ΑΘΗΝΑ
00:44
|
29.09.2024
Το κίνητρο ήταν, η κυβέρνηση να τερματίσει την εξόρυξη και την καύση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα μέχρι το 2030.
Ακτιβιστές έριξαν σκόνη στο Στόουνχεντζ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαδηλωτές της εκστρατείας «Just Stop Oil» έριξαν πορτοκαλί μπογιά στον ιστορικό χώρο του Στόουνχεντζ που βρίσκεται στην Αγγλία σήμερα (19/6).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το BBC, η κίνηση αυτή έρχεται μία ημέρα πριν αρχίσουν οι εορτασμοί για το θερινό ηλιοστάσιο στο μνημείο ηλικίας 5.000 ετών. Η τοπική Αστυνομία επιβεβαίωσε ότι δύο άτομα συνελήφθησαν ως ύποπτοι για καταστροφή του αρχαίου μνημείου.

Από την πλευρά της, η εκστρατεία «Just Stop Oil» δήλωσε ότι η πορτοκαλί μπογιά σε σκόνη ήταν καλαμποκάλευρο και ότι «θα ξεπλυθεί με τη βροχή». Η οργάνωση κατονόμασε τους δύο διαδηλωτές ως τη Νίαμ Λιντς, μια 21χρονη φοιτήτρια από την Οξφόρδη, και τον Ράτζαν Ναϊντού, έναν 73χρονο από το Μπέρμιγχαμ.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, καταδίκασε το περιστατικό χαρακτηρίζοντάς το ως «επαίσχυντη πράξη βανδαλισμού». Ακόμα, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Σερ Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι οι ζημιές ήταν «εξωφρενικές» και αποκάλεσε την εκστρατεία «Just Stop Oil» ως «αξιολύπητο».

Πάντως, πολίτες φώναξαν «όχι» στους ακτιβιστές και προσπάθησαν να παρέμβουν, καθώς εκείνοι έτρεχαν προς το Στόουνχεντζ, το οποίο θεωρείται ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Ωστόσο, ο αρχαιολογικός χώρος δεν έκλεισε και παρέμεινε ανοιχτός για το κοινό.

Η «Just Stop Oil» δήλωσε ότι το κίνητρο πίσω από το περιστατικό ήταν να απαιτήσει από την επόμενη κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να τερματίσει την εξόρυξη και την καύση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα μέχρι το 2030.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε: «Η συνέχιση της καύσης άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου θα οδηγήσει στον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων. Πρέπει να ενωθούμε για να υπερασπιστούμε την ανθρωπότητα, αλλιώς διακινδυνεύουμε τα πάντα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παντελή Κυραμαργιέ μήπως ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσουμε τη συγκίνηση;

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Αυστραλία: Διαδηλώσεις κατά νομοσχεδίου για την παραπληροφόρηση

Χεζμπολάχ: Πυραυλική απάντηση στα ισραηλινά αεροπορικά χτυπήματα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα