ΑΘΗΝΑ
10:25
|
28.09.2024
Το ναυάγιο εντοπίστηκε κατά τις έρευνες εταιρίας φυσικού αερίου και υπολογίζεται πως ήταν του 14ου – 13ου αιώνα π.Χ.
Δύο από τους αμφορείς που βρέθηκαν στο ναυάγιο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι έρευνες της εταιρίας ενέργειας Energean στον υποθαλάσσιο χώρο της ισραηλινής ΑΟΖ οδήγησαν στην ανέλπιστη ανακάλυψη του πιο αρχαίου ναυαγίου πλοίου που έχει βρεθεί σε μεγάλο βάθος θάλασσας στην περιοχή.

Σύμφωνα εκπρόσωπο της Ισραηλινής Εφορίας Αρχαιοτήτων, κατά τις έρευνες εταιρίας φυσικού αερίου εντοπίστηκε το ναυάγιο πλοίου που υπολογίζεται πως ήταν του 14ου – 13ου αιώνα προ Χριστού. Πρόκειται, δηλαδή, για πλοίο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού.

Από τον εντοπισμό του αρχαίου ναυαγίου

Το πλοίο που εντοπίστηκε σε βάθος 1,8 χιλιομέτρων σε απόσταση περίπου 90 χλμ μακριά από τις ακτές του βορείου Ισραήλ, εκτιμάται πως είναι ηλικίας 3.300 ετών  και πως μετέφερε εκατοντάδες άθικτους αμφορείς.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το σκάφος και το φορτίο που μετέφερε διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση καθώς σε αυτό το βάθος ο χρόνος φάνηκε να «παγώνει».

Οι εκατοντάδες αμφορείς που μετέφερε το πλοίο βρέθηκαν στο βυθό

Η ανακάλυψη του ναυαγίου έγινε κατά τις έρευνες του πλοίου «Energean Star». Ανακοινώθηκε πως το αρχαίο πλοίο είχε μήκος 12 με 14 μέτρα και πως για την εποχή του ήταν κατασκευασμένο να διανύει μεγάλες εξετάσεις σταματώντας την έως τότε συνήθεια των ναυτικών της Ύστερης εποχής του Χαλκού να ταξιδεύουν από λιμάνι σε λιμάνι έχοντας ορατότητα από τη θάλασσα στην απέναντι στεριά.

Ισραηλινοί αρχαιολόγοι μίλησαν με ενθουσιασμό για το εύρημα υποστηρίζοντας πως η ανακάλυψη του συγκεκριμένου ναυαγίου «αλλάζει όλη μας την αντίληψη για τις ικανότητες των αρχαίων ναυτικών».

Μέρος του ναυαγίου αναμένεται να εκτεθεί το επόμενο διάστημα στο αρχαιολογικό μουσείο Τζέι και Τζίνι Σοτενστάιν της Ιερουσαλήμ (Jay and Jeanie Schottenstein National Campus for the Archaelogy of Israel».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Μάγκι Σμιθ

Μακεδόνων Χώρα: Πολιτικές της Μνήμης/Πολιτισμός, Τέχνη, Κινηματογράφος

ΣΕΑ κατά Βυζαντινού Μουσείου λόγω γάμου οικογένειας Γλύξμπουργκ: Καλεί σε διαμαρτυρία

Τα (μαύρα) «Παιδιά του Πολέμου» της Tammuriata κλείνουν 80 χρόνια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα