ΑΘΗΝΑ
06:48
|
29.06.2024
Περίπου 1,8 εκατομμύρια προσκυνητές συμμετείχαν φέτος στο Χατζ, εκ των οποίων τα 1,6 εκατομμύρια κατέφθασαν από το εξωτερικό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 550 προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Χατζ, του ετήσιου προσκυνήματος στην Μέκκα, το οποίο εκτυλίχθηκε υπό ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες φέτος, με τον υδράργυρο να φτάνει έως τους 51,8 βαθμούς Κελσίου.

Το Χατζ αποτελεί έναν από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ, και όσοι μουσουλμάνοι διαθέτουν τα μέσα θα πρέπει να το ολοκληρώσουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Τουλάχιστον οι 323 από τους προσκυνητές που έχασαν τη ζωή τους ήταν Αιγύπτιοι, οι περισσότεροι από τους οποίους υπέκυψαν σε ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Σαουδάραβες αξιωματούχοι.

«Όλοι τους [οι Αιγύπτιοι] πέθαναν λόγω ζέστης», εκτός από έναν που τραυματίστηκε θανάσιμα όταν ποδοπατήθηκε από το συγκεντρωμένο πλήθος, ανέφερε αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών προήλθε από το νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκαν, στη γειτονιά Al-Muaisem της Μέκκας. Παράλληλα, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανέφεραν ότι περιθάλπουν περισσότερους από 2.000 προσκυνητές που υποφέρουν από θερμικό στρες.

Περίπου 1,8 εκατομμύρια προσκυνητές συμμετείχαν φέτος στο Χατζ, εκ των οποίων τα 1,6 εκατομμύρια από το εξωτερικό, σύμφωνα με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας.

Τουλάχιστον 60 Ιορδανοί έχασαν επίσης τη ζωή τους, ανέφεραν οι διπλωμάτες, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, που δόθηκε από το Αμμάν. Οι νέοι θάνατοι ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής στους 577, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι διπλωμάτες είπαν ότι το σύνολο που καταγράφηκε στο νεκροτομείο στο Al-Muaisem, ένα από τα μεγαλύτερα στη Μέκκα, ήταν 550.

Νωρίτερα την Τρίτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου δήλωσε ότι το Κάιρο συνεργάζεται με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας σε επιχειρήσεις αναζήτησης Αιγυπτίων επισκεπτών, οι οποίοι χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Χατζ.

Την περσινή χρονιά, τουλάχιστον 240 προσκυνητές αναφέρθηκαν νεκροί από διάφορες χώρες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Ινδονήσιοι.

Σύμφωνα με μια σαουδαραβική μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, η ολοκλήρωση του προσκυνήματος γίνεται όλο και πιο δύσκολη ανά δεκαετία, μιας και οι θερμοκρασίες στην περιοχή αυξάνονται κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Μάλιστα, τη Δευτέρα οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 51,8 βαθμούς Κελσίου στο Μεγάλο Τζαμί της Μέκκα, το ιερότερο τέμενος των μουσουλμάνων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της Σαουδικής Αραβίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Γυμνοί ποδηλάτες στους δρόμους έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης

Αθήνα: 27 συλλήψεις σε κατάστημα για παράνομα τυχερά παιχνίδια

Ακαθάριστα οικόπεδα: Παίρνει και άλλη παράταση… τελευταία στιγμή

Καμίνια: Έκλεισαν γάτα μέσα σε τσουβάλι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα