ΑΘΗΝΑ
20:15
|
04.07.2024
Ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί ο πληθωρισμός στέγης είναι να αυξηθεί η προσφορά κατοικιών της χώρας, λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος.
Real Estate
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, τα υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων αποτελούν τροχοπέδη για την εμπιστοσύνη των κατασκευαστών στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει έκθεση που δημοσιεύθηκε από μία ομάδα κατασκευαστών κατοικιών:

Τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων που εξακολουθούν να κυμαίνονται στην περιοχή του 7% μαζί με το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης των κατασκευών συνεχίζουν να επιβαρύνουν το κλίμα των κατασκευαστών.

Ο δείκτης της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών Κατοικιών/Wells Fargo Housing Market Index διαμορφώθηκε στο 43 τον Ιούνιο, δύο μονάδες χαμηλότερα από το 45 του Μαΐου.

Ενώ τιμές άνω του 50 θεωρούνται θετικές για τον τομέα των κατοικιών, ο δείκτης μετρά το κλίμα μεταξύ των κατασκευαστών κατοικιών και θεωρείται σημαντικός δείκτης για τις επενδύσεις σε κατοικίες και τις καταναλωτικές δαπάνες για συσκευές και έπιπλα, οι οποίες επηρεάζουν τη συνολική οικονομία.

«Τα επίμονα υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων κρατούν πολλούς υποψήφιους αγοραστές στο περιθώριο», δήλωσε ο Καρλ Χάρις, πρόεδρος της ομάδας των κατασκευαστών κατοικιών.

Οι κατασκευαστές κατοικιών αντιμετωπίζουν επίσης υψηλότερα επιτόκια για δάνεια κατασκευής και ανάπτυξης, χρόνιες ελλείψεις εργατικού δυναμικού και έλλειψη οικοδομήσιμων οικοπέδων.

Ο Ρόμπερτ Ντιτζ, επικεφαλής οικονομολόγος της ένωσης, δήλωσε ότι η αγορά κατοικίας βρίσκεται σε «ασυνήθιστη κατάσταση» λόγω της έλλειψης προόδου στη μείωση του στεγαστικού πληθωρισμού, ο οποίος επί του παρόντος τρέχει με ρυθμό 5,4% σε ετήσια βάση, και αυτό δυσκολεύει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να επιτύχει το ποσοστό του πληθωρισμού-στόχου του 2%.

Όπως ανέφερε:

Ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί ο πληθωρισμός στέγης και να ωθηθεί το συνολικό ποσοστό πληθωρισμού στην περιοχή του 2% είναι να αυξηθεί η προσφορά κατοικιών της χώρας. Ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον επιτοκίων για τα κατασκευαστικά και αναπτυξιακά δάνεια θα βοηθούσε στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας η δάδα των Αγώνων Παρίσι 2024

Δολοφονία τοπογράφου στο Ψυχικό: Στο μικροσκόπιο τα οικονομικά του

Σεισμός 3,9 Ρίχτερ στην Κρήτη

Πόλεμος με Χεζμπολάχ σημαίνει καταστροφή του Ισραήλ του Νετανιάχου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα