ΑΘΗΝΑ
01:50
|
06.11.2024
Ο Αμερικανός διανοούμενος πήρε εξιτήριο από νοσοκομείο της Βραζιλίας και θα συνεχίσει τη θεραπεία του στο σπίτι του.
Εξιτήριο από νοσοκομείο της Βραζιλίας πήρε ο Νόαμ Τσόμσκι-Κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο φήμες πως πέθανε
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ψευδείς αποδείχτηκαν οι φήμες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο για τον θάνατο του Νόαμ Τσόμσκι. Ο Αμερικανός γλωσσολόγος, διανοούμενος και ακτιβιστής πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν στο Σάου Πάουλου της Βραζιλίας και θα συνεχίσει τη «θεραπεία» του στο σπίτι, ανακοίνωσε η δομή υγείας. Το νοσοκομείο Beneficência Portuguesa de São Paulo γνωστοποίησε με λακωνικό ανακοινωθέν πως «ο ασθενής Αβράμ Νόαμ Τσόμσκι έλαβε εξιτήριο και θα συνεχίσει τη θεραπεία του κατ’ οίκον», χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Η ανακοίνωση αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα αφού κυκλοφόρησαν φήμες σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς επίκληση κάποιας πηγής, που έκαναν λόγο περί θανάτου του 95χρονου διανοούμενου.

«Είναι ψέμα, πηγαίνει καλά», διαβεβαίωσε η σύζυγός του Βαλέρια Τσόμσκι το Γαλλικό Πρακτορείο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σύμφωνα με την εφημερίδα Folha de São Paulo, ο κ. Τσόμσκι νοσηλεύτηκε στη βραζιλιάνικη πόλη αφού υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο τον Ιούνιο της περασμένης χρονιάς. Του έχει αφήσει δεξιά ημιπληγία.

Να σημειωθεί πως η σύζυγός του, Βαλέρια Τσόμσκι είναι Βραζιλιάνα και το ζευγάρι έχει στην κατοχή του κατοικία στη μεγαλούπολη της Βραζιλίας από το 2015.

Ο Νόαμ Τσόμσκι, από τους θεμελιωτές της σύγχρονης γλωσσολογίας, επιχειρηματολόγησε στο έργο του «Συντακτικές Δομές» (1957, κυκλοφόρησε στα ελληνικά σε μετάφραση Φώτη Καβουκόπουλου από τις εκδόσεις Νεφέλη το 1991) ότι η γλώσσα είναι έμφυτη λειτουργία και ότι στον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι εγγεγραμμένη εγγενής, «καθολική γραμματική». Είναι ωστόσο πολύ γνωστότερος εκτός του επιστημολογικού του πεδίου, καθώς τον 20ό και τον 21ο αιώνα χαρακτηριζόταν από τους σημαντικότερους στρατευμένους διανοούμενους, επικρίνοντας πολύ έντονα την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και του Ισραήλ, όπως και τα μέσα ενημέρωσης.

Εναντιώθηκε στον πόλεμο στο Βιετνάμ και στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ κι είχε επίσης ανοικτό διάλογο με μορφές της λατινοαμερικάνικης αριστεράς όπως ο Φιντέλ Κάστρο, ο Ούγο Τσάβες κι ο σημερινός πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα. Αγωνίζεται επίσης εδώ και πολλά χρόνια για την αποφυλάκιση του συνιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ.

Για χρόνια, ο κ. Τσόμσκι ήταν μέλος του προσωπικού του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT). Παραμένει το τρέχον διάστημα επίτιμος καθηγητής γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο της Αριζόνας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά και στο Βουπράσιο Δυτικής Αχαΐας

Ένοπλο επεισόδιο στην Κυψέλη με έναν νεκρό και έναν τραυματία

Προεδρικές Εκλογές 2024: Οι Ηνωμένες Πολιτείες στις κάλπες

Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού σε συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα