ΑΘΗΝΑ
10:24
|
28.09.2024
Τις 5 βασικές προκλήσεις που θα βρει μπροστά ο Ολλανδός πολιτικός Μαρκ Ρούτε όταν αναλάβει την 1η Οκτώβρη 2024 το «τιμόνι» του ΝΑΤΟ.
Μαρκ Ρούτε
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις πέντε βασικές προκλήσεις που θα βρει μπροστά ο Ολλανδός πολιτικός Μαρκ Ρούτε όταν αναλάβει την 1η Οκτώβρη 2024 το «τιμόνι» του ΝΑΤΟ από τη θέση του Γενικού Γραμματέα επιχειρεί να αναλύσει σε άρθρο του το Politico.eu

Η πρώτη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει σε περίπου ένα δίμηνο από την ανάληψη των καθηκόντων του θα είναι η πιθανή εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στο προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ κατά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει πως εάν επανεκλεγεί θα μειώσει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο διαβουλεύσεων με τη Μόσχα για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης. Σε μία τέτοια περίπτωση ο Μαρκ Ρούτε και το ΝΑΤΟ θα έχαναν σε αξιοπιστία σε ό,τι αφορά την πολιτική στάση στήριξης της Ουκρανίας.

Οι αναλυτές θεωρούν επίσης πως μία επανεκλογή του Τραμπ θα εκτροχιάσει «σχεδόν σίγουρα» το σχέδιο του ΝΑΤΟ για ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την ολοκλήρωση του λεγόμενου «εκδυτικισμού» της χώρας.

Μόλις ο Ρούτε αναλάβει τα καθήκοντά του, η Ουκρανία θα τον καλέσει σε βοήθεια καθώς θα πλησιάζει ο χειμώνας. Τους τελευταίους μήνες, η Ρωσία έχει εντείνει τα πλήγματα κατά των θερμοηλεκτρικών σταθμών και των φραγμάτων της Ουκρανίας — υποδομές που χρειάζονται μήνες, αν όχι χρόνια για να επισκευαστούν πλήρως. Κατά τον πρώτο χειμώνα του πολέμου, μεταξύ 2022 και 2023, το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας δέχτηκε σοβαρή επίθεση.Το κλειδί, λέει ο απερχόμενος επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, βρίσκεται σε περισσότερα συστήματα αεράμυνας που θα μπορούσαν να προστατεύσουν τους προμηθευτές ενέργειας.

Το ΝΑΤΟ γιόρτασε αυτή την εβδομάδα έναν αριθμό-ρεκόρ συμμάχων που έφτασαν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες – 23 χώρες.

Η Ολλανδία μόλις που πέρασε αυτό το όριο φέτος, μετά από χρόνια υστέρησης. Αλλά αυτό σημαίνει ότι το ένα τρίτο της συμμαχίας εξακολουθεί να μην το πετυχαίνει, παρά το γεγονός ότι είχε δώσει αυτή τη δέσμευση πριν από 10 χρόνια.

Η τέταρτη πρόκληση είναι η ενόχληση των ανατολικών χωρών μελών του ΝΑΤΟ που έχουν βαρεθεί να βλέπουν στο «τιμόνι» του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Βορειοευρωπαίους ή Δυτικοευρωπαίους. Για παράδειγμα, η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλλας δεν μπήκε καν στην κούρσα για τις κορυφαίες θέσεις του ΝΑΤΟ, καθώς της δηλώθηκε ευθαρσώς ότι δεν θα λάβει την υποστήριξη των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Δεν είναι μόνο ο Τραμπ που θα πρέπει να πείσει ο Ρούτε για να κρατήσει το ΝΑΤΟ ζωντανό και σε καλή κατάσταση.

Σε όλη την Ευρώπη, τα ακροδεξιά κόμματα που είναι σκεπτικιστικά προς το ΝΑΤΟ και αγαπούν τον Πούτιν ανθίζουν. Η Γαλλία, για παράδειγμα, βρίσκεται στο κατώφλι βουλευτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου, που θα μπορούσαν να καταγράψουν σημαντικά κέρδη για την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

BRICS: Αναμένεται η οριστικοποίηση της Λευκορωσίας ως νέου μέλους

ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί με μήνυση κατά της Google

Χεζμπολάχ: Πυραυλική απάντηση στα ισραηλινά αεροπορικά χτυπήματα

«Το Μελάνωμα της Κύπρου»: Ιστορία του παρόντος και του μέλλοντος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα