Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, διαβεβαίωσε σήμερα πως το δίκτυο τηλεϊατρικής σε όλη τη χώρα θα αναπτυχθεί πλήρως ως το τέλος του 2025.
Μιλώντας στο 14ο συνέδριο Ψηφιακής Υγείας και Ασφάλειας, η Αγαπηδάκη υποστήριξε πως το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η ΗΔΙΚΑ συνεργάζονται για την ψηφιοποίηση στις υπηρεσίες υγείας.
«Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο πολίτης είναι να κλείσει τα ραντεβού και να κάνει τις εξετάσεις του. Στα προγράμματα πρόληψης τα ραντεβού δεν αργούν, δεν είναι η συμβατική εμπειρία που έχουμε μέσω του ΕΟΠΥΥ» είπε η Αγαπηδάκη.
Σημεία ομιλίας της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη στο 14ο Συνέδριο Ψηφιακής Υγείας και Ασφάλειαςhttps://t.co/85p7P31wIT pic.twitter.com/Ya18RtiWll
— Υπουργείο Υγείας (@YpYgGR) June 20, 2024
Ανακοίνωσε πως ως σήμερα έχουν κάνει πάνω από 350.000 γυναίκες την ψηφιακή τους μαστογραφία δωρεάν με το Πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά και πως εντοπίστηκαν περίπου 25.000 περιπτώσεις όπου εντοπίστηκαν έγκαιρα «ευρήματα».
Πρόσθεσε ότι «λιθαράκι-λιθαράκι χτίζεται ένα νέο τοπίο στην υγεία το οποίο πραγματικά θα παρέχει περισσότερες ευκαιρίες για υγιή ζωή και όχι απλά να επικεντρωνόμαστε στο πώς θα αντιμετωπίσουμε τη νόσο».
Έτσι ανέφερε πως θα είναι «σε πλήρη ανάπτυξη» το δίκτυο τηλεϊατρικής μέχρι το τέλος του 2025, που θα δίνει τη δυνατότητα για τρεις βασικές λειτουργίες:
- Η μία είναι να έχουμε τους γιατρούς, να μπορούν να συμβουλεύονται συναδέλφους τους και να εξετάζουν τα περιστατικά τους.
- Η δεύτερη λειτουργία, είναι να μπορεί ο ασθενής, όπου και αν βρεθεί στη χώρα, να κλείσει ραντεβού και να εξετασθεί από ειδικευμένο γιατρό.
- Η τρίτη να έχουμε 3,5 χιλιάδες σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας, ειδικά για ανθρώπους οι οποίοι έχουν χρόνια νοσήματα, ηλικιωμένους και τα λοιπά.
Επιπλέον, δρομολογείται η ίδρυση (με το νόμο για τον προσωπικό γιατρό, που ξεκινάει να βγαίνει στη διαβούλευση σε λίγες εβδομάδες) επτά πανεπιστημιακών κέντρων υγείας.