Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους κρατούμενου μετανάστες πραγματοποιήθηκε την 15/6, έξω από το κέντρο κράτησης Κορίνθου (Προ.Κε.Κ.Α.), όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 60 άτομα, διάβασαν κείμενο αλληλεγγύης και φώναξαν συνθήματα υπέρ των μεταναστών αλλά και πολιτικά σε διάφορες γλώσσες. Επίσης φωνάχτηκαν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης.
Η συγκέντρωση καλέστηκε από την πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους φυλακισμένους μετανάστες στη Κόρινθο, ενώ όπως αναφέρεται στηρίχθηκε από την συνέλευση Κορίνθου αλληλέγγυοι/ες, τον Κορινθιακός sos και αλληλέγγυους/ες από την πόλη της Κορίνθου αλλά και άλλες πόλεις.
Το κείμενο που διαβάστηκε είναι το ακόλουθο:
Για τις απεργίες πείνας στα κέντρα κράτησης Αμυγδαλέζας και Κορίνθου
Δήλωση των τεσσάρων απεργών πείνας στο κέντρο κράτησης Κορίνθου:
Είμαστε 4 άτομα στο κέντρο κράτησης Κορίνθου και απαιτούμε να μπει ένα τέλος στο ρατσισμό απέναντι στους ανθρώπους και απέναντι σε οποιονδήποτε θέλει ελευθερία. Δεν μας αρέσουν οι επιθέσεις ούτε ο ρατσισμός. Απαιτούμε ελευθερία από τη κυβέρνηση, η οποία στέρησε οτιδήποτε γλυκό και καλό από εμάς και από άλλους. Φυτεύουν μίσος και βία. Περιμένουμε κι άλλα άτομα να συμμετάσχουν στην απεργεία πείνας. Αυτή είναι η τέταρτη ημέρα που απεργούμε και δεν θα φάμε τίποτα από το χέρι του ρατσισμού. Δεν θα φάμε ούτε θα πιούμε από τη φυλακή. Θέλουμε ελευθερία σαν τους ανθρώπους που βλέπουμε. Δεν έχουμε διαπράξει εγκλήματα ούτε λάθη απέναντι στους διώκτες μας. Δεν θα συμπεριφερθούμε στην κυβέρνηση και σε αυτή τη κατάσταση κράτησης με τη βία και το μίσος που μας φέρονται αυτοί. Θάνατος ή ελευθερία.
26/5
Στα κέντρα κράτησης Κορίνθου, Αμυγδαλέζας και Δράμας υπάρχουν άνθρωποι φυλακισμένοι, με μόνη πρόφαση ότι δεν έχουν χαρτιά. Οι συνθήκες είναι απάνθρωπες: χαλασμένα φαγητά, βία και ρατσιστικές συμπεριφορές από τους φύλακες, συνεχής άρνηση βασικής ιατρικής περίθαλψης, ψυχολογικής φροντίδας και νομικής εκπροσώπησης, ώστε κάθε συνέντευξη ασύλου ή έφεση απόφασης να απορρίπτεται αμέσως. Το ελληνικό κράτος χρησιμοποιεί την κράτηση σαν βασική «λύση» για μετανάστες και άτομα χωρίς χαρτιά: τον Ιούλιο του 2021 3.000 άτομα ήταν σε κράτηση σε όλη την Ελλάδα. Κρατούμενα υπό αυτές τις συνθήκες μέχρι και 18 μήνες, βιώνουν σοβαρή και εντεινόμενη ψυχολογική δυσφορία. Απ’όσο γνωρίζουμε, συγκεκριμένα για τη Κόρινθο, έχουν γίνει δύο απόπειρες αυτοκτονίας και κάποια άτομα έχουν αυτοτραυματιστεί.
Στις 26 Φεβρουαρίου κάποιοι από τους φυλακισμένους μετανάστες ξεκίνησαν απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτησή τους και απαιτώντας την απελευθέρωσή τους. Για να σπάσει την αντιστασή τους, το κράτος τους έχει επαναλαμβανόμενα απειλήσει, έχει πάρει τα κινητά τους και έχει μεταφέρει αρκετούς από αυτούς σε άλλα κέντρα κράτησης (Προ.κε.κα) όπως στην Αμυγδαλέζα και στη Δράμα, βάζοντας κάποιους στην απομόνωση και καταστέλλοντας βίαια εσωτερικές διαμαρτυρίες.
Για άλλη μία φορά, τουλάχιστον 27 άτομα στην Κόρινθο κάνουν απεργία πείνας, απαιτώντας τα δικαιώματά τους και ελευθερία.
Οι υποθέσεις αυτές δεν είναι μεμονωμένες, είναι μέρος του πολέμου απέναντι στους μετανάστες που πραγματοποιεί το ελληνικό κράτος, η Ε.Ε. και ο παγκόσμιος νεοαποικιακός βορράς. Ακολουθεί ένα μοτίβο εκδίωξης, αποκλεισμού και αυθαίρετης κράτησης ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνηση. Η λογική των κέντρων κράτησης είναι βαθιά ριζωμένη σ ένα σύστημα που διατηρεί και δυναμώνει το “Οχυρό της Ευρώπης” αλλά και σε άλλες ρατσιστικές τακτικές τις οποίες χρησιμοποιούν με στόχο να διαιωνίζεται η ηγεμονία της Δύσης. Πολλοί απ τους κρατούμενους έχουν συλληφθεί κατευθείαν μετά από καταστροφικά ναυάγια και θαλάσσιες διασώσεις, όπως αυτό της Πύλου πριν ένα χρόνο, οι οποίες προκλήθηκαν από παράνομες επαναπροωθήσεις. Άλλοι συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια των ρατσιστικών επιχειρήσεων «σκούπα» που γίνονται στο κέντρο της Αθήνας, στις οποίες η αστυνομία βίαια ελέγχει τα χαρτιά οποιουδήποτε ατόμου δεν είναι λευκό, με σκοπό να συλλάβει όσους περισσότερους μπορεί.
Πρόσφατα, εννιά Ευρωπαία συντρόφια κρατήθηκαν σε προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης μετά την κατάληψη της νομικής, που έγινε σε ένδειξη αλληλεγγύης με τη Παλαιστίνη. Τους συμπεριφέρθηκαν σαν «απειλές για την εθνική ασφάλεια» και κινδυνεύουν να απελαθούν και να έχουν απαγόρευση εισόδου στη χώρα για 5 χρόνια. Όλο αυτό είναι μια επώδυνη υπενθύμιση του τι περνάνε καθημερινά τα άτομα που δεν έχουν χαρτιά: συνεχείς απειλές για σύλληψη και απέλαση. Ταυτόχρονα δείχνει πώς το ελληνικό κράτος προσπαθεί να καταστείλει το αντιρατσιστικό κίνημα και το κίνημα αλληλεγγύης στη Παλαιστίνη: ουσιαστικά ποινικοποιώντας την αλληλεγγύη. Η Ε.Ε., της οποίας το ανθρωπιστικό προσωπείο πέφτει για μία ακόμα φορά μέσω της ηθικής και υλικής στήριξής της στον πόλεμο του ισραηλινού κράτους απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό, δεν διστάζει να παραμένει συνένοχη με το ισραηλινό κράτος και το ρατσιστικό του πρόγραμμα, θέτοντας σε κράτηση όποιο άτομο διαμαρτύρεται εναντίον του.
Ωστόσο, στην Κόρινθο, στην Αμυγδαλέζα και στη Δράμα, όπως σε όλη την ελλάδα και την ΕΕ, με διαμαρτυρίες μέσα και έξω από τα κέντρα κράτησης, με απεργίες πείνας, ο κόσμος δεν σταματά να αγωνίζεται και να εκφράζει την αλληλεγγύη του.
ΚΑΝΕΝΑ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!
ΛΕΥΤΕΡΙΆ ΣΤΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ!