Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δήλωσε τη Δευτέρα ότι η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να συμβάλει στη διεύρυνση των κερδών της τεχνητής νοημοσύνης (AI) για την ανθρωπότητα.
Όπως αναφέρει στο έγγραφό του με τίτλο «Broadening the Gains from Generative AI: The Role of Fiscal Policies» (Διευρύνοντας τα κέρδη από τη γενεσιουργό τεχνητή νοημοσύνη: Ο ρόλος των δημοσιονομικών πολιτικών):
Η δημοσιονομική πολιτική έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην υποστήριξη μιας πιο ισότιμης κατανομής των κερδών και των ευκαιριών από τη γενεσιουργό τεχνητή νοημοσύνη. Αλλά αυτό θα απαιτήσει σημαντικές αναβαθμίσεις στα συστήματα κοινωνικής προστασίας και φορολογίας σε όλο τον κόσμο.
Το έγγραφο εξετάζει πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν δημοσιονομικές πολιτικές για να κατευθύνουν την τεχνολογία και την ανάπτυξή της με τρόπο που να εξυπηρετεί καλύτερα την ανθρωπότητα, ενώ παράλληλα να αμβλύνουν τις αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και τις διανεμητικές επιπτώσεις, ώστε να διευρυνθούν τα οφέλη.
Ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός δήλωσε ότι οι νέες τεχνολογίες γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης έχουν τεράστιες δυνατότητες για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση της παροχής δημόσιων υπηρεσιών, αλλά η τεράστια ταχύτητα και η κλίμακα του μετασχηματισμού εγείρουν επίσης ανησυχίες για απώλειες θέσεων εργασίας και μεγαλύτερη ανισότητα.
Συμβούλευσε τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν «μια ευέλικτη προσέγγιση» που θα τις προετοιμάζει για εξαιρετικά ανατρεπτικά σενάρια, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης πως:
Τα διδάγματα από τα προηγούμενα κύματα αυτοματοποίησης και η μοντελοποίηση του ΔΝΤ υποδηλώνουν ότι μια πιο γενναιόδωρη ασφάλιση ανεργίας θα μπορούσε να αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις της ΤΝ στους εργαζόμενους, επιτρέποντας στους εκτοπισμένους εργαζόμενους να βρουν θέσεις εργασίας που ανταποκρίνονται καλύτερα στις δεξιότητές τους.
Ενώ προσθέτει:
Ταυτόχρονα, η κατάρτιση με βάση τον τομέα, η μαθητεία και τα προγράμματα αναβάθμισης και επανεκπαίδευσης θα μπορούσαν να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην προετοιμασία των εργαζομένων για τις θέσεις εργασίας της εποχής της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Θα χρειαστούν ολοκληρωμένα προγράμματα κοινωνικής βοήθειας για τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν μακροχρόνια ανεργία ή μειωμένη τοπική ζήτηση εργασίας λόγω αυτοματοποίησης ή κλεισίματος βιομηχανιών.