ΑΘΗΝΑ
01:35
|
20.09.2024
Η πανσέληνος αυτή είναι από τις σχετικά σπάνιες γιατί συμπίπτει με το θερινό ηλιοστάσιο. Το φαινόμενο συναντάται μία φορά στα 20 χρόνια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πανσέληνο του «Φεγγαριού της Φράουλας» απολαμβάνουν απόψε όσοι βρίσκονται σε καθαρό έναστρο ουρανό, μακριά από τα φώτα των πόλεων ή τις πυρκαγιές σε δάση και χωριά της πατρίδας μας.¨

Η πανσέληνος αυτή είναι από τις σχετικά σπάνιες γιατί συμπίπτει με το θερινό ηλιοστάσιο, καθώς το φαινόμενο συναντάται μία φορά στα 20 χρόνια.

Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του space.com σε πολλές περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού θα είναι ορατό το φαινόμενο απόκρυψης του μεγαλύτερου και φωτεινότερου αστέρα «Αντάρη» του αστερισμού του Σκορπιού.

Μία από τις μεγαλύτερες πόλεις από τις οποίες θα είναι ορατή αυτή η απόκρυψη είναι το Πορτ Μόρεσμπι στην Παπούα Νέα Γουινέα, όπου κάποιος μπορεί να δει το φεγγάρι να ακουμπά τον «Αντάρη» στις 21 Ιουνίου στις 8:10 μ.μ. τοπική ώρα και ο αστέρας θα εμφανιστεί να βγαίνει πίσω από τη σελήνη στις 8:34 μ.μ. Άλλα μέρη όπου η απόκρυψη θα είναι ορατή, περιλαμβάνουν τη Σούβα στα Φίτζι, όπου ο φωτεινότερος αστέρας περνά πίσω από το φεγγάρι στις 21 Ιουνίου στις 11:04 μ.μ. τοπική ώρα και εμφανίζεται στις 12:21 π.μ. τοπική ώρα στις 22 Ιουνίου.

Πάντως εκτός από την πανσέληνο και την απόκρυψη του «Αντάρη», οι παρατηρητές θα μπορούν να δουν πριν το χάραμα και τους πλανήτες Κρόνο, Άρη και Δία στον πρωινό ουρανό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Ιταλία: Δύο αγνοούμενοι από την κακοκαιρία Boris

SOS Μαίναλο: Αρνητική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Δασών Αργολίδας για τις ανεμογεννήτριες σε 4 βουνά

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Περιφέρεια Δωδεκανήσων για σήμερα Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα