ΑΘΗΝΑ
10:25
|
28.09.2024
Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τους νέους δυσβάσταχτους φόρους που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο φόντο μεγάλης ακρίβειας και φτώχειας.
Από τις κινητοποιήσεις στο Ναϊρόμπι της Κένυας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντείνονται στην Κένυα οι διαμαρτυρίες νεαρών αντικυβερνητικών διαδηλωτών για τα σχέδια της κυβέρνησης του Προέδρου Γουίλιαμ Ρούτο να αυξήσει φόρους και τέλη σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες χτυπώντας ακόμη περισσότερο τα πιο ευάλωτα φτωχά νοικοκυριά.

Σήμερα, όπως γίνεται τις τελευταίες μέρες, εκατοντάδες νεαροί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Ναϊρόμπι κοντά στο κτίριο της βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την αύξηση της φορολογίας κατηγορώντας τον Πρόεδρο Ρούτο για σκόπιμη επιλογή εξοικονόμησης κρατικών εσόδων όχι από τους πολύ πλούσιους αλλά από τους πιο φτωχούς.

Δεν πείστηκαν επίσης από την απόσυρση ορισμένων μέτρων φορολογίας που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, 18 Ιουνίου, όπως ήταν η αύξηση των φόρων στο ψωμί, στην αγορά ΙΧ αυτοκινήτων, στα τέλη κινητής τηλεφωνίας και τραπεζικών συναλλαγών. Η απόσυρση των μέτρων αυτών κατά την κυβέρνηση «κοστίζει» 1,5 δις. δολάρια τα οποία θα πρέπει να εξευρεθούν από άλλους φόρους και μέσα ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

Η κυβέρνηση του Προέδρου Ρούτο ωστόσο παραμένει ανένδοτη σε ό,τι αφορά την αύξηση της φορολογίας σε καύσιμα και εξαγωγές. Εκατομμύρια πολίτες, από την άλλη, διαμαρτύρονται γιατί κάθε τρεις και λίγο βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εξασφαλίσουν τα βασικά για την επιβίωση καθώς από την πρώτη χρονιά της πανδημίας, το 2020, ως σήμερα η ακρίβεια έχει κάνει στάχτες μισθούς και βασικά εισοδήματα για το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων στην Κένυα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξοικονομήσει με διάφορους τρόπους κεφάλαια ύψους 2,7 δις δολαρίων (1,9% του ΑΕΠ) ώστε να πετύχει μείωση του κρατικού ελλείμματος από το 5,7% του ΑΕΠ στο 3,3%.

Από τη σημερινή διαδήλωση στο Ναϊρόμπι

Πάντως, οι νεαροί διαδηλωτές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να το βάλλουν κάτω ως την ψήφιση του νομοσχεδίου στις 30 Ιουνίου, σχεδιάζοντας κλιμάκωση των διαδηλώσεων όχι μόνο στην πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι, αλλά και στη Μομπάσα και στο Κισούμου.

Δεν κάμπτονται επίσης ούτε από την αστυνομική καταστολή και τα δεκάδες δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες καουτσούκ που χρησιμοποίησαν σήμερα για τη διάλυση της κινητοποίησης εκατοντάδες αστυνομικοί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

BRICS: Αναμένεται η οριστικοποίηση της Λευκορωσίας ως νέου μέλους

Αυστραλία: Διαδηλώσεις κατά νομοσχεδίου για την παραπληροφόρηση

ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί με μήνυση κατά της Google

Χεζμπολάχ: Πυραυλική απάντηση στα ισραηλινά αεροπορικά χτυπήματα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα