ΑΘΗΝΑ
20:15
|
26.06.2024
Οι συζητήσεις μεταξύ του ΕΛΚ των Σοσιαλιστών και των Φιλελεύθερων για τις τέσσερις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε. θα συνεχιστούν στις 27 και 28 Ιουνίου.
Tο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ζήτησε περισσότερες παραχωρήσεις
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ηγέτες της Ε.Ε. απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για μια νέα θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την χθεσινή άτυπη σύνοδο στις Βρυξέλλες να λήγει χωρίς«λευκό καπνό», παρά τις διαβεβαιώσεις του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς τις τελευταίες ημέρες ότι πλησιάζουν σε συμφωνία.

«Δεν υπήρξε συμφωνία απόψε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αργά το βράδυ της Δευτέρας μετά το δείπνο των ηγετών, κάνοντας λόγο για μια «καλή πρώτη συζήτηση» που κινήθηκε στη «σωστή κατεύθυνση» και προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις μεταξύ του συνασπισμού του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Φιλελεύθερων για τις τέσσερις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε. θα συνεχιστούν στις 27 και 28 Ιουνίου.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, από την πλευρά του, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι «μακριά» από την επίτευξη συμφωνίας για τα κορυφαία αξιώματα στην Ε.Ε. «Νομίζω πως θα υπάρξει συμφωνία πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία», πρόσθεσε.

Επικρατέστεροι υποψήφιοι παραμένουν η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ρομπέρτα Μετσόλα από τη Μάλτα ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Κάγια Κάλλας από την Εσθονία ως επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής.

Μετά τη συντριβή του κόμματος του Μακρόν από την ακροδεξιά στις εκλογές και την απόφασή του να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές οι διαπραγματεύσεις, που συνήθως κρατούν εβδομάδες, επιταχύνθηκαν. Τις τελευταίες εβδομάδες, άλλωστε και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες τόνιζαν επίσης την ανάγκη για πολιτική συνέχεια, δεδομένου του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Αλλά οι ελπίδες για μια γρήγορη συμφωνία εξαφανίστηκαν τη Δευτέρα το βράδυ καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο νικητής των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζήτησε περισσότερες παραχωρήσεις και περισσότερη εξουσία μεταξύ των κορυφαίων θέσεων εργασίας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το ΕΛΚ ήθελε εκ νέου εκλογή των φον ντερ Λάιεν και Μέτσολα, ενώ πρότεινε στους σοσιαλιστές να χωριστεί η θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε δύο περιόδους διάρκειας 2,5 ετών και το ΕΛΚ να πάρει τη μία από αυτές. Αυτό, με τη σειρά του, εξόργισε τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), οι οποίοι ήλπιζαν να κερδίσουν τη θέση για τον Κόστα.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο απέτυχαν οι συνομιλίες ήταν επειδή η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δυσαρεστήθηκε από την εξέλιξη της συζήτησης, τονίζουν διπλωματικές πηγές. Η Μελόνι, η οποία είναι ένας από τους λίγους ηγέτες που βγήκαν από τις ευρωπαϊκές εκλογές νικητές, ήταν δυσαρεστημένη από τις προσπάθειες των άλλων ηγετών της Ε.Ε. να την αποκλείσουν από τις διαπραγματεύσεις.

«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα διεκδικεί τη συνέχιση της θητείας της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του προσερχόμενος στις εργασίες του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι το ΕΛΚ είναι ο νικητής των Ευρωεκλογών και δικαιωματικά διεκδικεί τη θέση.

Καυστικός, τέλος, ήταν ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν. «Η βούληση του ευρωπαϊκού λαού αγνοήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες», είπε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. «Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι σαφές: τα δεξιά κόμματα ενισχύθηκαν, η Αριστερά και οι φιλελεύθεροι έχασαν έδαφος. Το ΕΛΚ, αντί να ακούει τους ψηφοφόρους, τελικά συνεργάστηκε με τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους. Έκαναν μια συμφωνία και μοίρασαν τις κορυφαίες θέσεις εργασίας της Ε.Ε. μεταξύ τους», τόνισε.

«Δεν θα ενδώσουμε σε αυτό! Θα ενώσουμε τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής δεξιάς και θα πολεμήσουμε ενάντια στους γραφειοκράτες που τάσσονται υπέρ της μετανάστευσης και του πολέμου», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

ΟΗΕ: Καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Νταγκεστάν της Ρωσίας

Γεραπετρίτης: Αδύνατη η ειρηνευτική διαδικασία αν συνεχιστεί ο πόλεμος στη Γάζα

Ισραήλ-Τουρκία: Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα…

Ερντογάν: «Η Δύση στηρίζει τα σχέδια του ψυχασθενή Νετανίαχου»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα