ΑΘΗΝΑ
00:30
|
16.11.2024
Παρά τους φόβους για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο πάλαι ποτέ ουδέτερο σκανδιναβικό έδαφος, 266 βουλευτές ψήφισαν υπέρ.
Δίνει στις ΗΠΑ πρόσβαση σε 17 στρατιωτικές βάσεις και περιοχές εκπαίδευσης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παρά τους φόβους για πιθανή ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο έδαφος της πάλαι ποτέ ουδέτερης χώρας, το κοινοβούλιο της Σουηδίας ενέκρινε, χθες Τρίτη, μια αμφιλεγόμενη αμυντική συμφωνία συνεργασίας με τις ΗΠΑ, που δίνει στις αμερικανικές δυνάμεις πρόσβαση σε 17 στρατιωτικές βάσεις και περιοχές εκπαίδευσης, ενώ επιτρέπει την αποθήκευση όπλων, στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών.

Λίγους μήνες μετά την επίσημη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, η συμφωνία εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο μετά από σχεδόν πεντάωρη συζήτηση, με 266 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 37 κατά, ενώ 46 ήταν απόντες.

Οι κύριοι διαφωνούντες, τα κόμματα της Αριστεράς και των Πρασίνων, υποστήριξαν ότι η συμφωνία θα έπρεπε να αναφέρει ξεκάθαρα ότι η σκανδιναβική χώρα δεν θα επέτρεπε πυρηνικά όπλα στο έδαφός της.

«Θέλουμε να δούμε νομοθεσία που να απαγορεύει την εισαγωγή πυρηνικών όπλων στο σουηδικό έδαφος», τόνισε η βουλευτής του Πράσινου Κόμματος Έμα Μπέργκινγκερ στο κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης. «Δυστυχώς, η κυβέρνηση επέλεξε να υπογράψει μια συμφωνία που δεν κλείνει την πόρτα στα πυρηνικά όπλα, και ως εκ τούτου το Κόμμα των Πρασίνων θα ψηφίσει όχι σε αυτή τη συμφωνία», τόνισε.

Ο ηγέτης των Πρασίνων Ντάνιελ Χέλντεν είχε υποστηρίξει τη Δευτέρα ότι η συμφωνία έκανε τη Σουηδία «στόχο για πυρηνικά όπλα» αφού «θα έχουμε 17 βάσεις όπου οι Αμερικανοί θα μπορούν να αποθηκεύουν στρατιωτικό υλικό».

Η κυβέρνηση κεντροδεξιάς μειοψηφίας του πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον, που υποστηρίζεται από τους ακροδεξιούς Σουηδούς Δημοκράτες, επέμεινε ότι η συμφωνία σέβεται τη σουηδική κυριαρχία. «Είναι εντελώς σαφές ότι η Σουηδία είναι ένα κυρίαρχο έθνος και δεν υπάρχει άλλη χώρα που να μπορεί να την αναγκάσει τη Σουηδία να έχει πυρηνικά όπλα στο έδαφός της», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας Παλ Γιόνσον.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παραιτήθηκε διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών

Η δηκτική εξήγηση της Ζαχάροβα για την άρνηση του Πάπα να επισκεφθεί το Παρίσι

Μία λογική λύση για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία

Παράγοντας επιρροής στη Μέση Ανατολή ο Τζάρεντ Κούσνερ, λέει το CNN

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα