξει περίπου 1,5 χλμ. βραχίονες απορρόφησης πετρελαίου κοντά στις παραλίες, καθώς και στις πλωτές οδούς των δημόσιων πάρκων στο East Coast Park, στο West Coast Park και στο Labrador Nature Reserve.

Η επιχείρηση στο νερό για τον καθαρισμό της διαρροής περιελάμβανε επίσης ψεκασμό χημικών ουσιών διασποράς για να «διασπαστεί το επιφανειακό πετρέλαιο σε σταγονίδια και να ενισχυθεί η βιοδιάσπαση», ανέφερε η κοινή δήλωση των αρχών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Πυρκαγιές στον Ασπρόπυργο και στη Λακωνία

Έλιωσε ο κέρινος… Αβραάμ Λίνκολν στην Ουάσιγκτον

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στο Ρέθυμνο (upd)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 4 Περιφέρειες για σήμερα Τετάρτη 26 Ιουνίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα