ΑΘΗΝΑ
00:16
|
28.09.2024
Έφυγε σε ηλικία 92 ετών, η αινιγματική και μυστηριώδης μούσα του Κλωντ Λελούς και του Φεντερίκο Φελίνι
Ήταν υποψήφια για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για τον ρόλο της απέναντι στο A Man and a Woman
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ηλικία 92 ετών, έφυγε από τη ζωή η διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός Ανούκ Εμέ, γνωστή από ταινίες όπως το «A Man and a Woman» (1966) του Κλωντ Λελούς και τα κλασικά «La Dolce Vita» (1960) και «8½» (1963) του Φεντερίκο Φελίνι.

Τον θάνατό της επιβεβαίωσε η κόρη της Εμμανουέλα που απέκτησε με τον δεύτερο σύζυγό της, τον γνωστό Έλληνα σκηνοθέτη Νίκο Παπατάκη.

«Μαζί με την κόρη μου και την εγγονή μου, με μεγάλη λύπη ανακοινώνουμε την αποχώρηση της μητέρας μου Ανούκ Εμέ», έγραψε. «Ήμουν δίπλα της όταν πέθανε σήμερα το πρωί στο σπίτι της στο Παρίσι».

Περιγραφόμενη ως «μια απόμακρη αλλά δελεαστική παρουσία στην οθόνη», η διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός χαρακτηρίστηκε συχνά ως «βασιλική», «ευφυής» και «αινιγματική», με μία αύρα μυστηριώδους ομορφιάς που της χάρισε τον τίτλο μιας από τις εκατό πιο σέξι σταρ στην ιστορία του κινηματογράφου σε δημοσκόπηση του 1995 που διεξήχθη από το περιοδικό Empire.

Η Εμέ ήταν υποψήφια για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για τον ρόλο της στο πλευρό του Ζαν Λουί Τρεντινιάν στο «A Man and a Woman», ενώ βρέθηκε και στο πλευρό του Μαρτσέλο Μαστρογιάννι στο «La Dolce Vita» του Φελίνι. Έδωσε επίσης ένα ρεσιτάλ ηθοποιίας στο κλασικό «Un Soir, un train» του Βέλγου σκηνοθέτη Αντρέ Ντελβό το 1968, όπου πρωταγωνίστησε με τον Ιβ Μοντάν, αλλά και στο «Justine» (1969) μαζί με τον Ντερκ Μπόγκαρντ.

Αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι η ηθοποιός δεν εμφανίστηκε σε πολλές αγγλόφωνες ταινίες, είναι η εμφάνιση της στο βιβλικό έπος του 1962 του «Sodom and Gomorrah», στο οποίο υποδύεται την κακιά βασίλισσα των Σοδόμων.

Η Nicole Françoise Florence Dreyfus, όπως ήταν το κανονικό της όνομα γεννήθηκε στο Παρίσι από ζευγάρι ηθοποιών και μεγάλωσε με τον Ρωμαιοκαθολικισμό της μητέρας της, αν και ασπάστηκε τον Ιουδαϊσμό ως ενήλικη. Σπούδασε χορό στην Όπερα της Μασσαλίας και θέατρο στην Αγγλία.

Έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο σε ηλικία 14 ετών στο «La Maison sous la mer» (1947) του Χένρι Κάλεφ και στη συνέχεια πρωταγωνίστησε δίπλα στον Σερζ Ρετζιάνι στο «Les amants de Vérone» (1949).

Η ηθοποιός τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις, όπως το βραβείο BAFTA. Το 2002, της απονεμήθηκε η Τιμητική Χρυσή Άρκτος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου για το σύνολο της καριέρας της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Μάγκι Σμιθ

Μακεδόνων Χώρα: Πολιτικές της Μνήμης/Πολιτισμός, Τέχνη, Κινηματογράφος

ΣΕΑ κατά Βυζαντινού Μουσείου λόγω γάμου οικογένειας Γλύξμπουργκ: Καλεί σε διαμαρτυρία

Τα (μαύρα) «Παιδιά του Πολέμου» της Tammuriata κλείνουν 80 χρόνια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα