ΑΘΗΝΑ
06:53
|
29.06.2024
Το νομοσχέδιο δεν αναφέρει εάν για την αφισοκόλληση θα χρησιμοποιηθεί γλουτολίνη ή χαρτοταινία.
Αφισοκόλληση των 10 εντολών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα απίστευτο μέτρο που υποστηρίζεται από τους Ρεπουμπλικάνους, το οποίο υπεγράφη σε νόμο από τον κυβερνήτη Τζεφ Λάντρι την Τετάρτη, περιγράφει τις εντολές ως «τα θεμελιώδη έγγραφα της πολιτειακής και εθνικής μας κυβέρνησης».

Ο νόμος αναμένεται να αμφισβητηθεί από ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων, οι οποίες υποστηρίζουν ότι αντιβαίνει στον διαχωρισμό μεταξύ εκκλησίας και κράτους που κατοχυρώνεται στην πρώτη τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ, τη λεγόμενη ρήτρα ίδρυσης. «Το Κογκρέσο δεν θα θεσπίσει νόμο που να σέβεται μια θρησκεία ή να απαγορεύει την ελεύθερη άσκησή της» αναφέρει.

Ο νόμος της πολιτείας απαιτεί η αφίσα ή πόστερ να περιλαμβάνει το ιερό κείμενο με «μεγάλη, ευανάγνωστη γραμματοσειρά» σε μια αφίσα 28 επί 35,5 εκατοστών και οι εντολές να είναι «η κεντρική εστίαση». Θα παρουσιαστεί επίσης μαζί με μια «δήλωση πλαισίου» τεσσάρων παραγράφων που θα περιγράφει πώς οι εντολές «αποτελούσαν εξέχον μέρος της αμερικανικής δημόσιας εκπαίδευσης για σχεδόν τρεις αιώνες».

Παρόμοιοι νόμοι προτάθηκαν πρόσφατα από άλλες πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών, όπως το Τέξας, η Οκλαχόμα και η Γιούτα.

Υπήρξαν πολυάριθμες νομικές μάχες για την εμφάνιση των Δέκα Εντολών σε δημόσια κτήρια, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, δικαστηρίων και αστυνομικών τμημάτων. Το 1980, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε έναν παρόμοιο νόμο του Κεντάκι που απαιτούσε να επιδεικνύεται το έγγραφο σε δημοτικά και γυμνάσια.

Με ψηφοφορία 5-4, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι η απαίτηση να αναρτώνται οι Δέκα Εντολές «δεν είχε κοσμικό νομοθετικό σκοπό» και «είναι ξεκάθαρα θρησκευτική». Το δικαστήριο σημείωσε ότι εκτός από ποινικά θέματα όπως ο φόνος και η κλοπή, οι «Δέκα Εντολές» έκαναν επίσης αναφορές στη λατρεία του Θεού συμπεριλαμβανομένης της τήρησης της ημέρας του Σαββάτου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Γυμνοί ποδηλάτες στους δρόμους έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης

Αθήνα: 27 συλλήψεις σε κατάστημα για παράνομα τυχερά παιχνίδια

ΥΠΕΞ Βόρειας Μακεδονίας: Σεβόμαστε πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ακαθάριστα οικόπεδα: Παίρνει και άλλη παράταση… τελευταία στιγμή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα