ΑΘΗΝΑ
00:41
|
29.09.2024
Η καταχώρηση απαιτεί από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας να παγώσουν περιουσιακά στοιχεία του IRGC.
Φρουροί της Επανάστασης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Καναδάς κατέταξε το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) ως «τρομοκρατική» οντότητα και κάλεσε τους πολίτες του στο Ιράν να φύγουν.

Η καναδική κυβέρνηση έκανε την ανακοίνωση την Τετάρτη, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή θα βοηθήσει την Οτάβα στην «αντιμετώπιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Όπως αναφέρει η καναδική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της:

Η απόφαση να καταχωρηθεί το IRGC στον κατάλογο μέσω του καθεστώτος καταχώρισης στον Ποινικό Κώδικα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι ο Καναδάς θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του για να καταπολεμήσει την τρομοκρατική δραστηριότητα του IRGC, που διεξάγεται τόσο μονομερώς όσο και σε γνώση της σύνδεσης με καταχωρημένες τρομοκρατικές οντότητες όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς.

Το Ιράν καταδίκασε την Πέμπτη την καταχώριση του Καναδά στον κατάλογο ως ένα «απερίσκεπτο και αντισυμβατικό βήμα με πολιτικά κίνητρα», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

«Η ενέργεια του Καναδά δεν θα έχει καμία επίπτωση στη νόμιμη και αποτρεπτική δύναμη των Φρουρών της Επανάστασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανάνι, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη επιφυλάσσεται να απαντήσει αναλόγως στη λίστα.

Εδώ και χρόνια, οι αντιπολιτευόμενοι Συντηρητικοί στον Καναδά καλούσαν τον φιλελεύθερο πρωθυπουργό Τζάστιν Τρουντό να βάλει στη μαύρη λίστα το IRGC.

Την Τετάρτη, ο Ντομινίκ ΛεΜπλανκ, υπουργός δημόσιας ασφάλειας του Καναδά, ανέφερε το ιστορικό του Ιράν για τα ανθρώπινα δικαιώματα ως έναν από τους λόγους της απόφασης.

Όπως αναφέρει η δήλωση:

Το ιρανικό καθεστώς έχει επιδείξει σταθερά μια πλήρη περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο εντός όσο και εκτός του Ιράν, καθώς και μια προθυμία να αποσταθεροποιήσει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

Η καταχώριση του IRGC στη λίστα βασίζεται στις ευρύτερες προσπάθειες της κυβέρνησης του Καναδά να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία για τις παράνομες ενέργειες του Ιράν και την υποστήριξή του στην τρομοκρατία.

Ο κατάλογος απαιτεί από τα καναδικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να παγώσουν τυχόν περιουσιακά στοιχεία του IRGC και απαγορεύει στους Καναδούς πολίτες να συμμετέχουν σε οικονομικές συναλλαγές με την ομάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν την IRGC ως «τρομοκρατική» ομάδα το 2019.

Το IRGC, μια επίλεκτη δύναμη που λειτουργεί με κάποια αυτονομία και λογοδοτεί απευθείας στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, είναι επίσημος κλάδος του ιρανικού στρατού.

Οι σχέσεις μεταξύ του Ιράν και του Καναδά είναι δύσκολες εδώ και δεκαετίες. Η Οτάβα διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Τεχεράνη το 2012, επικαλούμενη το πυρηνικό της πρόγραμμα και την υποστήριξή της προς τη μαχόμενη συριακή κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η σχέση χάλασε περαιτέρω το 2020, αφού το Ιράν κατέρριψε αεροπλάνο με δεκάδες Καναδούς πολίτες και μόνιμους κατοίκους του Καναδά στο αεροσκάφος.

Η πτήση της Ukraine International Airlines είχε προορισμό το Κίεβο όταν χτυπήθηκε με δύο πυραύλους λίγο μετά την απογείωσή της από την Τεχεράνη στις 8 Ιανουαρίου 2020.

Η πυραυλική επίθεση ήρθε σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ. Λίγες ώρες νωρίτερα, το IRGC είχε βάλει στο στόχαστρο τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασσέμ Σολεϊμάνι, ο οποίος σκοτώθηκε από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Βαγδάτη.

Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κατάρριψη του Boeing 737 ήταν ατύχημα που προκλήθηκε από ανθρώπινο λάθος στη λειτουργία ενός συστήματος αεράμυνας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα